Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Η Δρακουλέσκου θέλει κι άλλο αίμα! - Κατρούγκαλος και Αλεξιάδης αντιμέτωποι με το ΔΝΤ


- Κυριακή η πιο κρίσιμη μέρα της αξιολόγησης - Τι κρίνεται και όλο το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης
- Η Βελκουλέσκου θα ζητήσει: κι άλλη μείωση του κατώτατου μισθού, αλλά και μειώσεις συντάξεων!
- Επιμένουν και για μείωση του αφορολόγητου στις 4.000 - 5.000!

Η Κυριακή είναι η D-Day για την οικονομία. Από τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση θα εξαρτηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό η πορεία της αξιολόγησης, ο χρόνος που θα ολοκληρωθεί και συνεπώς πότε θα ξεκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις για το χρέος.

Την Κυριακή λοιπόν, θα διαβούν την πόρτα του Χίλτον για να συναντηθούν με το κουαρτέτο ο Γιώργος Κατρούγκαλος και ο Τρύφων Αλεξιάδης, οι οποίοι χειρίζονται κρίσιμα ζητήματα που θα καθορίσουν τις περαιτέρω εξελίξεις.

Ο υπουργός Εργασίας θα έχει απέναντί του πρωτίστως τη Ντέλια Βελκουλέσκου η οποία ως εκπρόσωπος του ΔΝΤ θα ζητήσει να απορυθμιστούν κι άλλο οι εργασιακές σχέσεις, να μειωθεί κι άλλο ο κατώτατος μισθός, να απελευθερωθούν οι ομαδικές απολύσεις, ενώ είναι πάρα πολύ πιθανό, λένε πληροφορίες από έγκυρες πηγές, να θέσει πάλι θέμα νέας μείωσης των συντάξεων.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας μεταβαίνει στη συζήτηση έχοντας υπό μάλης το πόρισμα των σοφών για τα εργασιακά και στήριγμα την άτυπη συμφωνία με το ευρωπαϊκό σκέλος του κουαρτέτου (Κομισιόν, ΕΚΤ και ESM) ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις των δικαστηρίων που θα αποφανθούν για τα εργασιακά θέματα.

Οι δύο κρίσιμες δικαστικές αποφάσεις αναμένονται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, όπου έχει προσφύγει η ΓΣΕΕ και ζητά να κηρυχθούν παράνομα τα μνημόνια και άρχισε να συζητείται χθες. Μάλιστα ο υπουργός ο Γιώργος Κατρούγκαλος έκανε παρέμβαση στο Συμβούλιο υπέρ των θέσεων και των απόψεων της ΓΣΕΕ.

Η δεύτερη απόφαση αφορά στις ομαδικές απολύσεις και προς το παρόν υπάρχει πρόταση του εισαγγελέα να γίνονται δεκτές υπό ορισμένες οικονομικές προϋποθέσεις.

Εάν τεθεί ζήτημα περαιτέρω μείωσης των συντάξεων η απάντηση από την ελληνική πλευρά είναι πως το θέμα έχει κλείσει στην πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει.
Μπορεί να μην ξανανοίξει τώρα, αν την ίδια θέση υποστηρίξει και η ευρωπαϊκή τριάδα του κουαρτέτου, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι δεν θα ξανανοίξει όταν το ΔΝΤ ξεκαθαρίσει ποιες μεταρρυθμίσεις (συνήθως είναι μειώσεις μισθών, συντάξεων και αφορολόγητου, που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις) θα ζητήσει όταν αρχίσει η συζήτηση για το χρέος και τη συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο τρίτο μνημόνιο.

Για τα φορολογικά θέματα το κορυφαίο είναι βεβαίως η νέα απαίτηση του ΔΝΤ κυρίως, για νέα μείωση του αφορολόγητου ποσού στις 4.000 ως 5.000 ευρώ, επιλογή που θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω υπερφορολόγηση των φτωχών στρωμάτων και η οποία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση, γιατί όπως εκτιμούν στο Μαξίμου και στην πλατεία Συντάγματος η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να τη διαχειριστεί πολιτικά και συνεπώς ενδέχεται να πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις. Το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπίσει τις επόμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Όσον αφορά στα άλλα ζέοντα θέματα, είναι το νομοσχέδιο για την αυτοκαταγγελία και το έτερο για το πλαστικό χρήμα.

Για το πρώτο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το μόνο αγκάθι που έχει απομείνει και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στη συζήτηση, είναι η απαίτηση των Θεσμών να αυξάνεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό το ποσό που θα προκύψει ύστερα από τη φορολόγηση των "μαύρων" εισοδημάτων που θα δηλωθούν.

Για παράδειγμα, αν τα εισοδήματα που θα δηλωθούν αποκτήθηκαν το 2007, τότε ο φόρος που θα προκύψει μετά την αυτοκαταγγελία, να προσαυξάνεται ανάλογα με τον πληθωρισμό ως την ημέρα που θα γίνει η αυτοκαταγγελία.

Η κυβέρνηση δεν δέχεται αυτή την εξέλιξη με το σκεπτικό ότι θα αυξηθεί υπέρμετρα η επιβάρυνση και θα λειτουργήσει ως αντικίνητρο που θα αποτελέσει τεράστιο εμπόδιο για την επιτυχία του μέτρου.

Ομως, και το κουαρτέτο βλέπει λανθασμένα το ζήτημα, αφού δεν πρόκειται να αυξηθούν τα ποσά, ιδίως για τις περιπτώσεις που αφορούν σε χρόνους πολύ κοντά στο 2010 και μετά από αυτό, αφού στα χρόνια της κρίσης ο πληθωρισμός ήταν αρνητικός και επομένως τα έσοδα για όλες τις υποθέσεις από το 2009 και μετά θα είναι μειωμένα αν ισχύσει η παράμετρος του πληθωρισμού.

Για το πλαστικό χρήμα τα πράγματα είναι πιο εύκολα. Το αγκάθι που ήταν ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις δεν προκαλεί χαώδεις διαφορές. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η λογική να πληρώνονται πρώτα από αυτό το λογαριασμό (θα μεταβιβάζονται απευθείας οι αγοραπωλησίες με πλαστικό χρήμα, μέσω ίντερνετ ή άλλων τραπεζικών καναλιών) οι φόροι εισοδήματος, μισθωτών, ο ΦΠΑ, οι ασφαλιστικές εισφορές, οι μισθοί των εργαζομένων, τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, οι προμηθευτές και στη συνέχεια να είναι εφικτή η κατάσχεση ενός μέρους του εναπομείναντος ποσού.

Η συζήτηση τώρα περιστρέφεται γύρω από το ποσοστό της κατάσχεσης, ώστε να μην στραγγαλιστεί η επιχείριση από έλλειψη ρευστότητας.

Θανάσης Λυρτσογιάννης
http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom