Κυριακή 7 Απριλίου 2024

Καστοριά: Εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής Κοινότητας (φωτο & βίντεο)


Πριν από 80 χρόνια, την 24η Μαρτίου του 1944, 1.000 Εβραίοι της Καστοριάς φυλακίστηκαν στο Γυμνάσιο Θηλέων, μεταφέρθηκαν με φορτηγά στη Θεσσαλονίκη και από εκεί οδηγήθηκαν στοιβαγμένοι σε βαγόνια στο στρατόπεδο εξόντωσης του Άουσβιτς ΙΙ (Μπίρκεναου). Επέζησαν μόνο οι 35…

Λιτά και με κάθε σεβασμό πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024 οι εκδηλώσεις που διοργάνωσε ο Δήμος Καστοριάς για την Ημέρα Μνήμης της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς που αφανίστηκε από τους Ναζί κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι εκδηλώσεις περιελάμβαναν συμβολική πορεία Μνήμης από την πλατεία Ομονοίας προς το Μνημείο του Ολοκαυτώματος της Εβραϊκής Κοινότητας, όπου και τελέστηκε Επιμνημόσυνη Δέηση από το μέλος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Σολομών Αλγκάβα και τον κ. Ισάακ Κοέν, ενώ ακολούθησαν οι Ψαλμοί του Δαυίδ από τη Χορωδία της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης.

Στη συνέχεια σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης, η Γενική Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών Μάιρα Μυρογιάννη, ο αν. Γενικός Γραμματέας του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος & Αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ρόδου Γιομτώβ Άκη Ρομπίσα, η Γραμματέας της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Χάνα Πίντο, ο Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Λάρισας Μωυσής Μανουάχ, ο εκπρόσωπος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Ιωαννίνων Τζων Κάλεφ Εζρά, ο εκπρόσωπος του Ιδρύματος «Έρευνας, Ανάδειξης και Προβολής της Εβραϊκής Κληρονομιάς της Καστοριάς» & Μουσειολόγος Νισήμ Μεβοράχ και ο κ. Κλιφ Ρουσσό, απόγονος επιζώντων που επέστρεψαν από το Άουσβιτς.

Παρόντες στις εκδηλώσεις ήταν η Βουλευτής ΝΔ Καστοριάς Μαρία Αντωνίου, ο Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτικής Μακεδονίας Σεραφείμ Λιάπης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Άργους Ορεστικού Στέργιος Φιλιάδης, η Γενική Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη Σίβυλλα Μπέντικ, ο Καθηγητής του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Λάππας, η τελευταία εναπομείνασα Εβραϊκή Καστοριανή οικογένεια, εκπρόσωποι αρχών, φορέων και συλλόγων και πλήθος κόσμου.

Η τελετή έληξε με κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των αδικοχαμένων ψυχών της Εβραϊκής Κοινότητας Καστοριάς.

Μετά το πέρας των εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε εν πλω ξενάγηση στους εκπροσώπους των Ισραηλιτικών Κοινοτήτων με το τουριστικό καράβι του Δήμου Καστοριάς «ΟΛΥΜΠΙΑ».

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

ΔΗΜΟΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δείτε το βίντεο και ιστορικά στοιχεία από την εξόντωση της εβραϊκής κοινότητας της Καστοριάς (από το ρεπορτάζ της ΕΡΤ για τα 78 χρόνια)

Στην Καστοριά συμπληρώθηκαν φέτος 78 χρόνια από τον βίαιο εκτοπισμό της Εβραϊκής κοινότητας της πόλης.

Το πρωινό της 24ης Μαρτίου 1944 οι ναζί αφού συγκέντρωσαν όλους τους εβραίους της πόλης στην περιοχή του Αγ. Αθανασίου, περίπου 1.000 άνθρωποι, τους συνέλαβαν και τους φυλάκισαν στο Γυμνάσιο Θηλέων.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν το ταξίδι χωρίς επιστροφή στην Πολωνία, τους φόρτωσαν σε φορτηγά με κατεύθυνση το σιδηροδρομικό σταθμό Αμυνταίου και της Θεσσαλονίκης. Εκεί τους επιβίβασαν σε τρένα με προορισμό το στρατόπεδο του θανάτου στο Αουσβιτς.

Πάνω από το 96% των Εβραίων της Καστοριάς εξοντώθηκε.

Επέστρεψαν ζωντανοί μόλις 35, αλλά στην Καστοριά μόνο 12 καθώς οι περισσότεροι από αυτούς έζησαν σε άλλες περιοχές εκτός Ελλάδας, και κυρίως στις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Κωνσταντινούπολη.

Το βίντεο με το ρεπορτάζ της Σοφίας Ζουζέλη είναι από το δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3, σε επιμέλεια της Ηλιάνας Σκουλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom