Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019

Αναδίπλωση κυβέρνησης για τη ρύθμιση χρεών στην εφορία - Στις καλένδες η ρύθμιση χρεών σε 120 δόσεις


Στον αέρα βρίσκεται το θέμα των 120 δόσεων για τις οφειλές στην εφορία, καθώς η κυβέρνηση δεν το έθεσε στους θεσμούς, κατά τις διαπραγματεύσεις που γίνονται αυτή την εβδομάδα στην Αθήνα, και
υψηλόβαθμος αξιωματούχος άφηνε χθες ανοιχτό ακόμη και το αν θα υπάρξει σχετική πρόταση.

«Αν κάνουμε μια τέτοια πρόταση –που δεν λέω ότι θα κάνουμε– όταν την κάνουμε θα τη συζητήσουμε μαζί τους. Αλλά για την ώρα δεν τους έχουμε στείλει τίποτα», είπε ο αξιωματούχος ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους για την πορεία των διαπραγματεύσεων της δεύτερης μεταμνημονιακής αξιολόγησης, που ολοκληρώνεται σήμερα.

Ολα δείχνουν ότι η ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία αναβάλλεται για αργότερα – εφόσον υπάρξει. Αντιθέτως, για τις οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας ενημέρωσε χθες ότι η ρύθμιση, με τις προδιαγραφές που έχουν περιγραφεί από την υπουργό Εργασίας, θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή τον Μάρτιο. Οι θεσμοί ενημερώθηκαν σχετικά από το υπουργείο Εργασίας στις συναντήσεις σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων των προηγούμενων ημερών.

Οι προθεσμίες πιέζουν

Οι θεσμοί αποχωρούν από την Αθήνα χωρίς να έχουν κλείσει οι σημαντικότερες εκκρεμότητες και ενώ οι προθεσμίες πιέζουν, καθώς στις 27 Φεβρουαρίου θα δημοσιευθεί η έκθεση της Κομισιόν που θα αποτυπώνει την πρόοδο στα 16 προαπαιτούμενα. Από την έκθεση αυτή εξαρτάται η εκταμίευση των SMPs και ΑNFAs.

«Θα ενοχληθούν» αν δεν γίνουν όλα έως τότε, αναγνώρισε ο αξιωματούχος χθες, προσθέτοντας ότι οι εκκρεμότητες πρέπει να έχουν κλείσει νωρίτερα, για να ολοκληρώσουν την έκθεσή τους έως τις 27/2. Σε επιστολή του Ντέκλαν Κοστέλο, στις αρχές του μήνα, είχε τεθεί ως προθεσμία στην κυβέρνηση η 15η Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι απομένουν 15 εργάσιμες μέρες για να κλείσουν 16 προαπαιτούμενα.

Από τις μεγαλύτερες εκκρεμότητες που αφήνουν αποχωρώντας από την Αθήνα οι θεσμοί, είναι το νέο πλαίσιο που θα διαδεχθεί τον νόμο Κατσέλη, για το οποίο οι διαφωνίες ως προς το ύψος της προστατευόμενης πρώτης κατοικίας παραμένουν. Ο αξιωματούχος που μίλησε χθες δεν απέκλεισε να δοθεί κάποια παράταση στον ν. Κατσέλη, που λήγει στο τέλος Φεβρουαρίου, αν και πρόσθεσε ότι «θέλουμε πάντως να το τελειώσουμε».

Ευρωπαϊκή πηγή σχολίαζε, μιλώντας στην «Κ», ότι ο ν. Κατσέλη είναι το κρισιμότερο θέμα της διαπραγμάτευσης, αυτό που –αν δεν υπάρξει συμφωνία– μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο και μη εκταμίευση της δόσης των SMPs και ΑNFAs.

O αξιωματούχος που μίλησε χθες στους δημοσιογράφους είπε ότι θα αποσταλεί ένα κείμενο στους θεσμούς, το οποίο θα περιέχει τους βασικούς άξονες της πρότασης της κυβέρνησης και τις απαντήσεις της στα ερωτήματα των θεσμών. Ενα τέτοιο ερώτημα, είπε, είναι «Πώς θα αντιμετωπίσετε τους κακοπληρωτές που θα αξιοποιήσουν το νέο σύστημα και δεν θα θέλουν να πληρώσουν μέχρι να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση».

Το άλλο τραπεζικό θέμα για το οποίο εκκρεμεί νομοθετική ρύθμιση, αυτό για τον μηχανισμό μείωσης των κόκκινων δανείων, δεν θα αποτελέσει μέρος της έκθεσης, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, αλλά συζητείται με τους θεσμούς, προκειμένου να βοηθήσουν ώστε η ελληνική πρόταση να εγκριθεί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θέλει να αργήσει, θέλει να λάβει γρήγορα αυτή την έγκριση.

Ο κατώτατος μισθός

Αψηφώντας τις παραινέσεις των θεσμών θα προχωρήσει, όπως φαίνεται, η κυβέρνηση και στο θέμα της αύξησης του κατώτατου μισθού, καθώς ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος επικαλέσθηκε χθες το ανάλογο παράδειγμα της Πορτογαλίας. «Και στην Πορτογαλία έλεγαν τα ίδια και προχώρησαν οι Πορτογάλοι και είχαν δίκιο», είπε. «Βέβαια, το συζητάμε. Τους λέμε τους λόγους για τους οποίους πιστεύουμε ότι όχι μόνο δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες για την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, αλλά θα έχει θετικές».

Ο ΣΕΒ, πάντως, έχει αντίθετη άποψη για το παράδειγμα της Πορτογαλίας και υποστήριξε προχθές ότι οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού στην Πορτογαλία κατά περίπου 20% από το 2015 έχει προκαλέσει απώλεια ανταγωνιστικότητας της χώρας κατά 5,6%.
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom