Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Οι παραιτήσεις εισαγγελέων και τα σενάρια για Novartis


Πληροφορίες από διαφορετικές και έγκυρες δικαστικές πηγές, που έχουν γνώση της έρευνας για τη Novartis, συγκλίνουν στο ότι, προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμό κάποιου από τους πολιτικούς τα ονόματα των οποίων ενεπλάκησαν στην υπόθεση.

Εναν χρόνο μετά την αποστολή της δικογραφίας για τη Novartis στη Βουλή, που προκάλεσε πολιτική θύελλα με τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων οι οποίοι είχαν εμπλέξει δέκα πολιτικά πρόσωπα, η έρευνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται σε κομβικό σημείο.

Παράλληλα, τρεις εισαγγελικοί λειτουργοί, που είχαν ρόλο στις έρευνες ώς σήμερα, έχουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραιτηθεί από την υπόθεση, με την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελλίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου να έχει καταγγείλει δημόσια παρεμβάσεις και αντιθεσμικές πρακτικές και τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, που παραιτήθηκε πρόσφατα, να εξαπολύει βολές κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς για χειρισμούς τους στην έρευνα.

Οι παραιτήσεις των εισαγγελέων, που έχουν προκαλέσει αίσθηση, εκτιμώνται ως δηλωτικές του παρασκηνίου, των διχογνωμιών και των αντιφατικών προσεγγίσεων για την υπόθεση της Novartis, υπόθεση με βαρύνουσα πολιτική χροιά λόγω της εμπλοκής τόσων πολιτικών προσώπων, αλλά και εξαιτίας της συγκυρίας με την παρατεταμένη προεκλογική περίοδο.

Κορυφή του παγόβουνου

Εισαγγελικές πηγές που γνωρίζουν καλά τις εσωτερικές διεργασίες στη Δικαιοσύνη, επισήμαιναν στην «Κ» ότι οι εισαγγελικές παραιτήσεις και όσα δημόσια έχουν λεχθεί γι’ αυτές είναι μόνον η κορυφή του παγόβουνου, σημειώνοντας ότι για την υπόθεση της Novartis «γίνεται, χωρίς υπερβολή, μάχη».

Πάντως, μετά την παραίτηση και του Ιωάννη Αγγελή από τη θέση του εποπτεύοντος των ερευνών, ο νέος επόπτης της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας και αυτός του ανωτάτου δικαστηρίου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, είναι έμπειρος και με κύρος εισαγγελικός λειτουργός, ικανός, όπως λένε στον Αρειο Πάγο, να εποπτεύσει των δύσκολων υποθέσεων, που αυτή την εποχή χειρίζεται η Εισαγγελία Διαφθοράς.

Σε κάθε περίπτωση, οι διεργασίες στο εσωτερικό της Δικαιοσύνης μεταξύ των αρμοδίων εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση της Novartis βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, καθώς οι αντιφατικές προσεγγίσεις για το δέον γενέσθαι είναι πλέον εμφανείς όσο πλησιάζει ο χρόνος για την ολοκλήρωση, τουλάχιστον, μιας φάσης των ερευνών.

Ολες οι πληροφορίες από διαφορετικές και έγκυρες δικαστικές πηγές συγκλίνουν στο ότι, προς το παρόν, δεν έχουν βρεθεί χρήματα σε λογαριασμό κάποιου από τους πολιτικούς που ενεπλάκησαν στην υπόθεση, ούτε σε στενό συγγενικό πρόσωπο ή συνεργάτη, τόσο σε λογαριασμούς στο εξωτερικό όσο και στα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα, αν και στα δεύτερα η έρευνα συνεχίζεται.

Η ανυπαρξία ευρημάτων για ροή πολιτικού χρήματος και αποδείξεων δωροληψίας, στοιχεία που θα ήταν καθοριστικά για την εξέλιξη της υπόθεσης και την πολιτική της σημασία, δεν σημαίνει, όπως δήλωναν στην «Κ» ανώτατες εισαγγελικές πηγές, ότι δεν θα ασκηθεί και ποινική δίωξη κατά πολιτικών.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η Εισαγγελία Διαφθοράς εμφανίζεται να κινείται στη λογική της άσκησης ποινικής δίωξης κατά κάποιων από τους δέκα πολιτικούς, με επιβαρυντικά στοιχεία,τις υπάρχουσες καταθέσεις και κάποια θεωρούμενα από τον νόμο έγγραφα, όπως ανταλλαγές μηνυμάτων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα και κάποιες χειρόγραφες σημειώσεις.

Κατακερματισμός

Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός, που επιβεβαιώνεται από όλες τις εισαγγελικές πηγές, πως σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να ασκηθούν διώξεις για το σύνολο της υπόθεσης, αλλά η έρευνα θα ολοκληρωθεί μόνον για ένα μικρό κομμάτι που θα έχει σχέση με τα πεπραγμένα της διετίας 2010-2012 ή μπορεί της τετραετίας 2009-2013, περιόδους που άπτονται συγκεκριμένων πολιτικών προσώπων και κυβερνήσεων.

Ομως και γι’ αυτές τις περιόδους, για τις οποίες σύντομα, όπως αναφέρουν πληροφορίες από δικαστικές πηγές, θα υπάρξει ολοκλήρωση των ερευνών, μπορεί –είναι το πιθανότερο– να υπάρξουν παράλληλα για κάποιους διώξεις και για κάποιους αρχειοθετήσεις στην υπόθεση. Με άλλα λόγια, άλλοι θα διωχθούν για δωροδοκία κι άλλοι όχι –βεβαίως αδίκημα για ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος δεν προκύπτει, προς το παρόν τουλάχιστον, για τους δέκα πολιτικούς.

Η κατάληξη, έστω και τμήματος της υπόθεσης, με διώξεις για δωροδοκία «χωρίς να έχουν βρεθεί χρήματα» είναι η παράμετρος που προκαλεί τις διαφορετικές προσεγγίσεις για τον τελικό χειρισμό της υπόθεσης, καθώς όπως αντιλαμβάνεται κανείς, χωρίς ανεύρεση χρημάτων, οι θιγόμενοι θα εκλάβουν τη δίωξη εις βάρος τους ως στοχοποίηση και κίνηση κατά πολιτικών αντιπάλων, με τις αντιδράσεις να προκαλούν πολιτική αντιπαράθεση.

Κανένα στοιχείο από ΗΠΑ για Ελληνες πολιτικούς

Μέσα σε όλα, έρχεται να προστεθεί κάτι που έχει καταστεί σαφές από όλες τις δικαστικές πηγές: ότι η έρευνα των Αμερικανών δεν έχει προσδώσει, όπως πολλοί υποστήριζαν κατά καιρούς, στοιχεία επιβαρυντικά για πολιτικά πρόσωπα στη χώρα μας, ούτε έχουν αποσταλεί τέτοια στοιχεία.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι δημοσίευμα εφημερίδας ανέφερε πρόσφατα πως κατά τη συνάντηση κλιμακίου Ελλήνων εισαγγελέων με Αμερικανούς ομολόγους τους στη Βιέννη δόθηκαν στοιχεία για πρώην υπουργό και ο επικεφαλής των εισαγγελέων Διαφθοράς –ο παραιτηθείς Ιωάννης Αγγελής– δεν τα παρέλαβε, προκάλεσε την οργίλη αντίδρασή του και την κατηγορηματική διάψευση του δημοσιεύματος από ανώτατες εισαγγελικές πηγές.

Ο Ιωάννης Αγγελής, μετά το δημοσίευμα, υπέβαλε αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, υποστηρίζοντας ότι στοχοποιείται και εξ αυτού παραιτήθηκε, δηλώνοντας δημόσια με νόημα ακόμα και στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου, «εγώ πάντως δεν θα πάω φυλακή»...

Tα ορόσημα

Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες διώξεις για συγκεκριμένες χρονικές περιόδους και όχι για το σύνολο της υπόθεσης εκτιμάται ότι θα ασκηθούν μέσα στον Φεβρουάριο το αργότερο, καθώς εισαγγελικές πηγές υποστηρίζουν ότι οι όποιες εξελίξεις δεν μπορεί να συμπέσουν με την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών που έχουν οριστεί για τον Μάιο, καθώς δεν είναι ακόμα ξεκαθαρισμένο πότε θα γίνουν οι εθνικές εκλογές.

Ωστόσο, αν ασκηθούν διώξεις και με δεδομένο πως οι διωχθέντες πολιτικοί θα κληθούν –αυτό έχει ξεκαθαρίσει– σε εξηγήσεις πριν από τη δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς, είναι βέβαιο πως θα «μπαινοβγαίνουν» στα εισαγγελικά και ανακριτικά γραφεία για καιρό καλύπτοντας χρονικώς όχι μόνον την προεκλογική περίοδο αλλά την επόμενη διετία...

ΙΩΑΝΝΑ ΜΑΝΔΡΟΥ
http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom