Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2019

Το νέο Ελντοράντο των ξενοδόχων


Ομόνοια, Σύνταγμα και ό,τι παρεμβάλλεται ενδιάμεσα εξελίσσεται αυτήν την περίοδο σε νέο Ελντοράντο για την αγορά ακινήτων, με τα ξενοδοχειακά ακίνητα να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στην κατηγορία τεσσάρων και πέντε αστέρων θα λειτουργήσουν περίπου 10 νέες μονάδες, εντός του 2019 και τους πρώτους μήνες του 2020. Επαναλειτουργία κλειστών ξενοδοχείων και διαμόρφωση νέων, μέσω της αλλαγής χρήσης υφιστάμενων ακινήτων (κυρίως γραφείων), είναι η βασική τάση που ακολουθούν οι επενδυτές, οι οποίοι σπεύδουν να καλύψουν τη ζήτηση που έχει διαμορφωθεί για την Αθήνα ως τουριστικό προορισμό.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι στελέχη της αγοράς ακινήτων δεν ανησυχούν για την εμφάνιση φαινομένων υπερπροσφοράς, όπως συνέβη και πριν από 10-15 χρόνια, καθώς πλέον η ελληνική πρωτεύουσα έχει μεγάλο περιθώριο ανάπτυξης.

Σε πρόσφατη εκτίμησή του, ο κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Δανός & Συνεργάτες, ανέφερε ότι η αύξηση του τουριστικού ρεύματος είναι μια παγκόσμια τάση που θα συνεχιστεί.

Κατά τον ίδιο, η ζήτηση αυτή την περίοδο αφορά πολλά διαφορετικά προϊόντα φιλοξενίας, από ξενοδοχεία 4 ή 5 αστέρων μέχρι μονάδες που απευθύνονται σε νέους (youth hostels), επώνυμες κατοικίες ενταγμένες σε ξενοδοχεία/τουριστικά θέρετρα, αλλά και εξυπηρετούμενα διαμερίσματα (serviced apartments), δηλαδή επιπλωμένες κατοικίες που μπορούν να συνδυάζουν και ξενοδοχειακές υπηρεσίες.

Ως εκ τούτου, υπάρχει ανάγκη για επιμέρους προϊόντα, κάτι που απομακρύνει τον κίνδυνο να προκύψει υπερπροσφορά ξενοδοχειακών ακινήτων. Σύμφωνα με στελέχη του κλάδου, οι θετικές προοπτικές για τη μελλοντική πορεία της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού ενισχύονται ακόμα περισσότερο, αν συνεκτιμηθεί το πόσο χαμηλή ήταν η αφετηρία από την οποία έχει ξεκινήσει, συγκριτικά με άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που δεν διαθέτουν καν τον αρχαιολογικό και ιστορικό πλούτο της ελληνικής πρωτεύουσας.

Μεγάλη κινητικότητα

Οι εταιρείες επένδυσης και ανάπτυξης ακινήτων, οι τουριστικοί και ξενοδοχειακοί όμιλοι, ακόμα και κατασκευαστικοί όμιλοι, φαίνεται να συμφωνούν με τις εν λόγω απόψεις, όπως αποδεικνύεται από τη μεγάλη κινητικότητα των τελευταίων 18 μηνών. Για παράδειγμα, η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ προχωράει τον σχεδιασμό της για την ανάπτυξη δύο νέων boutique ξενοδοχείων στο εμπορικό τρίγωνο της πόλης. Κατ’ αρχάς, στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως 23 και Πατρώου 8, σε ακίνητο της εισηγμένης θα λειτουργήσει το πρώτο ξενοδοχείο παγκοσμίως, που θα απευθύνεται σε λάτρεις της γαστρονομίας.

Το Ergon House θα εκτείνεται σε τέσσερις ορόφους, θα διαθέτει χώρους εστίασης και παντοπωλείο. Στο παρελθόν, στο ακίνητο στεγαζόταν το Ινστιτούτο Θερβάντες. Μπουτίκ ξενοδοχείο θα λειτουργήσει η Πανγαία και σε άλλο κτίριο που απέκτησε το 2018, στη συμβολή των οδών Ερμού 66 και Αγ. Ειρήνης 7. Πρόκειται για ακίνητο 2.525 τ.μ., το τίμημα κτήσης του οποίου ήταν 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ θα δαπανηθούν επιπλέον 1,3 εκατ. ευρώ για τη διαμόρφωσή του σε κτίριο μεικτής χρήσης, καθώς στο ισόγειο θα λειτουργεί και κατάστημα.

Επίσης επί της Μητροπόλεως, αναμένεται εντός του 2019, η λειτουργία του δεύτερου ξενοδοχείου στην Αθήνα από τον όμιλο Ν. Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, στο κτίριο που στέγαζε στο παρελθόν το κατάστημα του ομίλου Χυτήρογλου. Στην περιοχή της Ομόνοιας και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Πειραιώς 10 και Ζήνωνος, ετοιμάζεται τετράστερο ξενοδοχείο 49 δωματίων από τον κινεζικό όμιλο CTY, μια επένδυση 4,15 εκατ. ευρώ.

Σε τεσσάρων αστέρων ξενοδοχείο θα μετατραπεί και το κτίριο των 2.780 τ.μ. στην οδό Φειδίου 12 (όπισθεν Τιτάνια) που στέγαζε τα γραφεία της εφημερίδας «Απογευματινή» μέχρι το 2010. Στις νέες ξενοδοχειακές επενδύσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το ξενοδοχείο που ετοιμάζει η Pygma Hellas με τη μετατροπή κτιρίου που βρίσκεται επί των οδών Καραϊσκάκη 7 και Χριστοκοπίδου στην περιοχή του Ψυρρή.

«Θησαυρός» τα εγκαταλελειμμένα κτίρια των ασφαλιστικών ταμείων

Οι μεγάλοι ωφελημένοι από την αυξημένη ζήτηση για νέα ξενοδοχεία είναι τα ασφαλιστικά ταμεία, που ύστερα από δεκαετίες βλέπουν την ακίνητη περιουσία τους να αποκτά και πάλι αξία και τα έσοδά τους να απογειώνονται.

Μάλιστα, επειδή ακριβώς τα Ταμεία συγκαταλέγονται στους μεγαλύτερους ιδιοκτήτες ακινήτων στο κέντρο της Αθήνας, διαθέτουν και το απαιτούμενο μέγεθος για τη διαμόρφωση μεγαλύτερων ξενοδοχείων πέντε αστέρων ή και τεσσάρων αστέρων, ανάλογα με την περίπτωση.

Η πιο πρόσφατη εξέλιξη αφορά την εύρεση του νέου μισθωτή του Esperia Palace, στην οδό Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω. Στον σχετικό διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε εντός της εβδομάδας, την υψηλότερη προσφορά με μηνιαίο μίσθωμα 95.800 ευρώ (σχεδόν διπλάσιο από το ελάχιστο ζητούμενο των 54.000 ευρώ!) προσέφερε ο ισραηλινός όμιλος Fattal Group. Το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας ΕΦΚΑ και θα επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο πέντε αστέρων, μετά τις εργασίες ανακατασκευής.

Πρόσφατα ολοκληρώθηκε και ο διαγωνισμός για την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου «Κάνιγγος 21», στην ομώνυμη πλατεία. Την εκμετάλλευση του ακινήτου θα αναλάβει ο όμιλος της Zeus International, η οποία λειτουργεί και τα ξενοδοχεία της αμερικανικής Wyndham, μεταξύ άλλων στην πλ. Καραϊσκάκη. Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ιδιοκτησίας του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Επικούρησης Ασφαλιστών και Προσωπικού Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων και αναμένεται να λειτουργήσει ως μονάδα τεσσάρων αστέρων.

Αντιστοίχως, στα μέσα του έτους, το ακίνητο του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, στη συμβολή των οδών Ακαδημίας και Ομήρου, μισθωμένο από τη λιβανέζικων συμφερόντων Yasbek Hotel Establishment για περίοδο 30 ετών (με δυνατότητα ανανέωσης για άλλα 10), αναμένεται να λειτουργήσει ως Academia. Θα πρόκειται για το πρώτο ξενοδοχείο της αλυσίδας Autograph του ομίλου Marriott.

Στην πλατεία Συντάγματος, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, δρομολογείται η μετατροπή του πρώην κτιρίου γραφείων της ΑΤΕ σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για κτίριο του Αλληλοβοηθητικού Ταμείου Πρόνοιας Πρώην Εργαζομένων ΑΤΕ, που θα φέρει την επωνυμία Mgallery του ομίλου Accor Hotels, σε μια επένδυση άνω των 20 εκατ. ευρώ. Το κτίριο έχει μισθωθεί από τον όμιλο Λάμψα Α.Ε.

Αλλο ένα ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων στην ευρύτερη περιοχή της Ομόνοιας προωθείται αυτήν την περίοδο από την Dimand Real Estate, σε κοινοπραξία με την EBRD. Η Dimand επικράτησε σε σχετικό διαγωνισμό παραχώρησης εκμετάλλευσης του Σαρόγλειου Μεγάρου, στην οδό Σταδίου 65, τον οποίο πραγματοποίησε πριν από λίγους μήνες το ΜΤΣ, που είναι και ο κύριος ιδιοκτήτης του κτιρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος της επένδυσης αναμένεται να ανέλθει σε 18 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί σε περίπου 18 μήνες.

Τον Ιούνιο του 2019 αναμένεται να ξεκινήσουν και οι εργασίες μετατροπής ενός ακόμα ακινήτου του ΜΤΣ σε μπουτίκ ξενοδοχείο 44 δωματίων. Πρόκειται για κτίριο πλησίον της πλατείας Συντάγματος και συγκεκριμένα στη συμβολή της οδού Κολοκοτρώνη με την οδό Βουλής. Το ακίνητο εκμισθώνεται για τα επόμενα 20 χρόνια από την Intracom Holdings.

Σε λεωφόρο υπερπολυτελών μονάδων μετατρέπεται σταδιακά η Συγγρού

Από τον ξενοδοχειακό «οργασμό» δεν ξεφεύγει ούτε η λεωφόρος Συγγρού, η οποία γνωρίζει νέες εποχές δόξας, χάρη στη λειτουργία σειράς νέων ή ανακαινισμένων πολυτελών μονάδων, τόσο μικρού όσο και μεγάλου μεγέθους, ανάλογα με το εκάστοτε διαθέσιμο ακίνητο.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι η έμφαση των επενδυτών δίνεται πλέον σε όλο το μήκος του άξονα, τόσο στο «στενό» τμήμα, που βρίσκεται κοντά στην Ακρόπολη (και επομένως είναι περιζήτητο αυτήν την εποχή), όσο και πιο νότια, αρχίζοντας από τις ανανεωμένες πεντάστερες μονάδες και μέχρι το Δέλτα, όπου η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος έχει δώσει νέα πνοή στην περιοχή.

Αρχής γενομένης από τις νέες αφίξεις, μεταξύ άλλων, αυτήν την περίοδο ολοκληρώνεται η ανακατασκευή κτιρίου στην οδό Φαλήρου και παρόδου της Συγγρού (αρ. 34) από την Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ, την επενδυτική εταιρεία ακινήτων της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat κτλ.). Πρόκειται για επένδυση της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ, που αφορά πεντάστερη μονάδα. Μάλιστα, η εταιρεία προχώρησε πρόσφατα στην αγορά ενός ακόμα κτιρίου, επίσης στην οδό Φαλήρου στο Κουκάκι.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία πλειοδότησε για την απόκτηση ενός πολυώροφου σταθμού αυτοκινήτων, συνολικής επιφάνειας 5.530 τ.μ., καταβάλλοντας το συνολικό ποσό του 1,38 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, το οποίο βρίσκεται στη συμβολή των οδών Φαλήρου 22 και Δημητρακοπούλου 21-23-25 στην Αθήνα και αποτελείται από δύο υπόγεια και έξι ορόφους ανωδομής.

Σύμφωνα με πληροφορίες και το εν λόγω ακίνητο θα ανακατασκευαστεί ώστε να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο, αποτελώντας τη δεύτερη επένδυση της εταιρείας στον τομέα της φιλοξενίας στην περιοχή της Ακρόπολης. Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκεται αυτήν την περίοδο και το Niche Hotel, στη συμβολή της Συγγρού με την οδό Βούρβαχη, επίσης πέντε αστέρων.

Νωρίτερα εντός του 2018 και συγκεκριμένα το καλοκαίρι, ξεκίνησε τη λειτουργία του το Grand Hyatt, μόλις το δεύτερο της αλυσίδας σε ολόκληρη την Ευρώπη μετά το Βερολίνο. Πρόκειται για το πρώην Athens Ledra, το οποίο εξαγοράστηκε στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Alpha Bank από τον όμιλο επενδυτών της αμερικανικής Hines, της Henderson Park και της εταιρείας Kokari Knossian Group, συμφερόντων Τίνας και Γιάννη Δασκαλαντωνάκη. Το τίμημα ανήλθε σε 33 εκατ., ενώ δαπανήθηκαν επιπλέον 20 εκατ. ευρώ για την ανακαίνισή του.

Εντός του καλοκαιριού λειτούργησε εκ νέου και το Athens Marriott, πιο νότια, στη θέση του πρώην Metropolitan του ομίλου Χανδρή. Το περυσινό καλοκαίρι ξεκίνησε τη λειτουργία ένα ακόμα ξενοδοχείο στη Λ. Συγγρού, αυτή τη φορά τεσσάρων αστέρων. Ο λόγος για το B4B Athens 365, που βρίσκεται κοντά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση.

Ο άξονας της Συγγρού εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως συνδετικός κρίκος με την υπό διαμόρφωση Αθηναϊκή Ριβιέρα. Μάλιστα, όπως αναφέρει η Arbitrage Real Estate σε πρόσφατη ανάλυσή της για την αγορά των ξενοδοχείων, «στην Αθήνα γενικά, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες (tour operators) δεν έχουν μεγάλο ρόλο, γεγονός που δημιουργεί ευκαιρία για περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού, εφόσον εμπλακούν περισσότερο.

Οπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, η παράκτια περιοχή της Αθήνας (Λ. Ποσειδώνος) προσφέρει από τις μεγαλύτερες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης στην Ευρώπη, εφόσον η Αθήνα καταφέρει να ενταχθεί ως προορισμός μεγάλων πρακτορείων. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να υποδέχεται συστηματικά επισκέπτες από το εξωτερικό για περισσοτέρους από 10 μήνες, αυξάνοντας αντίστοιχα τη μέση διανυκτέρευσή τους και τα σχετικά έσοδα από την παραμονή τους.

Στην Ομόνοια

Δύο νέα ξενοδοχεία στην Ομόνοια, το «Mέγας Aλέξανδρος» και το «Mπάγκειον», ιδιοκτησίας αμφότερα του ιδρύματος «Mπάγκειος Eπιτροπή», θα αποτελέσουν αντικείμενο διαγωνιστικής διαδικασίας τις επόμενες εβδομάδες. Στόχος είναι η μακροχρόνια μίσθωσή τους και η ανακατασκευή τους, ώστε να λειτουργήσουν ως σύγχρονες μονάδες.

Το Ambassadeur

Στις 31 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί –εκτός κι αν δοθεί ακόμα μία παράταση– ο διαγωνισμός για τη μετατροπή του πρώην ξενοδοχείου Ambassadeur επίσης στην Ομόνοια σε τετράστερη μονάδα. Ιδιοκτήτης είναι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ). Πρόκειται για ένα από τα ακίνητα που έβγαλε σε διαγωνισμό ο ΕΦΚΑ.

Η περιοχή Ψυρρή

Στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος αξιοποίησης ακινήτων του ΕΦΚΑ, δρομολογούνται και άλλοι διαγωνισμοί για άλλα 10-15 κτίρια, σε περιοχές όπως του Ψυρρή. Εκεί, υπάρχουν ακίνητα τα οποία, βάσει των προτάσεων που έχουν υποβληθεί από ενδιαφερόμενους επενδυτές, είναι κατάλληλα για μετατροπή σε επιπλωμένα διαμερίσματα και αξιοποίηση μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom