Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ:Υποπτη πρόσληψη από τον Στουρνάρα

Δύο χρόνια μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε, όταν ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου προσέλαβε ως σύμβουλο για το σύνολο των ιδιωτικοποιήσεων την εταιρία CC&C Advisors LTD, που είχε ιδρύσει με μετοχικό κεφάλαιο μια λίρα (!) ο Κρις Ουρεγκιάν, ο Γ. Στουρνάρας έκανε ακόμα ένα... ψυχικό: Στις αρχές του μήνα προσέλαβε των άγνωστων προσόντων κ. Ουρεγκιάν ως σύμβουλο στο γραφείο του. Εως σήμερα ουδείς έχει καταφέρει να μάθει ποια ακριβώς είναι η τεχνογνωσία που έχει ο οικονομολόγος, ο οποίος προσελήφθη από την πίσω πόρτα επί Γ. Παπακωνσταντίνου ώστε να επαναπροσληφθεί, πάλι από την πίσω πόρτα, από τον νέο υπουργό Οικονομικών. Ο κ. Στουρνάρας, μάλιστα, γνώριζε τον θόρυβο που είχε προκληθεί, όταν αποκαλύφθηκε το «αεροπλανικό» μέσω Λονδίνου για να βρει δουλειά ο κ. Ουρεγκιάν.
Παρά ταύτα τον προσέλαβε.

Το αστείο (και περίεργο) της υπόθεσης είναι ότι όλα ξεκίνησαν με ανακοίνωση της Διυπουργική Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων στις αρχές του 2011, σύμφωνα με την οποία ως σύμβουλοι «παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών σχετικά με τον σχεδιασμό, την παρακολούθηση, τον συντονισμό και την υλοποίηση του προγράμματος αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων της ελληνικής κυβέρνησης» προσελήφθησαν η Εθνική Τράπεζα και η CC&C Advisors.

Επειδή η τελευταία ήταν παγκοσμίως άγνωστη, κάποιοι άρχισαν να ψάχνουν. Ανακάλυψαν ότι είχε ιδρυθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στο Λονδίνο, δηλαδή λίγες εβδομάδες προτού προσληφθεί, με μετοχικό κεφάλαιο μιας λίρας. Ως έδρα εμφανιζόταν μία διεύθυνση στη βρετανική πρωτεύουσα (κάποιος πήγε, αλλά δεν βρήκε το κουδούνι...) καθώς και μία στην Κηφισιά με μοναδικό μέτοχο και εκπρόσωπο τον Κρις Ουρεγκιάν.

 Ο τότε υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου άφηνε να διαρρεύσει ότι κάποιοι «του φόρτωσαν» τον Ουρεγκιάν και ότι η πρόσληψη μπορούσε να γίνει μόνο μέσω εταιρίας. Γι’ αυτό και ο «γκουρού των ιδιωτικοποιήσεων» επένδυσε μία ολόκληρη λίρα ώστε να λάβει τον παχυλό μισθό του χρεοκοπημένου Ελληνικού Δημοσίου. Επειδή η σύμβαση έληξε και μάλλον στην κυβέρνηση ντρέπονταν να επαναπροσλάβουν τον βρετανικό «κολοσσό» CC&C Advisors, ο κ. Στουρνάρας τον προσέλαβε ως φυσικό πρόσωπο. Είναι πάντως πρωτοφανές στα χρονικά να ανακοινώνεται με επίσημο δελτίο Τύπου της κυβέρνησης πρόσληψη εταιρίας, με μηδενική εμπειρία, κεφάλαιο μίας λίρας και έναν υπάλληλο, ως στρατηγικού συμβούλου.

 Ο Βρετανός «γκουρού» διαθέτει... τεράστια εμπειρία, καθώς εργάστηκε μέσω Stage στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία υπηρέτησε και ως εκπαιδευόμενος. Νωρίτερα είχε εργαστεί ως βοηθός αναλυτής στην Παγκόσμια Τράπεζα, οπότε είχε συμμετάσχει σε εργασία με θέμα το επενδυτικό κλίμα στην Κεντρική Ασία και την Ανατολική Ευρώπη. Στο κοινωνικό δίκτυο LinkedIn ο κ. Ουρεγκιάν δηλώνει «οικονομικός σύμβουλος» στο υπουργείο Οικονομικών από τον Μάρτιο του 2011 έως σήμερα. Εχει Bachelor στα οικονομικά από το London School of Economics και Master από το Princeton University στην Οικονομική Πολιτική και Ανάπτυξη. Μέχρι να συναντήσει τον κ. Παπακωνσταντίνου, πάντως, οι καλές σπουδές δεν του είχαν εξασφαλίσει καλή δουλειά και σίγουρο μισθό. Επειδή ο Γ. Στουρνάρας αποφάσισε να συνεχίσει να προσφέρει σίγουρη δουλειά στον Κρις Ουρεγκιάν, που είναι σίγουρο ότι δεν διαθέτει την εμπειρία σε θέματα ιδιωτικοποιήσεων, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν το «βύσμα» του νεαρού οικονομολόγου.

 Ποιος είναι, τέλος πάντων, ώστε να εκτίθενται για λογαριασμό του δύο κυβερνήσεις πτωχευμένης χώρας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom