Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Η Βενεζουέλα πνίγεται στο αίμα,αλλά Μαδούρο και Γκουαϊδό μαλώνουν για την καρέκλα


Η Βενεζουέλα πενθεί ξανά. Θρηνεί ξανά. Θρηνεί τους 42 νεκρούς από τα πρόσφατα επεισόδια. Αλλά αυτό μάλλον δεν φαίνεται να απασχολεί ούτε τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο ή ούτε τον πρόεδρο με το έτσι θέλω Χουάν Γουαϊδό.

Ο νέος απολογισμός από τις βίαιες συγκεντρώσεις των τελευταίων ημερών στη Βενεζουέλα αναφέρει ότι 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Οι 26 έπεσαν νεκροί από πυρά φιλοκυβερνητικών δυνάμεων. Άλλοι πέντε σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εφόδων σε σπίτια και 11 κατά τη διάρκεια επεισοδίων που σημειώθηκαν ύστερα από λεηλασίες, όπως ανακοίνωσε ο Ρούπερτ Κόλβιλ, ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.
Από τις 21 έως 26 Ιανουαρίου, περισσότεροι από 850 άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Ανάμεσα τους 77 παιδιά, κάποια απ’ αυτά ακόμη και 12 ετώνΜόνο στις 23 Ιανουαρίου συνελήφθησαν 696 άνθρωποι σε όλη τη Βενεζουέλα, ο μεγαλύτερος αριθμός συλληφθέντων σε μια μόνο ημέρα που καταγράφεται στη χώρα την τελευταία 20ετία!
Όλα αυτά ενώ ο Νικολάς Μαδούρο είναι αντιμέτωπος όχι με την οργή του λαού αλλά μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για την εξουσία. Λίγους μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές του Μαΐου και μερικά 24ωρα μετά την ορκωμοσία του για τη δεύτερη θητεία του, ο Χουάν Γκουαϊδό, ηγέτης της αντιπολίτευσης και πρόεδρος της Βουλής (σ.σ. του μοναδικού θεσμού στη Βενεζουέλα που ελέγχει η αντιπολίτευση), αυτοανακηρύχθηκε πρόεδρος. Και σ’ αυτή την απόφαση είχε στο πλευρό του τις ΗΠΑ (σ.σ. ο Τραμπ ήταν ο πρώτος που τον αναγνώρισε), πολλές χώρες της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής…
Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι υπάρχει κενό εξουσίας: θεωρεί παράνομη τη νέα θητεία του Μαδούρο, που ορκίστηκε και ανέλαβε τυπικά καθήκοντα τη 10η Ιανουαρίου.
Ο Γκουαϊδό κατηγορεί μεν τον Μαδούρο ότι ευθύνεται για τους νεκρούς στη Βενεζουέλα αλλά για να τον πείσει να εγκαταλείψει το Μιραφλόρες(προεδρικό μέγαρο) του υπόσχεται αμνηστίαΑν φύγει από την προεδρία, θα ξεχαστούν οι ζωές που χάθηκανΒενεζουέλα
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN και προβλήθηκε την Τρίτη (29.01.2019), ο Χουάν Γκουαϊδό υποστήριξε ότι το κίνημα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα μπορεί να επιτύχει μια ειρηνική μετάβαση εξουσίας μακριά από τον Νικολάς Μαδούρο και τελικά (να επιτύχει) ελεύθερες εκλογές.
Είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ότι είναι απαραίτητο για τη δημοκρατία“, είπε ο Γκουαϊδό. Υποστήριξε επίσης ότι μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, τον πρώτο ηγέτη που έσπευσε να τον αναγνωρίσει άλλωστε. Όταν μάλιστα ρωτήθηκε για το αν στο τηλεφώνημα αυτό ο ίδιος και ο Αμερικανός πρόεδρος συζήτησαν το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, αρνήθηκε να απαντήσει.

Ο 35χρονος αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας υποστήριξε ότι δεν θα ξεκινήσει έναν «ψεύτικο διάλογο» με ένα καθεστώς που, όπως είπε, φυλακίζει και βασανίζει πολιτικούς αντιπάλους.
Εκτός από τον Τραμπ, ο Γκουαϊδό είπε πως μίλησε τηλεφωνικά τόσο με τον πρόεδρο της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε όσο και με τον Αργεντινό ομόλογό του Μαουρίτσιο Μάκρι.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και CNN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom