Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

"Ρήτρα" Σόιμπλε για το χρέος! - Παγίδα για μόνιμο μνημόνιο


Με τίτλο « "Ρήτρα" Σόιμπλε για το χρέος!» κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα η «Αγορά». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απαιτεί μόνιμο κόφτη δαπανών όσο θα διαρκεί η αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα.


Παγίδα Σόιμπλε για μόνιμο μνημόνιο

Το... τυράκι είναι η ρύθμιση του χρέους, η παγίδα το μόνιμο μνημόνιο. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει ήδη έτοιμο το σχέδιο.

Ουσιαστικά τα ... κλειδιά του υπουργείου Οικονομικών της Ελλάδας θα περάσουν στα χέρια του ESM, του μηχανισμού δανειοδότησης, όπου τον πρωταρχικό ρόλο παίζει η Γερμανία και κάπως έτσι το κλειδί θα το κρατά ο ίδιος ο Β. Σόιμπλε.

Πως;
Το σχέδιο ήδη έχει παρουσιαστεί το περασμένο καλοκαίρι. Τώρα επανέρχεται. Το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα για την Ελλάδα απαιτεί ρύθμιση του χρέους. Οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν κούρεμα και έτσι αναζητείται η φόρμουλα με την οποία μέσω μείωσης επιτοκίων και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής η Ελλάδα θα έχει μικρότερες δανειακές υποχρεώσεις.

Για να δοθεί αυτή η διευκόλυνση στην Ελλάδα ωστόσο θα απαιτηθούν συγκεκριμένοι όροι. Βασικός απ' τους όρους είναι η λήψη αυτόματων μέτρων, περικοπών κυρίως στις δημόσιες δαπάνες (αλλά όχι μόνο), οι οποίες θα καθορίζονται από την πορεία της οικονομίας και επί της ουσίας από τη δυνατότητα επίτευξης πλεονασμάτων.

Δηλαδή, θα υπάρξει ρύθμιση βάσει της οποίας θα καθοριστούν για πολλά χρόνια οι δόσεις που θα πρέπει να πληρώνει η Ελλάδα για την αποπληρωμή του χρέους και με βάση τις δόσεις θα καθοριστούν και τα πλεονάσματα που πρέπει να επιτυγχάνει η χώρα για την πληρωμή τους. Εάν η Ελλάδα δεν επιτυγχάνει τους στόχους τότε αυτόματα θα επεμβαίνει ο ESM και θα επιβάλλει μειώσεις δαπανών.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά η χώρα μπαίνει σε ένα διαρκές μνημόνιο μέχρι την πληρωμή του χρέους και οι αποφάσεις για τα μέτρα δεν θα ανήκουν στην εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό κυβέρνηση, αλλά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό, στον οποίο τον κύριο λόγο έχει η Γερμανία.

Θα δεχθεί όλα τα παραπάνω η κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα;

Το σχέδιο αυτό “λύνει” τα χέρια της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στο ζήτημα λήψης προληπτικών μέτρων, ξεπερνιέται και το πολιτικό και το νομικό πρόβλημα, αφαιρεί όμως απ' την κυβέρνηση και τη χώρα βασικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Καθώς πρόκειται για σύμβαση δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία, αλλά μόνο 151 ψήφους, ωστόσο δεσμεύει τη χώρα μέχρι τη λήξη της, σε βάθος δηλαδή πολλών ετών και έχει ισχύ και για τις επόμενες κυβερνήσεις.

Το δίλημμα λοιπόν είναι σοβαρό και προς το παρόν δεν έχει εμφανιστεί στον ορίζοντα κάποια άλλη λύση.
http://www.newsit.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom