Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

ΝΤΡΟΠΗ κ. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗ! Ένας σύλλογος Γυναικών τσάκισε την ανικανότητα της δημοτικής αρχής Πάρου



Υπάρχουν στιγμές που κάποιοι «υπεύθυνοι» στην πολιτική θα πρέπει κρύβονται και να ψάχνουν να βρουν τρύπες για να εξαφανιστούν από προσώπου γης.

Οι ανεύθυνοι - «υπεύθυνοι» της δημοτικής αρχής έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και διατείνονται σε όλους τους τόνους ότι δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για τα θέματα υγείας που αντιμετωπίζει το νησί μας.

Τη μία υπάρχουν πολιτικοί λόγοι, την άλλη δεν είναι ευθύνη τους και άλλοτε πάλι προσπαθούν να κρυφθούν πίσω από επιτροπές και ατελείωτες συζητήσεις. Σε όλα όσα έχουν ζητηθεί από τους πολίτες του νησιού μας και είναι τα αυτονόητα, ώστε να υπάρχει μία βοήθεια στην τοπική κοινωνία, η απάντηση είναι μόνο μία: «Δεν μπορούμε».

Όλη αυτή την υποκρισία και την ουσιαστική αδιαφορία ήρθε να διαλύσει ένας σύλλογος γυναικών από τη Μάρπησσα. Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΜΑΡΠΗΣΣΑΣ έβαλε τα γυαλιά σε όλους αυτούς τους «σπουδαίους» της δημοτικής αρχής, που τελικά, δεν είναι ικανοί για ΤΙΠΟΤΑ.

Ο σύλλογος γυναικών Μάρπησσας, με πολύ - πολύ απλές κινήσεις έφερε γιατρούς στην Πάρο που εξέτασαν δεκάδες συμπολίτες μας αφιλοκερδώς. Οι σκηνές που διαδραματίστηκαν στο αγροτικό ιατρείο Μάρπησσας που έγιναν οι εξετάσεις, δεν θα φύγουν από το μυαλό κανενός που της είδε. Δεκάδες συμπολίτες μας που δεν έχουν δωρεάν γιατρό για να εξεταστούν έσπευσαν στο ιατρείο για τις απαραίτητες εξετάσεις.

Ο σύλλογος γυναικών Μάρπησσας, με μία ιδιαίτερη συστολή και ταπεινότητα - ενώ έκανε πράγματα που λίγοι ως τώρα έχουν κάνει για την κοινωνία μας - δεν κομπορρημόνησε, δεν «φώναξε», δεν ανακοίνωσε πλην του προγράμματος λειτουργίας των εθελοντικών ιατρείων, τίποτα. Θεώρησε απλά ότι έκανε το αυτονόητο.

Ο σύλλογος έκανε το «θαύμα» και οι περήφανοι χορηγοί του που σε δύσκολες οικονομικά εποχές πρόσφεραν γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι δεν είχαν τίποτα για να αποκομίσουν ως όφελος. Κάποιοι ευτυχώς στην Πάρο μπορούν να σκέφτονται ακόμα για το γενικό καλό.

Οι επισκέψεις

Από 7 έως 9 Σεπτεμβρίου ήρθαν στη Μάρπησσα δύο παιδίατροι και ένα παθολόγος από την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου».

Οι δύο παιδίατροι εξέτασαν 80 παιδιά και ο παθολόγος 60 ενήλικες. Οι χορηγοί που βοήθησαν το σύλλογο γυναικών Μάρπησσας για τον ερχομό των τριών γιατρών ήταν οι εξής:

«Coffee Time», «Hotel Corali», «Γλαύκος» σύλλογος ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων Μάρπησσας, Φαρμακείο Μάρπησσας, «Ξυλόφουρνος», «Blue Star Ferries», «Χάλαρης» Ουζερί», «Ostrako» καφέ, «Stauros» εστιατόριο, «Captain Yannis» cafe bar, Ξενοδοχείο «Αφεντάκης», «Ντάρας - Κρεοπωλείο, «Ξυλεμπορική», «Άννα και Γιώργος» ταβέρνα, «Σουαρέ» καφέ, και «AB Food Market» Μάρπησσας.

Τη δεύτερη φορά στις 6 και 7 Οκτωβρίου επισκέφθηκε το νησί μας γιατρός - παθολόγος και πάλι από την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». Ο γιατρός εξέτασε 85 άτομα. Οι χορηγοί που βοήθησαν το σύλλογο γυναικών Μάρπησσας ήταν οι εξής:
«Χάλαρης» ουζερί, «Coffee Time», «Blue Star Ferries», Hotel «Corali» και «Carrefour - Μαρινόπουλος Brothers Company S.A.».

Καταστάσεις

Όπως γράψαμε και πιο πάνω μόνο όποιοι είδαν από κοντά το τι έγινε μπορούν να σχηματίσουν γνώμη για το τι συμβαίνει σήμερα στην τοπική κοινωνία.

Εκτός του ότι πλέον δεν υπάρχουν γιατροί στο Κέντρο Υγείας Πάρου, υπάρχουν και πολλοί συμπολίτες μας που και να είχε γιατρούς το νησί μας, αυτοί, θα τους ήταν αδιάφοροι. Ο λόγος; Ένα πολύ μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας είναι ανασφάλιστοι πλέον και το Κ.Υ. Πάρου μπορεί να τους προσφέρει μόνο πρώτες βοήθειες.

Αυτή είναι η αλήθεια. Έτσι, πολλοί Παριανοί επισκέφθηκαν τους γιατρούς που ήρθαν, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούσαν σε καμία άλλη περίπτωση να επισκεφθούν γιατρό λόγω των οικονομικών προβλημάτων.

Το πιο εντυπωσιακό όμως ήταν οι επισκέψεις στους παιδιάτρους. Και αυτό διότι υπήρχαν γονείς που πήγαν εκεί τα παιδιά τους για εξέταση, διότι δεν είχαν καμία άλλη ευκαιρία, από τότε που στην Πάρο δεν υπηρετεί κανείς παιδίατρος στο Κ.Υ. του νησιού μας. Υπήρχαν περιπτώσεις παιδιών που είχαν να επισκεφθούν παιδίατρο δύο χρόνια! Σημειώνουμε ακόμα, ότι οι επισκέψεις στο αγροτικό ιατρείο Μάρπησσας ήταν απ' όλες της περιοχές της Πάρου και όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της Μάρπησσας.

Ποιοι ήταν οι γιατροί;

Το μυαλό πολλών ίσως πάει ότι στην Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» ανήκουν μόνο νέοι γιατροί, που θέλουν να προσφέρουν στην κοινωνία. Αυτό τουλάχιστον πίστευαν οι περισσότεροι.

Όμως, οι γιατροί που επισκέφθηκαν το νησί μας ήταν εμπειρότατοι. Ήταν γιατροί συνταξιούχοι με πολλά χρόνια προϋπηρεσίας και έχουν αντιμετωπίσει στην καριέρα τους χιλιάδες περιστατικά. Δηλαδή, η ιατρική αντιμετώπιση των 225 επισκέψεων που αντιμετώπισαν κατά την επίσκεψή τους στην Πάρο, ήταν πολύ υψηλού επιπέδου.

Οι γιατροί πάντως δεν ήρθαν με άδεια τα χέρια στο νησί μας. Είχαν φέρει μαζί τους δικό τους ιατροφαρμακευτικό υλικό. Τα φάρμακα την πρώτη φορά που ήρθαν τα έδωσαν σε επισκέπτες - ασθενείς τους. Τη δεύτερη φορά που ήρθαν, τα φάρμακα τα έδωσαν στο Γηροκομείο Πάρου.

Οι εντυπώσεις τους

Έως σήμερα είχαμε συνηθίσει την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» να επισκέπτεται είτε χώρες της Αφρικής, είτε κάποιες, μικρές συνήθως, παραμεθόριες περιοχές. Κανενός δεν περνούσε από το μυαλό ότι θα έχριζε παρόμοιας βοήθειας ένα νησί τόσο κεντρικό στο Αιγαίο Πέλαγος, τόσο τουριστικό και τόσο κοντά στην πρωτεύουσα της χώρας. Οι γιατροί έλεγαν ότι δεν περίμεναν να έχει τέτοια ανάγκη ένα νησί σαν την Πάρο.

Ακόμα, τις ημέρες που ήρθαν η εφημερίδα μας είχε κάνει σχετικό πάλι πρωτοσέλιδο για την κατάντια των θεμάτων υγείας στο νησί μας. Οι γιατροί έδειξαν εντυπωσιασμένοι διαβάζοντας την εφημερίδα από τα όσα γίνονται στο Κ.Υ. και εξέφρασαν την έκπληξή τους με την υποστελέχωση που υπάρχει σε όλους τους τομείς (γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό και διασώστες του ΕΚΑΒ).

Πως ήρθαν;

Από εδώ και πέρα στο ρεπορτάζ μας αρχίζουν τα περίεργα. Και αυτό διότι σε εκκλήσεις που έχουν γίνει στο παρελθόν προς το δήμαρχο κ. Χρ. Βλαχογιάννη από πολίτες ή και από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης ώστε να υπάρξουν πρωτοβουλίες από πλευράς Δήμου στην υπόθεση, η απάντηση είναι πάντα η ίδια: «Δεν μπορούμε!».

Οι απαντήσεις κατά καιρούς για ίδρυση δημοτικού ιατρείου και άλλων προνιακών δομών εμπεριέχουν συνήθως και κάποιες εξυπνάδες. «Δεν μπορούμε να υποκαταστήσουμε το κράτος», «δεν γίνονται αυτά», δεν, δεν, δεν.
Μάλιστα, η επιμονή των απαντήσεων γίνεται με τέτοιο ρυθμό και πειθώ πολλές φορές, που στο τέλος άρχισαν να γίνονται πιστευτές και σε επικριτές της δημοτικής πλειοψηφίας.

Ο «μικρός» λοιπόν σύλλογος γυναικών της Μάρπησσας - που σε καμία περίπτωση δεν έχει το «βάρος» μίας δημοτικής αρχής - πήρε τον Ιούνιο την απόφαση να εξετάσει την περίπτωση να φέρει γιατρούς από Οργανώσεις που έχουν σχέση με την εθελοντική ιατρική προσφορά.

Στο πρώτο τηλέφωνο που έκαναν σε μία Οργάνωση γιατρών τους είπαν «όχι» γιατί πηγαίνουν μόνο σε κράτη που μαστίζονται από πολεμικές συρράξεις. Στο δεύτερο τηλέφωνο τους είπαν «ναι!». Τόσο απλό ήταν. Με τη διαφορά ότι τους είπαν πως πρέπει να προγραμματίσουν τις επισκέψεις για το φθινόπωρο, καθώς το καλοκαίρι δεν έχουν την ευχέρεια, αφού είχε γίνει ο προγραμματισμός. Στη συνέχεια κανονίστηκαν οι ημερομηνίες και ήρθαν οι γιατροί.

«Ακτινογραφία» της υπόθεσης

Αυτό το απλό, το πιο απλό πράγμα που υπήρχε, δηλαδή, ένα τηλέφωνο δεν ήταν άξιος να το κάνει ούτε ένας από τη δημοτική πλειοψηφία για να αντιμετωπισθεί, έστω και προσωρινά, το σκέλος της πρόληψης.

Έμειναν όλοι στο «δεν γίνονται αυτά». Και ποιος τα έλεγε όλα αυτά. Ο κ. Χρ. Βλαχογιάννης που επί τρία χρόνια που υπάρχει έντονο το πρόβλημα με τα θέματα υγείας στο νησί μας, δεν ήθελε με κανέναν τρόπο να κακοκαρδίσει τους μνημονιακούς κυβερνώντες. Πάντα με στυλωμένα πόδια, πάντα πιστός στη μνημονιακή τακτική που του χάρισε τον τίτλο «ο μνημονιακότερος δήμαρχος της χώρας», πάντα ειδικός να πετάει την μπάλα στην εξέδρα σε κάθε πρόβλημα που παρουσιαζόταν και υπήρχε κίνδυνος - κατ' αυτόν - για σύγκρουση της κοινωνίας με όλους όσοι εξέφραζαν και συνυπέγραφαν αποφάσεις, για τη διάλυση κάθε προνοιακής δομής.

Ο ελάχιστος πολιτικά μνημονιακός δήμαρχος, για ακόμα μία φορά φάνηκε πολύ λίγος στις αποφάσεις του και πολύ λίγος για να βρει τρόπο και λύσεις για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δημότες του.

Η μόνη συνεισφορά του Δήμου στην υπόθεση ήταν να γραφτεί στη δεύτερη ανακοίνωση του συλλόγου γυναικών ότι η πρόσκληση των γιατρών γίνεται «μαζί με την Τοπική Κοινότητα Μάρπησσας». Προφανώς, όταν η δημοτική πλειοψηφία είδε την απήχηση που είχε η πρώτη επίσκεψη γιατρών φρόντισε να πάρει κομμάτι της πίτας και εκείνη.

Όταν στο ρεπορτάζ μας ψάξαμε να βρούμε τι σχέση είχε η «Τοπική Κοινότητα» με την πρωτοβουλία του συλλόγου γυναικών μάθαμε ότι «η Κοινότητα έβαλε το ιατρείο...».Μάλιστα. Τέτοια επιτυχία. Τέτοια κούραση!

Η ντροπή που πρέπει να υπάρχει στη δημοτική πλειοψηφία Χρ. Βλαχογιάννη δεν κρύβεται με κανένα τρόπο «όσα ιατρεία και αν βάλουν». Δεν τους έβαλε απλώς τα γυαλιά ο σύλλογος γυναικών Μάρπησσας, αλλά μία ολόκληρη κοινωνία τους γύρισε την πλάτη και πορεύεται μόνη της. Και μάλλον, μόνη της πορεύεται καλύτερα.

Το αύριο

Οι γιατροί από την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» μπορούν να έρθουν και για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα στην Πάρο.

Όπως έγινε γνωστό καλύπτοντας τους έξοδα μετακίνησης, διαμονής και διατροφής, οι γιατροί μπορούν να παραμένουν για 10-15 συνεχείς μέρες.

Η κ. Μαρία Περαντινού (μέλος του συλλόγου γυναικών Μάρπησσας) ήταν εκείνη που ήρθε σε επικοινωνία με την Οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου». Σε επικοινωνία που είχαμε μαζί της για να μας πει πως τα κατάφεραν στο σύλλογο και προχώρησαν σε μία τόσο σημαντική ενέργεια μας είπε: «Είναι τόσο απλό να γίνει κάτι, αρκεί να το θέλουμε».

Στην επόμενη ερώτησή μας «πως λοιπόν επιτυγχάνεται κάτι τέτοιο;» μας είπε: «Απλά, να υπάρχουν τα άτομα που το θέλουν και το βάζουν ως στόχο».

Η κ. Περαντινού και στις δύο της απαντήσεις είχε απόλυτο δίκιο. Δεν είπε τίποτα το φοβερό, τίποτα το τρομερό. Είπε απλά το αυτονόητο. Το αυτονόητο όμως, που δεν είναι αυτονόητο πάνω στο λόφο της Αγίας Άννας. Εκεί, εκτός από το αυτονόητο, υπάρχει και το ανόητο...

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ Πάρου - Αντιπάρου στις 13/10/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom