Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Το προσύμφωνο παραχώρησης στρατιωτικού υλικού από τον Δήμο Μεσολογγίου στον Πάλλη

ρεπορτάζ του http://agrinionet.gr/
Μετά τις ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για το ρόλο του φυγόδικου εφοπλιστή Αναστάσιου Πάλλη στη βίλα του, η οποία ήταν γεμάτη από ναζιστικά σύμβολα και φωτογραφίες του Χίτλερ, τα οποία βρέθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία προχώρησε σε έρευνες στο πολεμικό μουσείο που διατηρεί στο Κορωπί, μέσα στο οποίο υποτίθεται ότι φυλάσσεται το στρατιωτικό υλικό το οποίο είχε παραχωρήσει το 2011 μετά από την υπογραφή προσύμφωνου μεταξύ του δημάρχου Παναγιώτη Κατσούλη και του Αναστάσιου Πάλλη, ο δήμος Μεσολογγίου. 

Με το προσύμφωνο αυτό, το οποίο παρουσιάζει σήμερα αποκλειστικά το AgrinioNet.gr, ο δήμαρχος Μεσολογγίου, προτού φέρει το θέμα για την παραχώρηση ή μη στο Πολεμικό Μουσείο του κ. Πάλλη του στρατιωτικού υλικού το οποίο βρίσκονταν σε χώρο του Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου και προορίζονταν για μουσείο, παραχώρησε το στρατιωτικό υλικό χωρίς να έχει όπως λέγεται κατά νόμο αρμοδιότητα στον Αναστάσιο Πάλλη.
Λίγο μετά την εκλογή του στο δημαρχιακό θώκο Μεσολογγίου ο κ. Κατσούλης στις 21/2/2011 υπέγραψε το «Προσύμφωνο Συνεργασίας Μεταξύ του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και του Ιδρύματος «Π.ΑΛ.ΙΣ.», με το οποίο οι δυο πλευρές «εκφράζουν την αμοιβαία βούληση για συνεργασία, σε ότι αφορά την απόκτηση, αξιοποίηση και έκθεση μουσειακού υλικού ή εκποιούμενου εξοπλισμού της χώρας μας ή άλλων χωρών».
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου είχε έρθει σε επαφή με τον κ. Πάλλη νωρίτερα και συμφώνησαν να υπογράψουν το προσύμφωνο παραχώρησης του στρατιωτικού υλικού με βασικές αρχές συνεργασίας «αλληλοβοήθεια σε ότι αφορά την αξιοποίηση και έκθεση των υφιστάμενων εκθεμάτων και στους δυο φορείς, την συνεχή συνεργασία για απόκτηση και άλλων εκθεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας ή άλλων χωρών για εμπλουτισμό και των δυο μουσείων, την παραχώρηση ή μακροχρόνιο δανεισμό πλεοναζόντων ή όμοιων εκθεμάτων, τον αλληλοδανεισμό  εκθεμάτων για συγκεκριμένο χρόνο, που θα καθορίζεται σε συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων. Λοιπές περαιτέρω διαδικασίες, θα καθοριστούν στη συνέχεια με απ’ ευθείας επικοινωνία των δυο φορέων».

Ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Μεσολογγίου δεν ενημερώθηκε για τις κινήσεις του δημάρχου και παράλληλα οι πολίτες είχαν άγνοια για τις κινήσεις του δημάρχου που είχαν εκλέξει μερικούς μήνες νωρίτερα. Δεν ενημερώθηκαν όμως ούτε το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ούτε το Λιμενικό Ταμείο που είχε όπως αναφέραμε διαθέσει το χώρο για την εναπόθεση του πολεμικού υλικού που προορίζονταν για μουσείο επί δημαρχίας Γιώργου Πρεβεζάνου.
Σε παλαιότερο ρεπορτάζ του HOT DOC για το θέμα αναφέρονταν ότι ο δήμαρχος Μεσολογγίου έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την υπογραφή του προσύμφωνου και αφού είχε γίνει γνωστό. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, με την απόφασή του υπ’ αριθμ. 130/2011 (βλ. σχετικά έγγραφα στο τέλος του ρεπορτάζ) ενέκρινε στις 4 Μαΐου 2011 τη συνεργασία του Δήμου με το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ., οι βασικές αρχές της οποίας ήταν η αλληλοβοήθεια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κι έκθεση των υφιστάμενων εκθεμάτων και στους δύο φορείς, η συνεχής συνεργασία για απόκτηση κι άλλων εκθεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας ή άλλων χωρών για εμπλουτισμό και των δύο μουσείων, η παραχώρηση ή ο μακροχρόνιος δανεισμός πλεοναζόντων ή ομοίων εκθεμάτων, καθώς κι ο αλληλοδανεισμός εκθεμάτων για συγκεκριμένο χρόνο που θα καθοριζόταν σε συνεργασία των δύο φορέων. Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο ήλθε καθυστερημένα να επικυρώσει προσύμφωνο που είχε υπογράψει ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης με το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ. στις 21 Φεβρουαρίου 2011. Την ίδια ώρα, δε χορηγήθηκε ούτε ζητήθηκε ποτέ σχετική άδεια από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάθεση των οπλικών συστημάτων σε τρίτους» έγραφε τότε το HOT DOC .
Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αμείλικτα και ζητούν απαντήσεις
Έχει δοθεί άδεια από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο δήμαρχο Μεσολογγίου ώστε να παραχωρηθεί όλο αυτό το στρατιωτικό υλικό;
Ρωτήθηκε ποτέ το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας που εντέλει το Λιμενικό Ταμείο για τη σύμφωνη γνώμη του για τη συγκεκριμένη πράξη;
Ερεύνησε ποτέ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση τη συγκεκριμένη απόφαση;
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου επισκέφθηκε το χώρο που λέγεται ότι φυλάσσεται το στρατιωτικό υλικό που παραχώρησε ο δήμος στον κ. Πάλλη;
Στην περίπτωση που επισκέφθηκε το εν λόγω μουσείο ενημέρωσε το Δ.Σ;
Τι έχει να πει σήμερα ο δήμαρχος Μεσολογγίου που ο κ. Πάλλης είναι φυγόδικος και διώκεται και για φοροδιαφυγή;
Το ρεπορτάζ του HOT DOC
Του Γιάννη Συμεωνίδη
Είναι γνωστό ότι η ελληνική Δικαιοσύνη κάνει φύλλο και φτερό το Πολεμικό Μουσείο του Αναστάσιου Πάλλη, του υπαξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας με τον οποίο ασχολήθηκε το HOT DOC στο Τεύχος 24 κι ο οποίος σήμερα δηλώνει εφοπλιστής και μέτοχος της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», μεταξύ άλλων ιδιοτήτων του. Με τη δίκη του να έχει πάρει αναβολή για τη συγκέντρωση περισσότερων στοιχείων, είναι χρήσιμο να ελεγχθεί και μια ακόμα παράμετρος, αυτή της παραχώρησης ή μακροχρόνιου δανεισμού στο «Ιστορικό Μουσείο- Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ. («Πολιτιστικής Ανάδειξης Λαμπρών Ιστορικών Συλλόγων») οπλικών συστημάτων τα οποία είχαν παραχωρηθεί στο Δήμο Μεσολογγίου τη δεκαετία του ’90 από τις Ένοπλες Δυνάμεις για τη δημιουργία στρατιωτικού μουσείου στην Ιερή Πόλη.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου, με την απόφασή του υπ’ αριθμ. 130/2011 (βλ. σχετικά έγγραφα στο τέλος του ρεπορτάζ) ενέκρινε στις 4 Μαΐου 2011 τη συνεργασία του Δήμου με το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ., οι βασικές αρχές της οποίας ήταν η αλληλοβοήθεια σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση κι έκθεση των υφιστάμενων εκθεμάτων και στους δύο φορείς, η συνεχής συνεργασία για απόκτηση κι άλλων εκθεμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας ή άλλων χωρών για εμπλουτισμό και των δύο μουσείων, η παραχώρηση ή ο μακροχρόνιος δανεισμός πλεοναζόντων ή ομοίων εκθεμάτων, καθώς κι ο αλληλοδανεισμός εκθεμάτων για συγκεκριμένο χρόνο που θα καθοριζόταν σε συνεργασία των δύο φορέων. Σημειώνεται πως το Δημοτικό Συμβούλιο ήλθε καθυστερημένα να επικυρώσει προσύμφωνο που είχε υπογράψει ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσούλης με το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ. στις 21 Φεβρουαρίου 2011. Την ίδια ώρα, δε χορηγήθηκε ούτε ζητήθηκε ποτέ σχετική άδεια από τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων για τη διάθεση των οπλικών συστημάτων σε τρίτους.
Ιστορικό
Η προσπάθεια οργάνωσης στρατιωτικού μουσείου στο Μεσολόγγι ξεκίνησε το 1993, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Ιερής Πόλης. Ο κ. Κατσούλης υποστηρίζει στο www.koutipandoras.gr πως μετά από αυτή την απόφαση και σχετικό αίτημα προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας άρχισε η δωρεάν παραχώρηση αποστρατικοποιημένου (δε μπορεί να επανεργοποιηθεί και να λειτουργήσει για καμία στρατιωτική ή άλλη χρήση) κι εκποιούμενου υλικού προς το Δήμο για μουσειακή χρήση χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό. Ο δήμαρχος επισημαίνει πως τα εκθέματα ήταν κυρίως άρματα πυροβόλα από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), τορπίλες– τορπιλοσωλήνες, άγκυρες από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) κι αεροσκάφη από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), ενώ σημειώνει πως δεν παραλήφθηκε φορητός οπλισμός από το ΓΕΣ επειδή δεν είχε διαμορφωθεί ο εκθεσιακός χώρος. Τα οπλικά συστήματα παραδόθηκαν στο Δήμο τεχνικώς ελεγμένα, σε άριστη κατάσταση και βάσει πρωτοκόλλων παράδοσης- παραλαβής. Αυτά, όμως, εγκαταλείφθηκαν επί 15ετία περίπου στο χώρο του λιμανιού Μεσολογγίου.
Το προσύμφωνο, εξάλλου, που υπογράφηκε στις 21 Φεβρουαρίου 2011, με όρους τους οποίους δε γνωρίζει κανένας, δεν αναρτήθηκε ποτέ στο πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ». Σύμφωνα με καταγγελία του αντιστράτηγου εν αποστρατεία Γεώργιου Αντύπα, στις 26 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς τα οπλικά συστήματα μεταφέρθηκαν λεηλατηθέντα και καταστραφέντα με γνωστή μεταφορική εταιρία της περιοχής και με χρήματα του Λιμενικού Ταμείου στο Κορωπί, όπου βρίσκεται το Πολεμικό Μουσείο του κ. Πάλλη. Αξίζει να σημειωθεί πως σήμερα τα αεροσκάφη βρίσκονται εγκαταλελειμμένα σε χώρο της αερολέσχης παρά τις διακηρύξεις περί μεγάλου καναδικού υπόστεγου που θα διατίθετο από το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ.
Ο Δημήτρης Πρεβεζάνος, πρώην δήμαρχος Μεσολογγίου, θεωρείται εμπνευστής της ιδέας για τη δημιουργία Πολεμικού Μουσείου στην πόλη του. Σε επικοινωνία που είχε το www.koutipandoras.gr μαζί του παραδέχθηκε ότι ως πρόεδρος της Αερολέσχης Μεσολογγίου, στην οποία ανήκει και το αεροδρόμιο της πόλης, είχε συναντήσεις με επιτελείς του κ. Πάλλη, αλλά και με τον ίδιο. «Ήθελαν να πάρουν τα εκθέματα, να τα ανακαινίσουν και να τα παρουσιάζουν ως εκθέματα του Ιερού Δήμου Μεσολογγίου. Τους απάντησα πως δε συμφωνούσα γιατί ήθελα πάντοτε να δημιουργηθεί ένα μουσείο στην πόλη μας».
«Δώσαμε τέσσερα άρματα στο Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ. το 2011»
Την ίδια ώρα, ο δήμαρχος Μεσολογγίου παραδέχεται στην απάντησή του στο www.koutipandoras.gr πως μετά από την υπογραφή πρωτοκόλλου το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ. παρέλαβε τέσσερα άρματα με σκοπό την αξιοποίηση και την παρουσίασή τους ως εκθεμάτων του Δήμου Μεσολογγίου στο χώρο του Ιδρύματος μέχρι την κατασκευή του μουσείου στο Μεσολόγγι. «Σε υλοποίηση αυτής της απόφασης τα εκθέματα που ήταν στην περιοχή, δηλαδή τα άρματα και τα αεροσκάφη, μεταφέρθηκαν το Φεβρουάριο του 2011 στο αεροδρόμιο μετά από αίτημα του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χώρος για εμπορική κι επιβατική δραστηριότητα».
Ο κ. Κατσούλης υποστηρίζει πως με βάση την αρχή της αλληλοβοήθειας το Ίδρυμα Π.Α.Λ.Ι.Σ. παραχωρεί στο Δήμο ένα υπόστεγο 1.000 περίπου τ. μ. για την εγκατάσταση του στρατιωτικού μουσείου. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατή η αξιοποίησή του επειδή λόγω περικοπών στις πιστώσεις των δήμων δεν κατασκευάστηκε το δάπεδο εγκατάστασης στο αεροδρόμιο, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ. Ο κ. Κατσούλης αναφέρει πως τα άρματα είναι αντικείμενο δανεισμού κι όχι παρακράτησης και οι σχετικές αποφάσεις είχαν ληφθεί πριν την έναρξη της θητείας της παρούσας δημοτικής περιόδου, συνεχίστηκαν με τη σύνταξη πρωτοκόλλου συνεργασίας κι οριστικοποιήθηκαν με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Μαΐου του 2011. Ο ίδιος, πάντως, υπογραμμίζει πως υπάρχει μια ανιδιοτελής κι εθελοντική προσπάθεια για την οργάνωση του μουσείου, ενώ υποστηρίζει πως όλα τα παραχωρηθέντα εκθέματα βρίσκονται σε φυλασσόμενους χώρους, δηλαδή στο στρατόπεδο και στο αεροδρόμιο Μεσολογγίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom