Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Θρίλερ με τον «αεροπειρατή» που συνελήφθη στη Μύκονο - Φιάσκο η σύλληψή του;


Δημοσιογράφος που το όνομά του ταυτίζεται με ένα από τα ψευδώνυμα που χρησιμοποιεί σε πλαστό διαβατήριο ο τρομοκράτης φέρεται να είναι ο 65χρονος συλληφθείς στη Μύκονο - To διαβατήριο «χτύπησε κόκκινο» στη
διάρκεια του ελέγχου - Αναμένονται επίσημα στοιχεία ταυτοποίησης

Σε ένα πραγματικό θρίλερ εξελίσσεται η υπόθεση με τη σύλληψη του 65χρονου Λιβανέζου Mohammed Ali Hamadei στη Μύκονο για την υπόθεση της αεροπειρατείας του 1985 σε πτήση της TWA από το αεροδρομιο της Αθήνας στην οποία επέβαινε ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσσος και τη δολοφονία Αμερικανού αξιωματικού του Ναυτικού.

Οι ελληνικές αρχές περιμένουν τα επίσημα στοιχεία της γερμανικής αστυνομίας με τα αποτυπώματα του καθώς είχε φυλακιστεί για δύο χρόνια στην Φρανκφούρτη, όμως τα στοιχεία που έρχονται από τον Λίβανο δείχνουν ότι ο 65χρονος που συνελήφθη στη Μύκονο είναι άλλο πρόσωπο και το μόνο κοινό που έχει με τον αεροπειρατή και μέλος της Χεσμπολάχ είναι το όνομά του.

Έτσι, όταν οι αστυνομικοί της Μυκόνου στις 19 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια των ελέγχων επιβατών κρουαζιερόπλοιου που έφθασε στο νησί των ανέμων, πληκτρολόγησαν το όνομα του το σύστημα διαβατηριακού ελέγχου “χτύπησε” κόκκινο και στην οθόνη εμφανίστηκε ο αεροπειρατής που φιγουράρει στη λίστα του FΒΙ με τους πιο καταζητούμενους τρομοκράτες του κόσμου, καθώς το όνομα του συλληφθέντα «κούμπωνε» με ένα από τα ονόματα στα πλαστά διαβατήρια που χρησιμοποιούσε ο τρομοκράτης: Mohammad Saleh.

Με βάση τα στοιχεία του διαβατηρίου, οι αστυνομικοί όπως ήταν υποχρεωμένοι τον συνέλαβαν και ξεκίνησε η διαδικασία ταυτοποίησης του.

Από την πρεσβεία του Λιβάνου ενημερώθηκε η οικογένεια του 65χρονου συλληφθέντα η οποία είπε στους αστυνομικούς ότι πρόκειται για δημοσιογράφο μέλος των ενώσεων της χώρας που έχει επισκεφθεί στο παρελθόν δύο φορές την Ελλάδα, δεν έχει πάει ποτέ στη Γερμανία και πως πρόκειται για απλή συνωνυμία με τον διαβόητο τρομοκράτη της TWA.

Μάλιστα, τα ονόματα των αδερφών του δεν δένουν με το προφίλ του τρομοκράτη, ενώ ακόμη και οι φωτογραφίες που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές παρά το πέρασμα των χρόνων δείχνουν ότι πιθανότατα πρόκειται για δύο διαφορετικά πρόσωπα.

Ο 65χρονος Λιβανέζος κρατείται στη Σύρο μέχρι να ολοκληρωθεί η ταυτοποίησή του, καθώς υπάρχει ένταλμα της Interpol. Στη συνέχεια, ανάλογα με το αν επιβεβαιωθεί ή όχι πως πρόκειται για τον διαβόητο τρομοκράτη Mohammed Ali Hamadei , τότε θα κινηθούν και οι διαδικασίες για να αφεθεί ελεύθερος.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Star του Λιβάνου, που δημοσιεύει εκτενές ρεπορτάζ για τη σύλληψη του 65χρονου (και τη φωτογραφία του), η Ενωση Συντακτών του Λιβάνου επισήμανε ότι είναι μέλος της, κατάγεται από τη Σιδώνα και βρέθηκε στην Ελλάδα για κρουαζιέρα, ενώ εργάζεται σε μεγάλη εφημερίδα της πατρίδας του.

Αίμα και σφαίρες στην πτήση 847 της TWA

Η σκοτεινή ιστορία του Λιβανέζου Mohammed Ali Hamadei από την Βηρυτό αρχίζει να γράφεται στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Ήταν Ιούνιος του 1985 όταν στα αεροδρόμια της Αθήνας και της Ρώμης σήμανε συναγερμός. Στην πτήση 847 της TWA, από την Αθήνα με προορισμό τη Ρώμη οι αρχές λαμβάνουν σήμα για αεροπειρατεία. Οι δράστες που είχαν σχέση με τη Χεσμπολάχ πρώτα κατηύθυναν το αεροπλάνο στη Βηρυτό όπου άφησαν ελευθερους κάποιους επιβάτες, μεταξύ αυτών και τον τραγουδιστή Ντέμη Ρούσσο, ως ανταλλαγή για τον εφοδιασμό με καύσιμα και μέτα απο ένα πέρασμα από την Αλγερία επιστρέψαν στο Λιβανο. Εκεί, όταν ένας δύτης του Αμερικανικού Ναυτικού, ο Ρόμπερτ Στέθεμ αντιστάθηκε οι τρομοκράτες τον πυροβόλησαν και πέταξαν το πτώμα του στον αεροδιάδρομο. Το αεροσκάφος παρέμεινε μέχρι τις 30 Ιουνίου στη Βηρυτό όπου μετά από διαπραγματεύσεις άφεθησαν ελεύθεροι οι όμηροι, μεταφέρθηκαν με οχήματα στη Συρία και από εκεί με αεροσκάφος της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Δυτική Γερμανία.

Μπλόκο και σύλληψη στη Φρανκφούρτη

Δύο χρόνια αργότερα, το 1987 ο Λιβανέζος συλλαμβάνεται στη Φρανκφούρτη. Οι γερμανικές αρχές ετοιμάζονται να τον εκδώσουν στις ΗΠΑ οπου εκκρεμεί σε βάρος του ένταλμα και οι αρχές τον ζητούν επίμονα για να δικαστεί. Όμως κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ. Συνεργοί του στη Βηρυτό, απαγάγουν δυο Γερμανούς υπηκόους και ζητούν την ανταλλαγή του έτσι ώστε να μπλοκάρουν την έκδοσή του στην Αμερική. Έκτοτε ο Mohammed Ali Hamadei καταφέρνει να ξεγλιστρά από τις αρχές των ΗΠΑ ενώ το όνομα του φιγουράρει στην “κόκκινη λίστα” με τους καταζητούμενους τρομοκράτες των διεθνών διωκτικών αρχών.

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
https://www.protothema.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom