Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Χρυσή απάτη με εγκέφαλο αρχιμανδρίτη


του Θεοδόση Πάνου
Χρυσή απάτη με εγκέφαλο αρχιμανδρίτη! O ιερωμένος φέρεται από την ΕΛ.ΑΣ. ως ο άνθρωπος που έστησε το μεγάλο κύκλωμα αετονύχηδων οι οποίοι εξαπάτησαν δεκάδες πολίτες αποκομίζοντας χιλιάδες ευρώ, καθώς τους υπόσχονταν ένταξή τους στα χρηματοδοτούμενα αναπτυξιακά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόκειται για έναν 40χρονο ιερέα ο οποίος είχε αποσχηματιστεί από την Ιερά Σύνοδο, πλην όμως κράτησε τα ιερά άμφια και ιερουργούσε σε εκκλησίες και μοναστήρια παλαιοημερολογιτών. Η εξάρθρωση της σπείρας επετεύχθη έπειτα από πολύμηνες έρευνες της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ., που είχαν ως αποτέλεσμα τη σύλληψη του 40χρονου αρχιμανδρίτη και των τριών συνεργών του - ανάμεσά τους και μία γυναίκα.

Οι δράστες, οι οποίοι χθες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα, εντόπιζαν επιχειρηματίες, κυρίως στην επαρχία και ειδικά σε τουριστικές περιοχές, και τους έπειθαν πως μπορούσαν να τους εντάξουν στα αναπτυξιακά προγράμματα της Ε.Ε., με άμεση εκταμίευση του ποσού που ήθελαν να ζητήσουν.

Τα πιο εύκολα θύματα των απατεώνων ήταν ιδιοκτήτες φωτοβολταϊκών πάρκων, ξενοδόχοι με μονάδες σε τουριστικές περιοχές της χώρας, κτηνοτρόφοι με μεγάλες μονάδες, ακόμα και επαγγελματίες ψαράδες που ήθελαν να ανανεώσουν τα καΐκια τους. Μάλιστα, εδώ και δύο χρόνια που δρούσε το κύκλωμα, τα ποσά που είχαν αποκομίσει τα μέλη του από τη δραστηριότητά τους ξεπερνούν τα 350.000 ευρώ.

Η 34χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να ήταν το δεξί χέρι του αρχιμανδρίτη, όργωνε την επαρχία αναζητώντας θύματα. Μάλιστα, κυκλοφορούσε με ένα μαύρο ακριβό αυτοκίνητο στις πόλεις και στα χωριά της επαρχίας, ενώ όταν η «υπόθεση» κρινόταν δύσκολη, εμφανιζόταν ο ίδιος ο αρχιμανδρίτης για να πείσει το υποψήφιο θύμα πως οι προθέσεις της συγκεκριμένης κυρίας είναι πέρα για πέρα… αγαθές.

Τόσο η 34χρονη γυναίκα όσο και οι άλλοι δύο συνεργοί της εμφανίζονταν στα υποψήφια θύματά τους ως υψηλόβαθμοι υπάλληλοι του αρμόδιου υπουργείου, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είχαν εμφανιστεί ακόμα και ως υπάλληλοι υπηρεσιών της Ε.Ε. που έχουν σχέση με την προώθηση των αναπτυξιακών προγραμμάτων.

ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ ΚΑΙ ΤΟ ΛΑΔΩΜΑ

Οι δράστες, έπειτα από έρευνες που έκαναν οι ίδιοι, διαπίστωναν ποιος είχε ανάγκη από άμεση χρηματοδότηση για τη λειτουργία της επιχείρησής του και αμέσως τον προσέγγιζε η 34χρονη γυναίκα. Αφού έπειθαν το υποψήφιο θύμα τους πως είναι σε θέση να του εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση από τα προγράμματα της Ε.Ε., στη συνέχεια του παρουσίαζαν διάφορα έγγραφα -πλαστογραφημένα βέβαια- στα οποία φαινόταν πως το ποσό είχε εγκριθεί και απέμενε μόνο η εκταμίευσή του.

Σε αυτή τη φάση, όμως, της διαδικασίας η υπόθεση… σκάλωνε και χρειαζόταν «λάδωμα» για να πάρει η μηχανή μπροστά και να εκταμιευτεί το ποσό. Τότε έμπαινε σε εφαρμογή η τελευταία φάση του σχεδίου των απατεώνων, καθώς ανοιχτά πια ζητούσαν μεγάλα χρηματικά ποσά από το εκάστοτε θύμα τους προκειμένου να επιτύχουν την εκταμίευση του δανείου που ήδη είχε εγκριθεί, όπως διαβεβαίωναν οι αετονύχηδες. Συνήθως τα ποσά που ζητούσαν από τα θύματά τους κυμαίνονταν από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Συνολικά η Υπηρεσία Οικονομικής Αστυνομίας της ΕΛ.ΑΣ. έχει καταφέρει να διαπιστώσει 22 περιπτώσεις εξαπάτησης επιχειρηματιών, οι οποίοι έβαλαν βαθιά το χέρι στην τσέπη προκειμένου να δώσουν στο κύκλωμα τα ποσά που τους ζητούσε με το πρόσχημα της επίτευξης του στόχου τους, ο οποίος δεν ήταν άλλος από την εκταμίευση του… ανύπαρκτου ποσού που δήθεν είχε εγκριθεί από το… υπουργείο Ανάπτυξης.
http://www.espressonews.gr/

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τέτοια πράγματα εκαναν εδω στην Ελλάδα?
Οχι δε σε πιστεύω που να ορκίζεσαι.

Read more: Go to TOP and Bottom