Σάββατο 7 Μαΐου 2016

Νέες μειώσεις συντάξεων - Μπλόκο από το ΔΝΤ στο Εurogroup - Απαιτεί και επιπλέον φόρους


- Δεν αρκούν οι μειώσεις μισθών στο Δημόσιο, όπως υπολογίζει η κυβέρνηση, λέει το ΔΝΤ
- Απαιτεί επιπλέον περικοπές στις συντάξεις για όλους θεωρώντας μη βιώσιμο το Ασφαλιστικό
- Έρχεται νέα φοροκαταιγίδα για να συμφωνήσει σε ρύθμιση του χρέους το Ταμείο


Η βροχή των τροπολογιών τη νύχτα δείχνει ότι το eurogroup δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση καθώς όπως φαίνεται δεν έχουν κλείσει στο σύνολό τους ούτε καν τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ του βασικού πακέτου.

Την ίδια ώρα ορθάνοιχτο παραμένει το θέμα των επιπλέον μέτρων που μέσω της επιστολής Λαγκάρντ ξεκαθαρίζεται ότι το ΔΝΤ απαιτεί επιπλέον μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και στο φορολογικό.

Η σιδηρά κυρία του ΔΝΤ με την επιστολή της ξεκαθαρίζει ότι για το ΔΝΤ:
“Η επιπρόσθετη προσπάθεια προσαρμογής του 2% του ΑΕΠ θα ήταν αξιόπιστη μόνο εάν βασιστεί σε μεταρρυθμίσεις του δημόσιου τομέα οι οποίες έχουν καθυστερήσει πολύ, ιδίως σε ό,τι αφορά στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό σύστημα.”

Με απλά λόγια το ΔΝΤ απαιτεί εκτός από περικοπές δημοσίων δαπανών σε επίπεδο μισθών του δημοσίου τομέα και επιπλέον περικοπές στις συντάξεις, πέραν όσων ήδη έχουν περιληφθεί στο ασφαλιστικό. Παράλληλα ζητά επιπλέον φορολογικά μέτρα, δεν είναι δηλαδή μόνο οι δαπάνες του δημοσίου, αλλά και η αναζήτηση επιπλέον εσόδων μέσω φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

Την ίδια ώρα όμως το ΔΝΤ ξεκαθαρίζει ότι και οι στόχοι που έχουν τεθεί απ' τους ευρωπαίους δανειστές πρέπει να αλλάξουν:
“Δεν αναμένουμε πως η Ελλάδα θα μπορεί να συντηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ, κατά τις επόμενες δεκαετίες. Μόνο λίγες χώρες το έχουν καταφέρει, με τη συνοδεία ισχυρής κοινωνικής συναίνεσης που δεν υφίσταται στην Αθήνα. Δεν θα ήταν ρεαλιστικό να περιμένουμε πως οι μελλοντικές κυβερνήσεις θα αντισταθούν σε πιέσεις για χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής κατά τους πολιτικούς κύκλους που εκτείνονται σε μακρινό χρονικό διάστημα.

Η πρόσφατη εμπειρία - σύμφωνα με την οποία πρώτα μία κεντροδεξιά και έπειτα μια κεντροαριστερή κυβέρνηση υπέκυψαν γρήγορα στις πιέσεις για χαλάρωση, από τη στιγμή που επετεύχθη ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα - θα έπρεπε να μας παρέχει επιχειρήματα ενάντια σε τέτοιες εξαιρετικές υποθέσεις στην περίπτωση της Ελλάδας.

Κατά την άποψή μας, η διατήρηση πρωτογενούς πλεονάσματος 1,5% του ΑΕΠ στο άμεσο μέλλον μπορεί να είναι εφικτή, στο πλαίσιο ενός επιτυχημένου προγράμματος και μιας ισχυρής ευρωπαϊκής επιτήρησης του προϋπολογισμού για πολλά χρόνια από εδώ και στο εξής”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom