Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019

Αιτωλοακαρνανία: «Πληγή» η λαθροϋλοτομία! (δείτε πίνακες)


Σε θέση μάχης οι δασοφύλακες στην Αιτωλοακαρνανία
Καταγγελίες με το… καλημέρα φέτος – Τι δείχνουν τα στοιχεία

Μεγαλώνουν… σε σχέση με το παρελθόν τα δάση της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς πλέον έχει αυξηθεί η περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών. Από τα 5.500 στρέμματα που διαθέτει ο νομός, σχεδόν τα μισά είναι δάση ή χορτολιβαδικές εκτάσεις.

Ωστόσο, παρά την περιβαλλοντική συνείδηση που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια στην Αιτωλοακαρνανία και την πρόθεση των πολιτών να προστατέψουν τα δάση και να προχωρήσουν σε δενδροφυτεύσεις, η λαθροϋλοτομία καλά κρατεί! Φέτος, ακόμη δεν ξεκίνησαν τα καλά… κρύα και οι βροχές και ήδη υπήρξαν καταγγελίες για φαινόμενα λαθροϋλοτομίας και μάλιστα δύο από περιστατικά θεωρούνται ιδιαίτερα σοβαρά. Ένα στον Βάλτο και ένα στην ευρύτερη περιοχή του Αγρινίου. Μάλιστα, στην δεύτερη περίπτωση χρειάστηκε η συνδρομή της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της υπηρεσίας Δασών Αιτωλοακαρνανίας το 2017 υποβλήθηκαν 98 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 9 αυτοκίνητα, 5 φορτηγά, 7 αλυσοπρίονα και 358 τόνοι καυσόξυλων. Κατά την διάρκεια του 2016 υποβλήθηκαν 92 μηνύσεις και κατασχέθηκαν 267 τόνοι καυσόξυλων, 6 αυτοκίνητα, 1 φορτηγό, 4 τρακτέρ, 4 πλατφόρμες και 6 αλυσοπρίονα!

Η «Σ» φέρνει σήμερα στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το έτος 2019 και τις μηνύσεις και τις κατασχέσεις που έχουν γίνει μέχρι στιγμής από την αρμόδια υπηρεσία.


Από προγραμματισμένα περίπολα και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, καθημερινά οι δασοφύλακες αντιμετωπίζουν στο μέτρο του δυνατού, βάσει της χρηματοδότησης από το κράτος και των δυνατοτήτων που έχει η κάθε υπηρεσία, τα κρούσματα λαθροϋλοτομίας.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται κυρίως στο Ξηρόμερο και τον ορεινό Βάλτο. Οι τάσεις για λαθροϋλοτομία είναι αυξητικές, γεγονός που είναι αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Κατά παρελθόν, έλεγχοι έχουν βγάλει «λαβράκια», ενώ λαθροϋλοτόμοι σε περιοχή του Μεσολογγίου είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω!

Στον αντίποδα, έχουν καταγραφεί και περιστατικά επιθέσεων, όταν λαθροϋλοτόμος επιτέθηκε και τραυμάτισε δασοφύλακα στην περιοχή της Κανδήλας Ξηρομέρου. Επιπλέον το 2016 συνέβη το πρωτοφανές, όταν λαθροϋλοτόμοι έκοψαν αιωνόβιες βελανιδιές από τις μεγαλύτερες που «στόλιζαν» το δάσος στην περιοχή της Παλαιομάνινας, ενώ το 2017 σημειώθηκε και καταδίωξη λαθροϋλοτόμων. Πιο συγκεκριμένα, λαθροϋλοτόμοι που δρούσαν στην περιοχή του Μαραθιά στον Αστακό, στη θέα των δασοφυλακών τράπηκαν σε φυγή και η καταδίωξη έφτασε μέχρι τη γέφυρα Πενταλόφου – Γουριάς.

Κώστας Χονδρός – Εφημερίδα «Συνείδηση»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom