Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2017

Αφιέρωμα στο Καστοριανό Καρναβάλι “Ραγκουτσάρια 2017” (βίντεο)


Η επίσημη έναρξη του τριήμερου Καστοριανού Καρναβαλιού “Ραγκουτσάρια 2017” θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Καστοριάς σήμερα Παρασκευή 6/1/2017 και ώρα 18.30μ.μ, από την Δημοτική Αρχή και από Πολιτιστικούς Συλλόγους της Καστοριάς.


Ηδη από το απόγευμα της Τρίτης η Αντιδημαρχία Τουρισμού Καστοριάς τελείωσε και φωταγώγησε την πύλη των Ραγκουτσαριών 2017 στην αρχή της οδού Μητροπόλεως.Ομάδα εθελοντών αποτελούμενη από τις Γλυκερία Βασιλείου,Μιμή Βασιλείου,Μπέσυ Ρόντση,Παναγιώτα Νικολαΐδου και τους Μιχάλη Ανδρεόπουλο και Παντελή Διαμαντή, επιμελήθηκε το εικαστικό μέρος της Πύλης των Ραγκουτσαρίων.

Δείτε το τηλεοπτικό σποτ του Τρύφωνα Δ. Ζήση:


Δείτε σημερινό βίντεο από Ραγκουτσάρια Καστοριάς 


Το πρόγραμμα των τριήμερων εκδηλώσεων 

06 Ιανουαρίου 2017 Θεοφάνεια, ο Αϊ-Βασίλης μοιράζει δώρα στην πλατεία Δαβάκη σε όλα τα παιδιά (μετά τον αγιασμό των υδάτων), με την πρωτοβουλία του συλλόγου «Φίλων Καστοριανού Καρναβαλιού “ΤA ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ”».

06 Ιανουαρίου 2017 Θεοφάνεια, μουσικό γλέντι στην περιοχή κούνιες από τον παρέα “Μπέτσκες Company”, ώρα έναρξης 13:00.

06 Ιανουαρίου 2017 «Θεοφάνεια», Καστοριανά Ραγκουτσάρια. Μπουλούκια καρναβαλιστών ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης με παραδοσιακές ορχήστρες, χορεύοντας αδιάκοπα σε Καστοριανούς ρυθμούς.

07 Ιανουαρίου 2017 «Αϊ-Γιαννιού» Καστοριανά Ραγκουτσάρια. Μπουλούκια καρναβαλιστών ξεχύνονται στους δρόμους της πόλης με παραδοσιακές ορχήστρες, χορεύοντας αδιάκοπα σε Καστοριανούς ρυθμούς.

08 Ιανουαρίου 2017 «Πατερίτσα» Καστοριανά Ραγκουτσάρια. Η αποκορύφωση των εορταστικών εκδηλώσεων γίνεται την ημέρα αυτή με την παρέλαση των Ραγκουτσαριών στην οδό Μητροπόλεως, ώρα έναρξης 14:00.

Ντοκυμαντέρ της ΕΡΤ αφιερωμένο στα Θεοφάνεια και τα ΡΑΓΚΟΥΤΣΑΡΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Τι ακριβώς είναι τα Ραγκουτσάρια;

Τα Καρναβάλια της Καστοριάς (Ραγκουτσάρια), αποτελούν αναβίωση των αρχαίων Διονυσιακών οργιαστικών τελετών, που γίνονταν από Αρχαιοτάτων χρόνων, στην μέση του Χειμώνα και αμέσως μετά την γιορτή της γέννησης του ήλιου στις 25 Δεκεμβρίου, (που πέρασε και στην Χριστιανική λατρεία με την καθιέρωση της γιορτής των Χριστουγέννων), προς τιμή της φύσης που θα αναγεννηθεί την Άνοιξη.

Με τα Ραγκουτσάρια κλείνει το γιορταστικό δωδεκαήμερο, με χαρακτηριστικά Καστοριανά έθιμα που οι ρίζες τους φτάνουν στους πρώ'ι'μους κάτοικους της περιοχής, τους Δωριείς και τους Ορεστειες και αποτελούν σπάνιο δείγμα της ιστορικής συνέχειας του τόπου μας δια μέσου των αιώνων. Είναι απομεινάρι του γνήσιου Ελληνικού Καρναβαλιού και όχι έθιμο ξενόφερτο όπως το καθιερωμένο καρναβάλι της Αποκριάς και γιορτάζεται στις 6,7,και 8 Γενάρη.

Στα Ραγκουτσάρια παίρνουν μέρος όλοι οι Καστοριανοί, άνδρες και γυναίκες, σε "μπουλούκια", από διάφορες γειτονιές, το καθένα με τα "όργανα" του που γλεντούν, μέσα σ'ένα πανζουρλισμό, χωρίς κοινωνικές διακρίσεις.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ποικιλία των μουσικών οργάνων, που εκτός από τα παραδοσιακά (ζουρνάδες, γκά'ι'ντες κ.α.), από τις πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας προστέθηκαν τα λα'ι'κά "τακούμια", κρουστά και κυρίως πνευστά, χάλκινα όργανα, κατάλοιπα των μεγάλων στρατιωτικών μπάντων που κατά καιρούς περνούσαν από την πόλη.

Η αναλογία με τις μεγάλες μπάντες πνευστών της Νέας Ορλεάνης στις Η.Π.Α., που δημιούργησαν την ορολογία και το παγκόσμια καθιερωμένο μουσικό είδος της τζαζ, είναι εμφανής. Η φωτογράφηση αυτών των στιγμών αποτελεί πρόκληση για τον κάθε φωτογράφο.Η ένταση του κάδρου αποτυπώνεται με το ντοκουμενταρίστικο ύφος της ασπρόμαυρης φωτογραφίας. Ο τονισμός, στις αποχρώσεις της σέπιας επιβάλλει την οπτική ιστορικότητα του εθίμου και την διαχρονική του καταγωγή.

Τέλος ο επιλεκτικός επιχρωματισμός των πνευστών οργάνων (χάλκινα), -σε αντιπαράθεση με την ουδέτερη πολυχρωμία της έγχρωμης εικόνας-, υπερτονίζει την σημασία και την ιδιαιτερότητα αυτών των μέσων, για την ολοκληρωμένη επίτευξη του γνήσιου γλεντιού και της έκστασης (Διονυσιακή μανία), που θες δε θες, σε κυριεύει εκείνες τις ώρες, είτε με το να φωτογραφίζεις είτε με το να φωτογραφίζεσαι.-
ΚΩΣΤΑΣ ΚΙΤΣΟΣ

Διαβάστε σχετικά:
Τα επεισοδιακά Ραγκουτσάρια του 1931

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom