Απολύσεις γιατρών, νοσηλευτών, καθαριστριών και εργασιακός μεσαίωνας επικρατεί στο νοσοκομείο της Κέρκυρας, όπως και στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας σύμφωνα με τους γιατρούς, που υποστηρίζουν ότι
πλέον απειλείται άμεσα και η υγεία των πολιτών.
Εξαιτίας των ελλείψεων προσωπικού, η λειτουργία του νοσοκομείου Κέρκυρας βρίσκεται σε οριακό σημείο, ενώ δεν υπάρχει τμήμα του νοσοκομείου που να μην υπολειτουργεί. Σύμφωνα με την Ένωση Γιατρών ΕΣΥ, το αποτέλεσμα της αδιαφορίας της πολιτείας είναι και το κλείσιμο μίας -πολύτιμης για την κάλυψη των κατοίκων της περιοχής- κλίνης ΜΕΘ.
Ο κατάλογος της υποστελέχωσης μακρύς, υποστηρίζουν, και εκπέμπουν σήμα κινδύνου στο Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει άμεσα σε προσλήψεις και στην επαρκή στελέχωση του νοσοκομείου.
Γιατροί Νοσοκομείου Κέρκυρας: Μειώνεται διαρκώς η κρατική χρηματοδότηση
Διαχρονικές είναι οι ευθύνες όλων των κομμάτων, τονίζουν σε σκληρές δηλώσεις τους οι γιατροί του νοσοκομείου. Η κρατική χρηματοδότηση στην Υγεία μειώνεται διαρκώς, ενώ οι ευθύνες των κυβερνήσεων για τη στήριξη της Δημόσιας Υγείας μετακυλίονται στα ταμεία των νοσοκομείων, που καλούνται να λειτουργήσουν ως αυτοχρηματοδοτούμενοι οργανισμοί. Όμως, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες.
Τα μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας, επισημαίνουν χαρακτηριστικά:
“Οι όποιες προσλήψεις έχουν ανακοινωθεί παγώνουν. Το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών εδώ και 1,5 χρόνο λειτουργεί με δανεικούς γιατρούς, η παθολογική συνεχίζει να κινδυνεύει με κατάρρευση έχοντας μόλις 4 γιατρούς, οι εφημερίες της χειρουργικής το επόμενο διάστημα θα βγαίνουν από 3 μόλις γιατρούς οι οποίοι θα πρέπει να καλύψουν και όλες τις υπόλοιπες λειτουργίες του τμήματος (τακτικά ιατρεία, χειρουργεία, ΤΕΠ) με αυτονόητους κινδύνους για τους ίδιους και τους ασθενείς. Στις λιγοστές περιπτώσεις που οι θέσεις αυτές επαναπροκηρύσσονται, αυτό γίνεται με κονδύλια των νοσοκομείων. Μετακινούνται δηλαδή υποχρεώσεις (άρα και η ευθύνη ανεύρεσης πόρων) προς τα νοσοκομεία ενώ το κράτος αποσύρεται από την χρηματοδότηση της Υγείας”, αναφέρουν χαρακτηριστικά
Νοσοκομείο Κέρκυρας: Έκλεισε μια κλίνη ΜΕΘ πριν από την αναμενόμενη έξαρση της γρίπης
Συνέπεια της στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας μόνο από συμβασιούχους εργαζόμενους είναι και η απώλεια 1 κλίνης ΜΕΘ. Μετά τη λήξη των συμβάσεων ΚΕΕΛΠΝΟ 3 νοσηλευτών, το τμήμα αδυνατεί να κρατήσει εν λειτουργία την 5η κλίνη που συνέβαλε σημαντικά στη μείωση του αριθμού των διακομιδών. “Και μάλιστα σε μια περίοδο διαχρονικά δύσκολη με την επιδημία της γρίπης προ των πυλών και την ανάγκη σε κλίνες ΜΕΘ τεράστια”.
Στον “αέρα” είναι ακόμα και η καθαριότητα του νοσοκομείου. Οι πολυδιαφημισμένες ατομικές συμβάσεις του προσωπικού, “που κάποιοι είχαν παρουσιάσει λίγο πολύ ως θρίαμβο της προηγούμενης κυβέρνησης”, αναφέρουν οι γιατροί, λήγουν στο τέλος του έτους. Και σύμφωνα με το Σύνταγμα -που απαγορεύει την ανανέωση συμβάσεων μετά από 24 μήνες- δεν γίνεται να ανανεωθούν. “Επιστροφή στους εργολάβους λοιπόν;;; Η κανονικότητα επιστρέφει.. με την όπισθεν!”, σχολιάζουν οι γιατροί του νοσοκομείου.
Ελαστικές σχέσεις εργασίας... παντός είδους!
Ένας επικουρικός χειρουργός έχει απολυθεί με βάση απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και επιπλέον 5 επικουρικοί γιατροί μέσω ΕΣΠΑ είναι σε εκκρεμότητα, ενώ λήγουν οι συμβάσεις τους.
“Είχαμε προ πολλού επισημάνει τους κινδύνους που απορρέουν από χρηματοδοτήσεις τύπου ΕΣΠΑ: Γιατροί, εξοπλισμός νοσοκομείων, μεταρρύθμιση ΤΟΜΥ, όλα μέσω ΕΣΠΑ, δεν έχουν καμία πρόβλεψη για το τί μέλλει γενέσθαι όταν τελειώσουν τα κονδύλια. Δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε”, τονίζουν οι γιατροί της Κέρκυρας.
Στις παραπάνω απώλειες προστίθενται και ακόμα 13 επικουρικοί των οποίων οι συμβάσεις λήγουν τους επόμενους μήνες και δεν υπάρχουν εξασφαλισμένα κονδύλια για ανανέωσή τους.
Εντωμεταξύ, στα ελληνικά νοσοκομεία συναντά κανείς πλέον όλες τις ελαστικές μορφές απασχόλησης. Είναι εργαζόμενοι, που όμως, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
Καταπέλτης οι καταγγελίες των γιατρών: “Ας μην γελιέται η κοινωνία ως προς το ποιος δημιούργησε τη σημερινή κατάσταση: οι ευθύνες ανήκουν αποκλειστικά και ανεξαιρέτως σε όλες τις παρατάξεις που κυβέρνησαν όλα αυτά τα χρόνια ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι σαφείς και τεράστιες: αυτοί διαιώνισαν και επέκτειναν το καρκίνωμα του θεσμού των επικουρικών σε όλες τις θέσεις, αυτοί γέμισαν τα νοσοκομεία με κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης εργαζομένους (επικουρικούς, ΕΣΠΑ, ατομικές συμβάσεις, ΚΕΕΛΠΝΟ, ΟΑΕΔ, μπλοκάκι) αλλά επιπλέον ήταν αυτοί που εμπόδισαν την κατάργηση του θεσμού της ελαστικής εργασίας μέσω της πρόσφατης αναθεώρησης του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, και τα 3 κόμματα καταψήφισαν την πρόταση που κατέθεσαν 140 συνδικαλιστικά σωματεία όλης της χώρας για αναθεώρηση του άρθρου 103 που απαγορεύει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου. Τα κροκοδείλια δάκρυα τους λοιπόν δεν πείθουν κανέναν. Η απαξίωση της δημόσιας Υγείας που προωθούν είναι πέρα για πέρα συνειδητή. Στόχος τους, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες της ΕΕ, η μετατροπή του ΕΣΥ από σύστημα κρατικά χρηματοδοτούμενο, σε σύστημα αυτοχρηματοδοτούμενων νοσοκομείων”.
37 εκατομμύρια μείον στον φετινό προϋπολογισμό για την Υγεία
Μειώνεται κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση προς τα δημόσια νοσοκομεία (επιπλέον 37 εκ. μείωση στο φετινό προϋπολογισμό) και ανακοινώνονται Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), λένε οι γιατροί της Κέρκυρας:
“Παραχωρούνται ολόκληρες πτέρυγες σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επιστρέφουν οι εργολάβοι σε καθαριότητα και φύλαξη, προωθείται η μετατροπή των νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ, και τα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα συνεχίζουν να λειτουργούν με ελαστικούς εργαζόμενους σε όλες τις θέσεις ενώ η κάλυψη των οργανισμών παραμένει μετά βίας στο 50%. Είναι η λογική που αντιμετωπίζει τη λαϊκή υγεία ως “κόστος” για το κράτος και ταυτόχρονα ως πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματιών στην υγεία, των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει πρώτα και κύρια να χτυπηθούν τα εργασιακά δικαιώματα των υγειονομικών. Με άμεσες και τραγικές συνέπειες στη λειτουργία των νοσοκομείων και τη δημόσια Υγεία που τις ζούμε και θα τις ζήσουμε ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα”, καταλήγουν τα μέλη της Ένωσης Γιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας.
Οι γιατροί απαιτούν:
“Καμιά απόλυση επικουρικού – συμβασιούχου, μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις - Κατάργηση του θεσμού των επικουρικών - Προκήρυξη και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων του νοσοκομείου – Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού - Καμία παραχώρηση δημόσιων δομών και υπηρεσιών σε ιδιώτες - Αποκλειστική χρηματοδότηση της Υγείας από το κράτος - Παροχές υγείας δωρεάν και σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών και όχι με γνώμονα το κέρδος”
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου