Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016

Κολυμβήθρα του Σιλωάμ ο Άη Στράτης για τον Αλέξη Τσίπρα (φωτο & βίντεο με ολόκληρη την ομιλία του)

Είχε προηγηθεί το Σκοπευτήριο της Καισαριανής,υπάρχουν ακόμα η Γυάρος και δεκάδες μαρτυρικές πόλεις και χωριά του τόπου μας που μπορεί να επισκεφθεί ο "αριστερός" πρωθυπουργός μας για εξιλέωση

Στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών επέλεξε να καταθέσει στεφάνι σήμερα,εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου,ο πρωθυπουργός του 3ου μνημονίου.

Από τον Άη Στράτη το μικρό νησάκι του βορείου Αιγαίου,των 270 κατοίκων,που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας για τους αριστερούς(στους οποίους αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του στο Μουσείο της Δημοκρατίας) ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε επαναστατικά μηνύματα στους Ευρωπαίους,αλλά και στη γείτονα Τουρκία.

Ο πρωθυπουργός κατευθύνθηκε αρχικά στον ιερό ναό Γεννήσεως του Χριστού, όπου τον υποδέχθηκε ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία,στην οποία χοροστατούσε ο αρχιεπίσκοπος.


Στη συνέχεια, ο Αλέξης Τσίπρας,που συνοδεύεται από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη,κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των πεσόντων Αγιοστρατιτών και παρακολούθησε την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στο νησί.

«Η χώρα μας τα χρόνια της κρίσης, με θυσίες έχει κρατήσει όρθια στην Ευρώπη. Η ανταπόδοση δεν μπορεί να είναι μια λογική μη τήρησης των συμφωνιών. Οι συμφωνίες υπογράφονται και τηρούνται από όλες τις πλευρές. Δικαιώματα και υποχρεώσεις έχουν όλοι», είπε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους εταίρους μας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας σήμερα στον Άγιο Ευστράτιο είπε ότι από αυτήν την μαρτυρική, ακριτική γωνιά της χώρας θέλει, ανήμερα της εθνικής εορτής, να στείλει ένα ακόμα μήνυμα:

ολόκληρη η ομιλία του πρωθυπουργού στο Μουσείο της Δημοκρατίας

«Αυτή την ελεύθερη και υπερήφανη πατρίδα που μας παρέδωσαν όσοι πολέμησαν τους φασίστες και τους Ναζί, έχουμε χρέος να τη διαφυλάξουμε και να την προστατεύσουμε ως κόρη οφθαλμού. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα και για οποιονδήποτε λόγο να αμφισβητήσει σπιθαμή ελληνικής γης. Επειδή ακούω διάφορες δηλώσεις αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου και των συνόρων μας, κάποιοι τώρα τελευταία, δείχνουν με προκλητικό τρόπο την πρόθεσή τους να ξαναγράψουν την ιστορία αλλά και να ξαναχαράξουν τα σύνορα, ας το ξεχάσουν μια για πάντα».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι θα πρότεινε στούς γείτονες αν θέλουν να ξαναγράψουν την ιστορία να τη γράψουμε μαζί θετικά και έκανε λόγο για δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, υπογραμμίζοντας ότι είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής.

Κάλεσε επίσης τη γείτονα χώρα να μην αμφισβητεί το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεναγήθηκαν νωρίτερα στο Μουσείο Δημοκρατίας στον Αη Στράτη, από τον διατελέσαντα επί 25 χρόνια, δήμαρχο του νησιού, Χαράλαμπο Μακρή.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης έγινε ιδιαίτερη μνεία στους εξόριστους κομμουνιστές, τους οποίους οι Αρχές Ασφαλείας του φασιστικού καθεστώτος Μεταξά παρέδωσαν στους ναζί κατακτητές, αφού προηγουμένως τους είχαν αρνηθεί να πολεμήσουν κατά των φασιστών Ιταλών και Γερμανών επιδρομέων.

Οι ναζί τούς άφησαν στον Αη Στράτη να πεθάνουν από την πείνα, καθώς οι εξόριστοι αρνήθηκαν να υπογράψουν οποιαδήποτε δήλωση ή να προβούν σε οποιαδήποτε υποχώρηση έναντι του κατακτητή και στη διάρκεια του φοβερού χειμώνα 1941- 1942, 38 από τους εκτοπισμένους έχασαν τη ζωή τους. Τα οστά τους φυλάσσονται στο οστεοφυλάκιο του αγίου Μηνά στον Αη Στράτη.

Όπως ανέφερε ο κ. Μακρής οι υπόλοιποι σώθηκαν, όταν Γερμανοί ερχόμενοι στον Αη Στράτη από τη Λήμνο, έμειναν και οι ίδιοι άναυδοι, μπροστά στη φρικτή πραγματικότητα που αντίκρυσαν και απέστειλαν ένα φορτίο με τρόφιμα.

Τελικά απελευθερώθηκαν μετά από επιχείρηση του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Ναυτικού (ΕΛΑΝ) στις 17 Ιουλίου 1943.

Παρών στον Αη Στράτη είναι και ο συγγραφέας- ιστορικός Βαρδής Βαρδινογιάννης, πρόεδρος της Εταιρείας Διάσωσης Ιστορικών Αρχείων, ο οποίος είχε εκτοπιστεί στον Αη Στράτη στο διάστημα 1950- 1951.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom