Τρίτη 21 Μαΐου 2019

“Ζητάμε συγνώμη από τους ασθενείς”, λένε οι γιατροί για την απεργία των διαγνωστικών κέντρων


Ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ κ. Φώτης Πατσουράκος, εξηγεί στο Iatropedia.gr τους λόγους για τους οποίους απεργούν οι εργαστηριακοί γιατροί και προτείνει λύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης που έχει προκύψει στην πρωτοβάθμια.

Η τριήμερη απεργία των κλινικών και κλινικοεργαστηριακών γιατρών ξεκινά από την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ αναμένεται να προκαλέσει την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, αφού δεν θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις εξετάσεις τους.
“Πέμπτη Παρασκευή και Σάββατο, οι ασθενείς θα ταλαιπωρηθούν, το γνωρίζουμε. Να ζητήσουμε συγνώμη από τους ασθενείς, αλλά πλέον δεν αντέχουμε”, τονίζει με έμφαση μιλώντας στο Iatropedia.gr ο Α' αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ), καρδιολόγος, κ. Φώτης Πατσουράκος.
Στην απεργία συμμετέχουν οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακοί γιατροί, όπως είναι οι μικροβιολόγοι, πυρηνικοί γιατροί, ακτινολόγοι, βιοπαθολόγοι, κυτταρολόγοι, παθολογοανατόμοι και πολλές ακόμη ειδικότητες που εξυπηρετούν την πρωτοβάθμια περίθαλψη, ενώ στο πλευρό τους βρίσκονται οκτώ από τους μεγαλύτερους Ιατρικούς Συλλόγους της χώρας.
Τι οδήγησε, όμως, σ'αυτή τη πρωτοφανή συσπείρωση των γιατρών;

Απεργία για τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν αύξηση του “εικονικού”, όπως λένε, προϋπολογισμού των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ, ο οποίος δεν αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, με αποτέλεσμα οι όλοι οι παραπάνω επαγγελματίες να καλούνται κάθε χρόνο να πληρώσουν από την τσέπη τους υπέρογκα ποσά, τα οποία επιστρέφονται ως υπερβάσεις στα ταμεία του κράτους (clawback).
Ο κ. Πατσουράκος τονίζει ότι η δαπάνη των 370 εκατ. ευρώ του ΕΟΠΥΥ για την πρωτοβάθμια, έχει καταρριφθεί ως ανεπαρκής από μελέτες του ΟΟΣΑ:
“Ο ΟΟΣΑ σε μελέτες που έχει κάνει εδώ και 5 χρόνια, λέει ότι μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα για να έχει μια αξιόπιστη στο κατώτερο επίπεδο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, πρέπει να διαθέτει δαπάνη τουλάχιστον 570 εκατομμυρίων, χωρίς να υπολογίζονται σ'αυτή, οι νέες εξετάσεις που βάλανε εδώ και λίγο καιρό, οι οποίεςέχουν εκτοξεύσει τη δαπάνη, χωρίς να υπάρχει αντίστοιχη αύξηση των χρημάτων του κράτους για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας”.

Φ. Πατσουράκος: “Κόλλυβα με δικά μας λεφτά”

Το πρόσφατο μέτρο που προβλέπει μηδενική ή πολύ χαμηλή συμμετοχή στις δαπάνες των διαγνωστικών εξετάσεων για ειδικές κατηγορίες ασθενών, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τους κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς.
Κι αυτό όχι επειδή, όπως λέει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ, οι γιατροί δεν στηρίζουν τα μέτρα της κοινωνικής πολιτικής υπέρ των ασθενέστερων, αλλά επειδή το κράτος δεν πληρώνει για τη δαπάνη αυτή, αλλά τη χρεώνει στα ταμεία των γιατρών μέσω του clawback.
“Θέση μας είναι ότι πρέπει ο ασθενής να μη βάζει το χέρι στην τσέπη. Από τη στιγμή που πληρώνει την ασφάλισή του, να μην χρειάζεται να πληρώνει τίποτα για την περίθαλψή του. Μέχρι σήμερα ο ασθενής πλήρωνε το 15%. Ομως τώρα, το μέτρο της μη πληρωμής από τις ομάδες αυτές, που είναι: οι χρόνιοι πάσχοντες και οι ασφαλισμένοι του ΕΚΑΣ -που στην μία περίπτωση κατέβασε τη δαπάνη στο 5%, και στην άλλη τη μηδένισε- είναι ένα κοινωνικό μέτρο, για το οποίο η κυβέρνηση δεν βάζει το χέρι στην τσέπη. Δηλαδή για να το πω και διαφορετικά "κάνει κόλλυβα με δικά μας λεφτά".
Ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να μετατρέψει τα Διαγνωστικά εργαστήρια σε “Κοινωνικά Ιατρεία”, λέει ο κ. Πατσουράκος:
“Ας μας δώσει μια ταμπέλα να την κολλήσουμε στα ιατρεία μας, που να λέει “Κοινωνικό Ιατρείο”. Εμείς τι θέλουμε; Ναι να μην πληρώνει ο ασθενής, αλλά να αναλάβει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και να τις πληρώνει στο ακέραιο, το ίδιο το κράτος. Δηλαδή να βγάλει τη δαπάνη για τη συμμετοχή των ευπαθών ομάδων έξω από το clawback και rebate και αυτό το 15% που έκοψε από τις εξετάσεις, να μας το πληρώνει μέσω ενός ειδικού κωδικού μια φορά το μήνα. Είναι απλό!”

“Κάνουμε υπομονή πολλά χρόνια”, λένε οι γιατροί

Οι οικονομικές δυσκολίες των διαγνωστικών κέντρων, αλλά και η εκμετάλλευση τους από το κράτος μετρά πολλά χρόνια, υποστηρίζουν οι γιατροί. Η πολιτεία τους χρωστά χρήματα ακόμα και από το 2011.
Από το 2015 και μετά, δεν έχουν πληρωθεί από τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως λέει ο κ. Πατσουράκος, ενώ και για το έτος 2016 τα εργαστήρια έχουν κόψει τιμολόγια, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν πληρωθεί, αλλά επιπλέον έχουν φορολογηθεί γι' αυτά τα ποσά.
“Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ ο κ. Πλαγιανάκος έχει ενημερωθεί για όλα αυτά. Επιφυλάχθηκε να μας απαντήσει, γιατί είπε, ότι ήθελε να έχει απάντηση από το Υπουργείο Υγείας. Δεν την έχουμε πάρει την απάντηση. Προχωράμε σ'αυτήν την κινητοποίηση, η οποία είναι η κορυφή του παγόβουνου. Και εδώ είμαστε να περιμένουμε την απάντηση του ΕΟΠΥΥ”, λέει ο αντιπρόεδρος του ΙΣΑ.

https://www.iatropedia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom