Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Kι όμως δεν είναι χιονόμπαλες


Από μακριά μπορεί να μοιάζουν με μπάλες χιονιού που κάποιος τις άφησε τη μία δίπλα στην άλλη στο έδαφος για μια μελλοντική… χρήση. Όμως δεν είναι! Είναι τα χαριτωμένα πολικά κουνέλια ή λαγοί της Αρκτικής που η εμφάνισή τους τα ενσωματώνει άριστα στο αλπικό τοπίο.
Ανήκουν στην οικογένεια Lepus arcticus και είναι ένα είδος σπάνιων λαγών που ζουν σε ορεινούς και πολικούς οικοτόπους, απόλυτα προσαρμοσμένοι στις χαμηλές θερμοκρασίες των περιοχών αυτών.
Σε αυτό βοηθάει η πλούσια γούνα τους και το παχύ τρίχωμά τους. Αυτά, μάλιστα, είναι που παραπλανούν το θεατή όταν τα βλέπει για πρώτη φορά μέσα στο χιόνι.  Ζουν στις περιοχές της Γροιλανδίας και στο Βόρειο Καναδά κατά ομάδες και τρέφονται με φύλλα και κλαδιά, ενώ μπορούν άνετα να καταναλώσουν και κρέας!
perierga.gr - Βλέπεις πολλές χιονομπάλες; Δες καλύτερα!
Το μέγεθός τους φτάνει τα 55-70 εκατοστά και ζυγίζουν περίπου 4-6 κιλά, ενώ η ταχύτητά τους μπορεί να φτάσει μέχρι και 65 χιλιόμετρα την ώρα. Το σημαντικό με αυτά τα πολικά κουνέλια είναι ότι «δένουν» απόλυτα με το περιβάλλον του χιονιού, γεγονός που τα προστατεύει από τους εχθρούς τους, λύκους και αλεπούδες.
perierga.gr - Βλέπεις πολλές χιονομπάλες; Δες καλύτερα!
Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δείτε πολλές χιονομπάλες συγκεντρωμένες σε ένα σημείο μέσα στο χιόνι, να είστε προσεκτικοί. Άλλωστε μόλις πλησιάσετε κοντά, οι… μπάλες χιονιού θα εξαφανιστούν ταχύτατα…
perierga.gr - Βλέπεις πολλές χιονομπάλες; Δες καλύτερα! perierga.gr - Βλέπεις πολλές χιονομπάλες; Δες καλύτερα! perierga.gr - Βλέπεις πολλές χιονομπάλες; Δες καλύτερα!perierga.gr - Βλέπεις πολλές χιονομπάλες; Δες καλύτερα!

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΣΑΣ

Οι άσπρες μέρες ήρθαν αλλά σε μαύρο φόντο

2 σχόλια:

Λυγερή Βασιλείου είπε...

Καλή μέρα και καλό Μήνα Δημήτρη.

Δεν γλύτωσες και Σύ από την...μαγεία της εικόνας που η ίδια η Φύση ζωγραφίζει στον φυσικό καμβά της. Ζωντανές παραστάσεις απίστευτου κάλλους αλλά και σοφού συμβολισμού.

Φύλαξε το , να το δείχνεις στον μπέμπη σας μόλις αρχίσει να καταλαβαίνει και να εξοικειώνεται ενστικτωδώς με την Φύση . Ένα Θαύμα στο σύνολό της που εμπεριέχει την υπερβατική ύπαρξη του Δημιουργού .

zeidoron dtsoukas είπε...

Kαλημέρα Λυγερή μου!
Ετσι ακριβώς,η φύση όσο κι αν προσπαθούν οι άνθρωποι να την καταστρέψουν συνεχίζει να δημιουργεί.
Ο μπεμπάκος σαράντισε προχτές κι άρχισε να ψιλοξεχωρίζει,άλλο να στα λέω κι άλλο να τον ζεις από κοντά.
Δεν περιγράφονται τα συναισθήματα!

Read more: Go to TOP and Bottom