του ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΧΟΛΕΒΑ
Με κάθε τρόπο δηλώνουν πως είναι πολιτικοί εκπρόσωποι ενός προτεκτοράτου. Έρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπάρακ Ομπάμα, και θέλουν να φτάσει μέχρι τις ΗΠΑ το μήνυμα του non paper που μοίρασαν, χθες:
Φέρτε μας ένα νέο μικρούλι σχέδιο Μάρσαλ (με όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Μάρσαλ) κι ελάτε να μας μάθετε δημοκρατία.
ημεροδρόμος
Φέρτε μας ένα νέο μικρούλι σχέδιο Μάρσαλ (με όλα τα πολιτικά χαρακτηριστικά του σχεδίου Μάρσαλ) κι ελάτε να μας μάθετε δημοκρατία.
Αν διαβάσει κανείς το «ανεπίσημο» κείμενο (τόσο ανεπίσημο που μπορείς να το βρεις σε όλο το διαδίκτυο) που έστειλε η κυβέρνηση για την επίσκεψη του Ομπάμα, τότε μπορεί να βγάλει ένα ασφαλές πολιτικό συμπέρασμα:
Η (αστική) πολιτική παράδοση δεκαετιών που θέλει την Ελλάδα ένα προτεκτοράτο συνεχίζεται με τον καλύτερο τρόπο από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι η πολιτική παράδοση που λέει «ελάτε να σας δείξουμε τη χώρα μας», «ελάτε να αγοράσετε», «ελάτε να μας μάθετε δημοκρατία».
Ένα απόσπασμα του non paper, γραμμένο αρκετά «αμερικάνικα» (σε σημείο που αναρωτιέσαι εάν ήρθε από την Αμερική), φτάνει για να το αποδείξει:
Παράλληλα, στην ατζέντα Ομπάμα θα βρεθούν τόσο οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα (ο Πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται να συνοδεύεται από πλήθος επιχειρηματιών) όσο και η Δημοκρατία.Στο πλαίσιο της επίσκεψης ενός εμβληματικού Δημοκρατικού προέδρου, όπως ο Μπαράκ Ομπάμα, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας.
Δεν θα ρωτήσουμε τι σχέση έχουν οι αμερικάνικες επενδύσεις με τη δημοκρατία. Αυτά είναι ερωτήματα τα οποία μπορεί να προβληματίσουν ανθρώπους που έχουν στοιχειώδη σχέση με την Αριστερά. Δεν είναι για τύπους οι οποίοι ονειρεύονται ένα νέο σύγχρονο και μικρό σχέδιο Μάρσαλ, δηλαδή ένα μικρό σχέδιο για «μπουκώσουν» εκείνοι που χόρτασαν και τότε, να μοιραστούν οι επενδύσεις σε αυτούς που κατέχουν κι εκμεταλλεύονται.
Θα σταθούμε σε αυτή την τόσο «αμερικάνικη» πρόταση περί δημοκρατίας. Ας αφήσουμε στην άκρη ακόμα κι αυτό το «εμβληματικός πρόεδρος», για τον Μπάρακ Ομπάμα. Όταν έρθει στην Αθήνα ο Ομπάμα θα έχουν γίνει οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, αλλά, όπως ξέρουν στην κυβέρνηση το κράτος έχει συνέχεια. Το είχε πει, άλλωστε, ο Αλέξης Τσίπρας, πριν γίνει πρωθυπουργός, για να μη γίνει και καμία παρεξήγηση. Τα εμβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, άλλωστε, είναι συγκεκριμένα: Μνημόνιο, ΝΑΤΟ, Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλίμονο εάν δεν χωράει ανάμεσα σε αυτά τα εμβλήματα κι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ, έστω και στη λήξη της θητείας του.
Πάμε τώρα στα ακόμα πιο «αμερικάνικα»:
Στην ατζέντα (μαζί με τις επενδύσεις) θα είναι, λένε από την κυβέρνηση, και η δημοκρατία. Μάλιστα. Ας δούμε εκείνο το σημείο όπου εξηγείται (;) ότι «στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, αυτή αναμένεται να κερδίσει μια ξεχωριστή σημασία, ενώ αποτελεί και αναγνώριση στη συμβολή της σημερινής Ελλάδας στην ενίσχυση της δημοκρατίας».
Για να μην μπερδευτούμε με τις λέξεις να σημειώσουμε ότι καταλαβαίνουμε πλήρως για ποια δημοκρατία μιλάνε: Για την αστική τους δημοκρατία της βαρβαρότητας, της εξαθλίωσης και των επιφανειακών δικαιωμάτων, που καταργούνται ακόμα και ως διακηρύξεις.
Για τη δημοκρατία στις ΗΠΑ δεν χρειάζονται και πολλά. Ψάξτε να βρείτε κανέναν από εκείνους τους παλιούς σας δεκάρικους που περιέγραφαν ανθρώπινα δικαιώματα στις ΗΠΑ. Και τότε, βέβαια, βλέπατε «ελπίδες»και στον Μπιλ Κλίντον και στον Μπάρακ Ομπάμα.
Έχετε καταλάβει σε ποια χώρα ζείτε; Στη χώρα που οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ ήρθαν να «αγοράσουν» με το σχέδιο Μάρσαλ, να την κάνουν ένα προτεκτοράτο για κάθε χρήση. Στη χώρα που η χούντα ήταν αμερικανοκίνητη. Στη χώρα που κάποιοι καλωσόριζαν τον αμερικάνικο στόλο σαν σωτήρα.
Έχετε καταλάβει σε ποια χώρα ζείτε; Στη χώρα που ο λαός της τα αρνήθηκε όλα αυτά και τα πέταγε στα μούτρα εκείνων που ήθελαν δηλώνουν εκπρόσωποι προτεκτοράτου. Αυτό θα κάνει και τώρα, αργά ή γρήγορα.
Δεν περιμένουμε απάντηση: Έχετε καταλάβει σε ποια χώρα ζείτε κι έχετε πάρει τις αποφάσεις.
Για το τέλος, εκτός από το πρωτοσέλιδο της χθεσινής «Αυγής», χθες, και μια φωτογραφία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μαζί με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον: Τον πρόεδρο των ΗΠΑ που ήρθε στην Ελλάδα πριν 17 χρόνια, αφού είχε βομβαρδίσει με τους συμμάχους του (μαζί και η τότε ελληνική κυβέρνηση του Κώστα Σημίτη) τη Γιουγκοσλαβία.
Τον πρόεδρο που ήρθε να ζητήσει μια μισή «συγγνώμη» για το ρόλο των ΗΠΑ στην επιβολή και τη διατήρηση της χούντας στην Ελλάδα. Τότε που ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρόεδρος της Νεολαίας Συνασπισμού, κατήγγειλε τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, την άγρια αστυνομική βία και την καταστολή.
Αλήθεια, τώρα που ο Ομπάμα που θα έρθει (15-16 Νοεμβρίου) θα κάνετε κάποιες «κυκλοφοριακές ρυθμίσεις»(απαγορεύσεις τις λένε) σε περίπτωση που γίνουν διαδηλώσεις; Θα δείξει. Πάντως, φαίνεται πως δεν σας έχει αγγίξει καθόλου πως η επίσκεψη γίνεται τις ημέρες του εορτασμού για το Πολυτεχνείο του 73. Καλά κάνετε. Τέτοιοι συμβολισμοί αφορούν τους αριστερούς. Μην ασχολείστε με τέτοια πράγματα.
Ας επανέλθουμε στη φωτογραφία, η οποία δεν είναι τυχαία. Μια φωτογραφία ένα χρόνο (και κάτι) πριν, όταν ο Μπιλ Κλίντον καλωσόρισε στο ίδρυμα του τον Έλληνα πρωθυπουργό και του έδωσε συγχαρητήρια για τη (δεύτερη) εκλογή του.
Υ.Γ: Εκείνο το «Αριστερά» βγάλτε το από το όνομα του κόμματος, για να μην γίνονται και τζάμπα συζητήσεις. Έχουμε και πρόταση: ΣΥνασπισμός ΡΙΖοσπαστικής Αδιαντροπιάς. Ταιριάζει μια χαρά με ένα σύνθημα. Ένα σύνθημα που θα μπορούσε αντικαταστήσει (για εσάς) το «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι»: «Σωτήρες των λαών Αμερικάνοι». Ταιριάζει μια χαρά με τα μνημόνια σας, την Ευρωπαϊκή σας Ένωση και την υπηρεσία που προσφέρετε στη βαρβαρότητα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου