Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας ο χθεσινός σεισμός ήταν 5,5 βαθμών, το εστιακό του βάθος είναι 5 χιλιόμετρα και έλαβε χώρα 16 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Ιωαννίνων κοντά στο χωριό Λίθινο.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 82 μετασεισμοί, εκ των όποιων ο ισχυρότερος ήταν 4,9 βαθμών και σημειώθηκε στις 3 το πρωί, ενώ στις 6.20 σημειώθηκε άλλος ένας μετασεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών.
Η σεισμική δραστηριότητα συνεχίζεται έως και αυτή την ώρα, ενώ στις 5.25 το πρωί σημειώθηκε σεισμός μεγέθους 4,8 βαθμών με επίκεντρο τους Αγίους Σαράντα. Σύμφωνα με την περιφέρεια Ηπείρου, στους Αγίους Σαράντα σημειώθηκε σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών στις 6.39 το πρωί.
Ανάστατοι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων έχουν βγει στους δρόμους και τις πλατείες. Στους δρόμους της πόλης έχει δημιουργηθεί κυκλοφοριακό πρόβλημα, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν βάλει τα παιδιά τους στα αυτοκίνητα και κατευθύνονται στην παραλίμνια περιοχή.
Ευτυχώς δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί. Πολλοί κάτοικοι πάντως βρίσκονται στις πλατείες της πόλης μακριά από κτήρια. Σε επιφυλακή έχει τεθεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η αστυνομία και το ΕΚΑΒ.
Σύμφωνα με πληροφορίες εντοπίστηκαν ζημιές σε παρεκκλήσι στη Μονή Βελλάς και σε κελιά από το Μοναστήρι της Παναγίας στους Ασπραγγέλους Ζαγορίου, όπου ζει ένας μοναχός που ειδοποίησε τις Αρχές. Σε αρκετά χωριά οι κάτοικοι εξακολουθούν να μένουν έξω από τα σπίτια τους.
Οι δύο κύριοι σεισμοί (23:14 της 15ης/10 με 5,5R και 02:18 της 16ης/10 με 4,2R) έγιναν στο τρίγωνο Μελίσσι, Λίθινο και Σακελλαρικό του Δήμου Ζίτσας.
"Σε πλήρη εξέλιξη ο σεισμός"
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο πρόεδρος του Οργανισμού αντισεισμικού σχεδιασμού και προστασίας Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για εκτιμήσεις για το περιστατικό. «Φαίνεται ότι μπαίνουμε σε μετασεισμική ακολουθία» ανέφερε. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι οι κάτοικοι των Ιωαννίνων πρέπει να παραμείνουν μακριά από κτήρια που δεν πληρούν τους αντισεισμικούς κανονισμούς.
«Το θετικό είναι ότι με τους εκατοντάδες σεισμούς που εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μεγάλο σεισμό εκτονώνεται σταδιακά η σεισμική ενέργεια με αποτέλεσμα να πηγαίνουμε συνεχώς σε μικρότερα μεγέθη», είπε σε άλλες δηλώσεις του.
«Για να εκτιμήσουμε εάν ο μεγαλύτερος είναι και ο κύριος θα πρέπει να περάσουν οπωσδήποτε 48 ώρες, σύμφωνα με την διεθνή πρακτική και την επιστημονική δεοντολογία. Πάντως όλα δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα μεγάλο σεισμό της τάξεως των 5.3 βαθμών ο οποίος θα ήθελα να πω κατά ένα μεγάλο ποσοστό μπορεί να είναι και ο κύριος», πρόσθεσε ο ίδιος
Ανέφερε, επίσης ότι τα ρήγματα στην περιοχή των Ιωαννίνων ακολουθούν ένα περίπλοκο ιστό. Δεν είναι το ίδιο ρήγμα που έδωσε το σεισμό το 1996 στην Κόνιτσα, ούτε αυτά τα οποία έδωσαν μικρότερους σεισμούς κατά διαστήματα.
Είναι ένα ρήγμα το οποίο προϋπήρχε, το οποίο ακόμη περιμένει -αν θέλετε- την ονοματολογία του, γιατί δεν του είχαμε δώσει και τόσο μεγάλη σημασία, είναι ένα ρήγμα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, καθώς αποτελείται από πολλά επιμέρους τμήματα -μικρά ευτυχώς-, τα οποία ενεργοποιούνται σταδιακά και δίνουν μικρούς σεισμούς, σημείωσε ο κ. Λέκκας και τόνισε: «Είμαι κατηγορηματικός. Δεν υπάρχει καμία απολύτως συσχέτιση μεταξύ των σεισμών στην Ιταλία και στην Ελλάδα»
«Συνέχεια κάθε λεπτό, κάθε 30 δευτερόλεπτα βλέπουμε μια σεισμική δόνηση στα Ιωάννινα, βέβαια πολλές είναι μικρές, αλλά το φαινόμενο είναι ακόμη σε πλήρη εξέλιξη… Δεν μπορούμε ακόμη να πούμε ότι ο σεισμός είναι σε ύφεση. Υπάρχει μετασεισμική ακολουθία, αλλά είναι ακόμη νωρίς να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, για αυτό και παρακολουθούμε το φαινόμενο», δήλωσε από την πλευρά του στον σταθμό μας ο ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Χρήστος Ευαγγελίδης.
«Σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί, ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής και διευθυντής του Τομέα Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Παπαζάχος.
«Αυτή τη στιγμή η σεισμική ακολουθία είναι σε πλήρη εξέλιξη με πολλούς και ισχυρούς σεισμούς. Λόγω του ιστορικού που έχει η περιοχή και του χώρου που έχει διεγερθεί, αλλά και του μεγέθους και του αριθμού των ισχυρών σεισμικών δονήσεων που καταγράφονται, δε μπορούμε να είμαστε καθησυχαστικοί και οι αρμόδιες αρχές και η τοπική κοινωνία οφείλουν να κινηθούν με βάση το χειρότερο σενάριο, ότι δεν ήταν ο κύριος σεισμός», είπε.
Λόγω της μετασεισμικής δραστηριότητας, σύμφωνα με την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, έχουν αυξηθεί τα προβλήματα λόγω πτώσης βράχων στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο και μηχανήματα δουλεύουν πυρετωδώς για να ανοίξουν οι δρόμοι.
Εκτός απο τα Ιωάννινα, ο σεισμός έγινε ιδιαιτερα αισθητός σε όλη την Ηπειρο,στην Κέρκυρα, στην Πρέβεζα, στην Άρτα,στη Θεσπρωτία, στην Αιτ/νία καθώς και στην Κοζάνη,περιοχές της Στερεάς Ελλάδας αλλά και σε κάποιες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου