Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Thomas Cook: Μια χρεοκοπία, χιλιάδες εργαζόμενοι και ταξιδιώτες στον «αέρα»


Μια τεράστια εταιρεία στο χώρο των ταξιδιών και του τουρισμού χρεοκόπησε. Ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook, που διαχειρίζεται ξενοδοχεία, θέρετρα και αεροπορικές εταιρίες, μεταφέροντας
19 εκατ. ανθρώπους τον χρόνο σε 16 διαφορετικές χώρες, κήρυξε χρεοκοπία τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η εξέλιξη αυτή άμεσα έχει ως αποτέλεσμα να βρίσκονται εγκλωβισμένοι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εκτός της πατρίδας και πρέπει να βρούνε τρόπο να επιστρέψουν! Συγκεκριμένα, οι βρετανικές αρχές θα πρέπει να οργανώσουν την επιστροφή 150.000 ανθρώπων στη χώρα και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο θα πρέπει να συντονιστούν για να γυρίσουν στις πατρίδες τους περίπου 600.000 άνθρωποι.

«Η κυβέρνηση και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) δρομολογούν την μεγαλύτερη επιχείρηση επαναπατρισμού πολιτών στην Ιστορία σε περίοδο ειρήνης», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η εταιρεία ανέφερε ότι «παρά τις σημαντικές προσπάθειες» που καταβλήθηκαν κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, «οι συζητήσεις μεταξύ των διαφόρων των ενδιαφερόμενων μερών για νέες πηγές πιθανής χρηματοδότησης δεν οδήγησαν σε συμφωνία». Τόσο… απλά.

Την ίδια στιγμή, η CAA ανακοίνωσε ότι η Thomas Cook, έπαυσε τις λειτουργίες της και όλες οι κρατήσεις, πτήσεις και πακέτα διακοπών της εταιρείας είναι πλέον άκυρες. Η AlixPartners και η KPMG θα οριστούν ως διαχειριστές των διαφόρων θυγατρικών της εταιρείας.

Ο επικεφαλής της Thomas Cook, Πίτερ Φανκχάουζερ εξέφρασε τη βαθιά του λύπη για την πτώχευση της εταιρείας καθώς το διοικητικό συμβούλιο δεν κατόρθωσε να επιτύχει ένα πακέτο διάσωσης από τους δανειστές της εταιρείας για να αποφύγει μια χαοτική κατάρρευση. Η εταιρεία καλείτο να βρει 200 εκατομμύρια στερλίνες (227 εκ. ευρώ) επιπρόσθετης χρηματοδότησης για να μην χρεοκοπήσει. Τόσο… απλά.

«Θα ήθελα να ζητήσω συγγνώμη στους εκατομμύρια πελάτες μας και τους χιλιάδες εργαζομένους μας, προμηθευτές και συνεργάτες μας, που μας στήριξαν επί πολλά χρόνια», είπε ο Φανκχάουζερ με ανακοίνωση που εκδόθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες. Τόσο… απλά.

Για τους εργαζόμενους του ταξιδιωτικού οικονομικού κολοσσού τα πράγματα δεν είναι τόσο… απλά, όσο για τον Φανχάουζερ. Μιλάμε για 22.000 εργαζομένους σε όλον τον κόσμο (9.000 στη Βρετανία) που αντιμετωπίζουν άμεσα την ανεργία.

Οι βρετανικές αρχές ενεργοποίησαν ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης με την κωδική ονομασία « Επιχείρηση Μάττερχορν» από το όνομα μιας εκστρατείας βομβαρδισμού των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Οι πελάτες που βρίσκονται στο εξωτερικό θα πρέπει να επισκεφτούν τον ιστότοπο www.thomascook.caa.co.uk και να πάνε στο αεροδρόμιο μόνο όταν έχουν επιβεβαιωμένη εναλλακτική πτήση», ανέφερε η CAA, δίνοντας τους αριθμούς των ειδικών τηλεφωνικών γραμμών για τη βοήθεια των ταξιδιωτών: 0300 303 2800 για κλήσεις από την Μεγάλη Βρετανία και την Ιρλανδία, και 0044 1753 330 330 από το εξωτερικό).

Η CAA πρόσθεσε ότι έχει εξασφαλίσει ειδικά αεροσκάφη για αυτήν την κολοσσιαία επιχείρηση που θα διαρκέσει μέχρι τις 6 Οκτωβρίου, αν και μερικοί τουρίστες θα μπορέσουν να επιστρέψουν με εμπορικές πτήσεις. Υπενθυμίζει ότι οι οργανωμένες εκδρομές επωφελούνται από την εγγύηση της ATOL, η οποία απορρέει από ευρωπαϊκή οδηγία.

Η βρετανική κυβέρνηση ανέθεσε στη βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας να ξεκινήσει πρόγραμμα επαναπατρισμού των πελατών της Thomas Cook στη Βρετανία από τις 23 Σεπτεμβρίου έως και τις 4 Οκτωβρίου, μετά την ανακοίνωση του Ομίλου, συμπεριλαμβανομένου του βρετανικού ταξιδιωτικού πρακτορείου και της αεροπορικής εταιρίας, για παύση της λειτουργίας του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η βρετανική πρεσβεία στην Ελλάδα, η βρετανική Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έχει εξασφαλίσει τα αεροσκάφη που χρειάζονται για την επιχείρηση και έχει ήδη ξεκινήσει επικοινωνία με τα ξενοδοχεία με τα οποία συνεργάζεται η Thomas Cook,ώστε να τους ενημερώσει ότι το κόστος της παραμονής καλύπτεται από το σχήμα ATOL.

«Οι πελάτες της Thomas Cook που βρίσκονται στην Ελλάδα παρακαλούνται να επιβεβαιώνουν τις λεπτομέρειες της πτήσης τους στην ειδική ιστοσελίδα, www.thomascook.caa.co.uk προτού μεταβούν στο αεροδρόμιο».

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βρετανίας (CAA) και η κυβέρνηση έχουν έναν στόλο αεροσκαφών έτοιμο να ξεκινήσει να μεταφέρει πίσω πάνω από 150.000 Βρετανούς ταξιδιώτες που βρίσκονται στο εξωτερικό μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Μια εικόνα από τις παρακάτω χώρες:

ΓΑΛΛΙΑ

Ο γαλλικός οργανισμός Entreprises de Voyage ανακοίνωσε ότι η χρεοκοπία της Thomas Cook μπορεί να επηρεάσει περίπου 10.000 Γάλλους τουρίστες.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Η νορβηγική θυγατρική Ving ανέφερε σε ανακοίνωση ότι αυτή στιγμή υπάρχουν 8.685 Νορβηγοί στα πακέτα της. Το Νορβηγικό Ταμείο Εγγύησης Ταξιδιών, που διαχειρίζεται ένα ασφαλιστικό πρόγραμμα το οποίο είναι υποχρεωτικό για τα ταξιδιωτικά γραφεία, εξέδωσε ανακοίνωση λέγοντας ότι θα διασφαλίσει τον επαναπατρισμό όσων επιβατών ταξιδεύουν με τη νορβηγική μονάδα της Thomas Cook.

ΔΑΝΙΑ

Η δανέζικη θυγατρική Spies ανέφερε σε σημερινή ανακοίνωση Τύπου ότι κανένα από τα αεροσκάφη της δεν θα απογειωθεί και ότι περίπου 1.400 ταξιδιώτες επηρεάζονται.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Η μονάδα της Thomas Cook, η Oy Tjäreborg, ανακοίνωσε ότι έχει συνολικά 2.884 επιβάτες που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή. «Αυτή τη στιγμή κάνουμε ό,τι μπορούμε για να κανονίσουμε πτήσεις επιστροφής για τους επιβάτες και θα δώσουμε περισσότερες πληροφορίες κατά τη διάρκεια της ημέρας», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Η σουηδική μονάδα Ving ανέφερε ότι ο αριθμός των Σουηδών επιβατών που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό ανέρχεται σε 16.956. «Εργαζόμαστε εντατικά για να διασφαλίσουμε ότι όλοι οι ταξιδιώτες που επηρεάζονται θα πετάξουν πίσω στην πατρίδα με όσο το δυνατόν μικρότερη αναταραχή», ανέφερε η εταιρία στην ιστοσελίδα της.

ΡΩΣΙΑ

Η ρωσική θυγατρική ταξιδιωτική εταιρεία Intourist ανέφερε ότι η κατάρρευση της Thomas Cook δεν θα έχει αντίκτυπο σε πελάτες, δήλωσε ο Ρώσος διευθύνων σύμβουλος Σεργκέι Τόλτσιν στο Interfax.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η αεροπορική εταιρεία της Thomas Cook, η Condor, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις πτητικές της δραστηριότητες παρά την πτώχευση της μητρικής της. «Η Condor … συνεχίζει τις δραστηριότητες», ανέφερε σε ανακοίνωσε η γερμανική αεροπορική εταιρία.

Η Thomas Cook είπε ότι υπάρχουν περίπου 140.000 παραθεριστές που ταξιδεύουν αυτή τη στιγμή με τις γερμανικές της μονάδες.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Η ολλανδική μονάδα της Thomas Cook συνέχιζε να λειτουργεί σήμερα το πρωί.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Η πολωνική μονάδα Neckermann ανακοίνωσε ότι η οικονομική της κατάσταση είναι σταθερή και ότι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά, με τους ταξιδιώτες να μην επηρεάζονται από τις εξελίξεις.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Η ισπανική εταιρεία διαχείρισης αεροδρομίων Aena ανακοίνωσε ότι στα ισπανικά αεροδρόμια ακυρώθηκαν 46 πτήσεις που πραγματοποιεί η Thomas Cook. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 25.000 με 30.000 επηρεάζονται στις Κανάριες νήσους.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Το τουρκικό υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε ότι θα παράσχει στήριξη στις εγχώριες επιχειρήσεις που επηρεάζονται από την κατάρρευση της Thomas Cook. Ο επικεφαλής της ομοσπονδίας ξενοδόχων δήλωσε ότι στη χώρα βρίσκονται περίπου 45.000 τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη.

Με πληροφορίες ΑΠΕ – ΜΠΕ
https://www.imerodromos.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom