Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019

Συσκέψεις και αποφάσεις για την αιματηρή κατάσταση στη Μόρια - Το φλέγον θέμα στο υπουργικό Συμβούλιο (βίντεο)


Οι άμεσες κυβερνητικές πρωτοβουλίες για το προσφυγικό, μετά και την τραγωδία στη Μόρια, απασχολούν το υπουργικό συμβούλιο, που συνεδριάζει αυτή την ώρα υπό τον Πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία επιβεβαιώνεται μόνο ο θάνατος μιας γυναίκας, ενώ 15 είναι οι τραυματίες, μεταξύ των οποίων δυο παιδιά, μετά το χάος που επικράτησε χθες το απόγευμα ύστερα από την εκδήλωση της φωτιάς στον καταυλισμό. 4 είναι και οι τραυματίες αστυνομικοί και πυροσβέστες, ενώ ζημιές προκλήθηκαν σε πυροσβεστικά οχήματα..

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου ενημέρωσε για την υπόθεση. Οι αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία, και η επιτάχυνση της διαδικασίας του ασύλου είναι στο επίκεντρο του υπουργικού συμβουλίου. Στο υπουργικό ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε τα μέτρα αποσυμφόρησης των νησιών.

Στη Λέσβο, οι αρχές δεν επιβεβαιώνουν την ύπαρξη δεύτερου νεκρού, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο του εμπρησμού. Μέσα σε διάστημα 20 λεπτών εκδηλώθηκαν δύο φωτιές -εντός κι εκτός- του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης όπου επικράτησε πανικός και στιγμές πλήρους αναταραχής.

Μετά την πυρκαγιά υπήρξε εξέγερση προσφύγων και μεταναστών. Επικρατούσαν εικόνες χάους. Η κατάσταση στον καταυλισμό είναι τώρα ήρεμη αλλά παραμένει ασφυκτική στο κέντρο υποδοχής, όπου 13.000 άνθρωποι συνωστίζονται σε άθλιες συνθήκες. Η χθεσινή τραγωδία και οι αναταραχές -όπως είναι αναμενόμενο- πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.

Στη συνέντευξη τύπου ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου είπε ότι προχωράμε με γοργά βήματα στην αποσυμφόρηση των νησιών, προτάσσοντας νέες μετακινήσεις στην ενδοχώρα σε αξιοπρεπείς συνθήκες χωρίς να φτιάξουμε νέες Μόριες.

Είπε ακόμη ότι βρισκόμαστε σε επαφές και συζητήσεις με ευρωπαίους εταίρους και τις επόμενες μέρες προγραμματίζονται συναντήσεις στην Αθήνα του Υπουργού Μιχάλη Χρυσοχοΐδη με αξιωματούχους από Γερμανία και Πορτογαλία

Η Μαριέτα Γιαννάκου ζήτησε να υπάρξει πίεση στην Ευρώπη από όλους, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είπε ότι η ΝΔ ανακάλυψε τον ρεαλισμό του προσφυγικού προβλήματος και ο Κ. Βελόπουλος άφησε αιχμές για τις αιτίες πρόκλησης της πυρκαγιάς στη Μόρια. Η Φώφη Γεννηματά έγραψε ότι η σκέψη μας είναι στη Μόρια.

Την ίδια ώρα κι ενώ οι υπουργοί Εσωτερικών Γερμανίας, Γαλλίας καθώς και ο αρμόδιος επίτροπος της Κομισιόν ετοιμάζονται για το ταξίδι τους σε Τουρκία και Ελλάδα, η Γερμανία παρατείνει για άλλους έξι μήνες τους ελέγχους στα σύνορα με την Αυστρία. Και τους εντατικοποιεί. Με στόχο τον περιορισμό της δευτερογενούς μετανάστευσης προσφύγων. Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Χόρστ Ζεεχόφερ ήταν αποκαλυπτικός μιλώντας για επέκτ  αση των ελέγχων και στη μεθόριο με άλλες χώρες. Οι Πράσινοι λένε ότι οι διαρκείς εσωτερικοί έλεγχοι στο Σένγκεν είναι επικίνδυνο αντι-ευρωπαϊκό μήνυμα.

Συνάντηση του επιτρόπου Αβραμόπουλου με τον Πρόεδρο Της Δημοκρατίας


https://www.ert.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom