Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017

Η ανοιχτή επιστολή του εκπροσώπου των «ΝEΩΝ» στην Alpha Bank


Ανοιχτή επιστολή προς τον διευθύνοντα σύμβουλο της ALPHA BANK, Δ. Μαντζούνη, απηύθυνε το Σάββατο ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στα «Νέα», Κώστας Ντελέζος.

Ο κ. Ντελέζος ασκεί κριτική στα πεπραγμένα της τράπεζας
σε σχέση με τον ΔΟΛ, ενώ κάνει λόγο για καθοδηγούμενο διαμελισμό του ΔΟΛ και παραχώρηση των τίτλων των εφημερίδων του, των περιοδικών του και των ιστοσελίδων του, χωρίς τους εργαζόμενους, σε άλλους επιχειρηματίες, που φέρονται να ασκούν φορτικές πιέσεις για να ξεκινήσει γρήγορα η διάλυσή του οργανισμού.

Κριτική, όμως, ασκεί και στον ίδιο τον Σταύρο Ψυχάρη που «οδηγεί τον ΔΟΛ σε χρεοκοπία και τους εργαζόμενους στο να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους».

Ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή του Κώστα Ντελέζου προς τον Δ/Σ της ALPHA BANK κ. Μαντζούνη

Σε σκάνδαλο μεγατόνων με μοναδικά θύματα τους περίπου 500 εργαζόμενους του Δημοσιογραφικού Οργανισμού Λαμπράκη (ΔΟΛ), οδηγούν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των μεγαλύτερων ελληνικών συστημικών τραπεζών και κυρίως της διοίκησης της Alpha Bank, η οποία βάζει λουκέτο στο μεγαλύτερο Δημοσιογραφικό Οργανισμό της χώρας, επιφέροντας καίριο πλήγμα στην ελεύθερη Ενημέρωση των πολιτών και στην πολυφωνία του Ελληνικού Τύπου, εγκαθιδρύοντας έτσι την «Δημοκρατία των Τραπεζών - Δανειστών».

Πίσω από το εν εξελίξει σκάνδαλο φαίνεται ότι βρίσκονται τα άλλα «αρπακτικά» της πολύπαθης Ενημέρωσης, που θεωρούν ότι ήρθε η στιγμή να λαφυραγωγήσουν το ΔΟΛ, υφαρπάζοντας τους πολύτιμους τίτλους του (ΤΟ ΒΗΜΑ, ΤΑ ΝΕΑ, in.gr, ΒΗΜΑ FM κ.λ.π) έναντι πινακίου φακής, και ρίχνοντας στον «Καιάδα» τους εργαζόμενους, των οποίων οι απλήρωτες δεδουλευμένες αποδοχές και οι αποζημιώσεις ξεπερνούν τα 15 εκατ. ευρώ!

Παράλληλα, οι τράπεζες, στην περίπτωση του ΔΟΛ, επιχειρούν να αποτινάξουν από πάνω τους το στίγμα της διαπλοκής με τους mediaρχες, αλλά και να κλείσουν όπως όπως τα παλιά τεφτέρια των «εξυπηρετήσεων» και των κινούμενων στα όρια της νομιμότητας αποφάσεών τους για τους «ισχυρούς».

Με άλλοθι τις διώξεις από την σημερινή κυβέρνηση περίπου 10 στελεχών της Alpha Bank (Μαντζούνη, Πετράκη, Αρζινού, Γιαννόπουλου, Πιλάβιου, Ανδρονικάκη, Αρώνη, Θεοδωρίδη, Φιλάρετου και Δορκοφίκη) για τα διάφορα δάνεια του ΔΟΛ και τα προσωπικά δάνεια του ιδιοκτήτη του, Στ. Ψυχάρη, τα οποία η σημερινή διοίκηση της τράπεζας είχε χορηγήσει στο παρελθόν, επιχειρείται με συνοπτικές και αδιαφανείς διαδικασίες ο βίαιος στραγγαλισμός του μεγαλύτερου και αρχαιότερου - ιστορικού Δημοσιογραφικού Οργανισμού της χώρας, στο όνομα δήθεν της νομιμότητας και του υφιστάμενου ασφυκτικού νομοθετικού πλαισίου που έχουν επιβάλει οι δανειστές!

Ενός πλαισίου, που δεν επιτρέπει στις τράπεζες, οι οποίες ανακεφαλαιοποιήθηκαν με χρήματα του ελληνικού λαού, να παραχωρήσουν ακόμα και το ελάχιστο απαιτούμενο οξυγόνο-μέρος δηλαδή, των χρημάτων που προέρχεται από τις καθημερινές πωλήσεις των εφημερίδων του ΔΟΛ, ώστε να χρηματοδοτείται η απρόσκοπτη έκδοσή τους (χαρτί, τυπογραφεία κ.λ.π) και να πληρώνονται στοιχειωδώς οι εργαζόμενοι (δημοσιογράφοι, τεχνικοί, διοικητικό προσωπικό κ.λ.π) που μοχθούν καθημερινά για την ενημέρωση του ελληνικού λαού και την παρουσία στα περίπτερα δύο εκ των μεγαλύτερων και αρχαιότερων εφημερίδων της χώρας.

Οι Τράπεζες και κυρίως η διοίκηση της Alpha Bank, γνωρίζουν πολύ καλά ότι έχουν συμφέρον να διατηρήσουν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ ενεργά. Μόνο έτσι μπορούν να ελπίζουν ότι θα ανακτήσουν το μεγαλύτερο τμήμα των δανείων που κατά καιρούς χορήγησαν.

Σε άλλη περίπτωση, αν δηλαδή τα ΜΜΕ του ΔΟΛ αφεθούν στην τύχη τους, το περιουσιακό στοιχείο θα απαξιωθεί και τα έσοδα που θα συλλέξουν θα είναι πενιχρά. Θα οδηγηθούν έτσι σε ένα νέο μεγάλο σκάνδαλο, το οποίο οι εργαζόμενοι του ΔΟΛ έχουν υποχρέωση να οδηγήσουν στον Εισαγγελέα και στη Δικαιοσύνη.

Πέραν αυτού, ο Στ. Ψυχάρης έγινε εκδότης και κυρίαρχος του ΔΟΛ, χάρη σε μια σειρά από ελεγχόμενες ήδη από την Ελληνική Δικαιοσύνη αποφάσεις της Alpha Bank και της διοίκησής της και είναι ο ίδιος που οδηγεί σήμερα τον ΔΟΛ σε χρεοκοπία και τους εργαζόμενους του Οργανισμού στο να χάσουν όλα τα δικαιώματά τους (δεδουλευμένα, αποζημιώσεις κ.λ.π).

Κατόπιν τούτου, γεννάται στέρεη νομική βάση για τους εργαζόμενους να διεκδικήσουν από την συγκεκριμένη τράπεζα και προσωπικά από όλους όσοι συμμετείχαν στις κρίσιμες αποφάσεις για τον ΔΟΛ και τη χρηματοδότηση του ιδιοκτήτη του, το σύνολο των δικαιωμάτων τους που θα απωλέσουν από ενδεχόμενη πτώχευση της επιχείρησης.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός, ότι τόσο η κυβέρνηση και τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, όπως βεβαίως και οι εκπρόσωποι των πιστωτριών Τραπεζών δηλώνουν με κάθε ευκαιρία ότι δεν επιθυμούν τη διακοπή της έκδοσης των εντύπων ή την αναστολή λειτουργίας του ραδιοφώνου και των ιστοτόπων του ΔΟΛ.

Ωστόσο, οι Τράπεζες και κυρίως η διοίκηση της Alpha Bank, προβάλλουν νομικές δυσκολίες και άλλα εμπόδια, προκειμένου να προχωρήσουν σε μερική έστω απελευθέρωση των δεσμευμένων πόρων του Οργανισμού, ώστε υποτυπωδώς να υποστηριχθεί η έκδοση των εφημερίδων και η λειτουργία των άλλων μέσων ενημέρωσης του Οργανισμού.

Όμως, κάτι τέτοιο εντέλει αντιστρατεύεται το ίδιο το συμφέρον των Τραπεζών, καθώς η άρνηση οποιασδήποτε, έστω υποτυπώδους και ελεγχόμενης χρηματοδότησης, θα οδηγήσει μαθηματικά σε πλήρη απαξίωση του περιουσιακού στοιχείου τους, από το οποίο προσβλέπουν το μέγιστο των εσόδων.

Οι δημοσιογράφοι και οι άλλοι εργαζόμενοι του ΔΟΛ παρ' ότι απλήρωτοι και οικονομικά εξουθενωμένοι από τις πολύμηνες καθυστερήσεις, κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους προκειμένου να συνεχίσουν να εκδίδονται οι εφημερίδες «ΤΟ ΒΗΜΑ» και «ΤΑ ΝΕΑ», τα περιοδικά, να μένει ανοιχτό το ραδιόφωνο «ΒΗΜΑ FM» και να τροφοδοτούνται με περιεχόμενο οι ιστοσελίδες του Οργανισμού. Κάτι που τελικά συμβάλει στο να μην απαξιωθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ΔΟΛ, τα οποία ουσιαστικά έχουν περιέλθει στις τράπεζες.

Αντίθετα, ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Δ. Μαντζούνης, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια και με συνοπτικές διαδικασίες το ΔΟΛ σε στραγγαλισμό, αναλαμβάνοντας ο ίδιος και οι άλλοι παραπεμφθέντες ήδη στη Δικαιοσύνη συνεργάτες του (Φιλάρετος, Θεοδωρίδης, Αρώνης, Πιλάβιος, Ανδρονικάκης, Δορκοφίκης) την τεράστια ευθύνη κλεισίματος του μεγαλύτερου εκδοτικού οργανισμού της Ελλάδας και συνδέοντας το όνομά τους με τα μελανότερα χρώματα στην ιστορία του ελληνικού Τύπου.

Ήδη, έντονη είναι η φημολογία για καθοδηγούμενο διαμελισμό του ΔΟΛ και παραχώρηση των τίτλων των εφημερίδων του, των περιοδικών του και των ιστοσελίδων του, χωρίς τους εργαζόμενους, σε άλλους επιχειρηματίες, που φέρονται να ασκούν φορτικές πιέσεις για να ξεκινήσει γρήγορα η διάλυσή του.

Την ίδια στιγμή η Δικαιοσύνη ασχολείται με τα ...όρια ηλικίας των ανώτατων δικαστών...!

Δεν υπάρχουν σχόλια: