Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019

Κορυφώνεται η συζήτηση επί του προϋπολογισμού στη Βουλή


Μια «Ωρα του πρωθυπουργού» διαφορετική εκείνης που έχει θεσμοθετηθεί για τις Παρασκευές στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, αναμένεται να καταγραφεί απόψε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής:
Καθώς κορυφώνεται η πενθήμερη διαδικασία συζήτησης επί του προϋπολογισμού και λίγο πριν από την διεξαγωγή της ψηφοφορίας – που παραδοσιακά, ως γνωστόν, έχει χαρακτήρα «ψήφου εμπιστοσύνης» για την εκάστοτε κυβέρνηση, άπαντες αναμένουν την ομιλία του κ. Κυρ. Μητσοτάκη που θα λάβει το λόγο για τον πρώτο προϋπολογισμό της αυτοδύναμης κυβέρνησής του.

Θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες των άλλων πολιτικών αρχηγών, με αρκετούς να εκτιμούν φυσικά ότι το ενδιαφέρον θα επικεντρωθεί στην νέα αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι «διαθέσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, όπως κατέστη σαφές καθ’ όλη την διάρκεια της πενθήμερης κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είναι συγκρουσιακές και αυτό το στοιχείο προδιαθέτει για τον χαρακτήρα και το περιεχόμενo της αποψινής ομιλίας του κ. Αλ. Τσίπρα.

Ωστόσο, και πέραν του γεγονότος ότι σχετικά πρόσφατα, σε μια πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση των δύο ανδρών ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει πως δεν προτίθεται να πέσει στην παγίδα της ακραίας πόλωσης την οποία –όπως είχε υποστηρίξει- επιχειρεί να τον παρασύρει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτίμηση των περισσοτέρων στο Περιστύλιο είναι ότι ειδικά αυτή τη φορά ο πρωθυπουργός έχει πολλές και σοβαρές άλλες «πηγές» διαμόρφωσης της σημερινής εμφάνισής του, από το πώς θα επιλέξει να κινηθεί ο κ. Τσίπρας.

Αλλες είναι με θετικό πρόσημο, και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι περί τα δημοσιονομικά εξελίξεις του τελευταίου πενταμήνου. Η πορεία των επιτοκίων, το περιεχόμενο των επαφών του σε διεθνές επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης εκείνης που είχε χθες με την κυρία Λαγκάρντ, και τα νέα από τους Θεσμούς γενικότερα, θεωρείται πως συνδιαμορφώνουν ένα θετικό περιβάλλον για την εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη σε μια συζήτηση κατ’ εξοχήν οικονομικού ενδιαφέροντος.

Ως επιπλέον ισχυρό «χαρτί» λέγεται πως είναι η πρόσφατη απόφαση για το έκτακτο μέρισμα, ενώ αρκετοί σπεύδουν να προσθέσουν πως την πρωθυπουργική επιχειρηματολογία ενισχύει και η σειρά των πολλών νομοθετικών και άλλων μέτρων που δρομολογήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στο πρώτο μικρό μεν, αλλά εξαιρετικά «πυκνό» χρονικό διάστημα από τις εκλογές του περασμένου καλοκαιριού.

Ο κατόπιν όλων αυτών «ενθουσιασμός» που επικρατεί στο κυβερνητικό στρατόπεδο, και ο οποίος έστω και συγκρατημένα ήταν αισθητός και στις ομιλίες των «γαλάζιων» στην Ολομέλεια της Βουλής τα τελευταία 24ωρα, κάνει ορισμένους να εκφράζουν την εκτίμηση σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ότι δεν θα πρέπει να αποκλείεται ακόμα ένας «θετικός αιφνιδιασμός» από τον πρωθυπουργό σήμερα το βράδυ.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, άπαντες σημειώνουν ότι όσο θετικά κι αν είναι ή δείχνουν τα πράγματα αναφορικά με τα οικονομικά, οι εξελίξεις περί τα εθνικά με επίκεντρο την κλιμακούμενη τουρκική προκλητικότητα, σε συνδυασμό με τη ρευστότητα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο, κάθε άλλο παρά επιτρέπουν «πανηγυρικό» κλίμα.

Ως προς το συγκεκριμένο «τομέα», πάντως, με ειδικότερο παράπλευρο ενδιαφέρον αναμένεται να διαπιστωθεί στην ψηφοφορία εάν θα εισακουσθεί η έκκληση της κυβερνώσας πλειοψηφίας προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης – ειδικά δε προς το ΣΥΡΙΖΑ, να ψωφίσουν τις αμυντικές δαπάνες. Οι περισσότεροι εκτιμούν πως τις δαπάνες αυτές δεν θα εγκρίνουν μόνο οι 158 βουλευτές της ΝΔ.

Η ολοκλήρωση της ονομαστικής ψηφοφορίας εκτός απροόπτου θα σημάνει και το τέλος της νομοθετικής εργασίας για φέτος, καθώς ως μεθαύριο Παρασκευή έχουν προγραμματιστεί μόνο συνεδριάσεις κοινοβουλευτικού ελέγχου – αν και χθες το βράδυ αναζωπυρώθηκαν φήμες περί ενδεχόμενης κατάθεσης ακόμα ενός σχεδίου νόμου.

Τα μεγάλα επόμενα νομοθετήματα, όπως είναι για το ασφαλιστικό ή και εκείνο για το νέο πλαίσιο πραγματοποίησης διαδηλώσεων, το Σύστημα Πολιτικής Προστασίας κ.ά. σχεδιάζονται για τις αρχές του νέου έτους, αφού από Δευτέρα αρχίζουν οι ολιγοήμερες εορταστικές διακοπές για την εθνική αντιπροσωπεία.

Το νέο έτος θα επανεκκινήσουν ουσιαστικά και οι εργασίες της «προανακριτικής» Επιτροπής, τα μέλη της οποίας σήμερα συνεδριάζουν μόνο για προγραμματισμό: για αποστολή εγγράφων σχετικών με την υπόθεση Παπαγγελόπουλου στην Εισαγγελία και για καθορισμό των επόμενων μαρτύρων που θα πρέπει να κληθούν.

Οι αρχές του 2020, βεβαίως, θα είναι σημαντικές για το Κοινοβούλιο, δεδομένου ότι θα πλησιάζει η στιγμή για τη λήψη απόφασης ως προς το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας. Μια απόφαση η οποία, μετά την πρόσφατη Συνταγματική Αναθεώρηση, έχει εντελώς νέα χαρακτηριστικά καθώς έχει αποσυνδεθεί από το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

https://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom