Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Ένταση & προπηλακισμοί χτες το βράδυ στη Βίλα Ζωγράφου


https://lh4.googleusercontent.com/_KCO578R6-kI/TVqGUW2k8DI/AAAAAAAACnE/uKPSy7owra4/s800/DSC_0619_.JPG
Από παλαιότερη, ήρεμη, συνέλευση μέσα στη Βίλα Ζωγράφου
Όπως είναι γνωστό εδώ και 4 μήνες η Βίλα Ζωγράφου είναι κατειλημμένη από μία ομάδα ατόμων για την οποία δεν έχουμε και την καλύτερη άποψη. Έχουμε μέχρι τώρα αποφύγει να αναφερθούμε σχετικά, γιατί δεν θέλουμε να αναλωνόμαστε σε έναν κινηματικό εμφύλιο. Τα όσα έγιναν τις προηγούμενες ημέρες και εχτές το βράδυ δεν πρέπει όμως να μείνουν στο σκοτάδι.
Στο πλαίσιο του κινήματος των αγανακτισμένων το καλοκαίρι, δημιουργήθηκε στη γειτονιά μας η τοπική συνέλευση. Σε αυτήν περιστασιακά συμμετείχε αρκετός κόσμος. Συμμετείχαν όμως και κωδικά 3 σχηματοποιήσεις ατόμων. Αυτοί που συμμετείχαν στην επιτροπή για τη Βίλα Ζωγράφου, κάποιοι από την αυτόνομη συνέλευση Ζωγράφου και κόσμος από τα αυτόνομα στέκια της ΦΜΣ και του Πολυτεχνείου. Οι δύο τελευταίες ομάδες έχουν ποιο συγγενείς ιδεολογικές αναφορές και είναι αρκετά συνεκτικές πολιτικές συλλογικότητες.

Αυτές οι δύο πλειοψηφούσαν στην συνέλευση. Τα άτομα που προέβησαν στην κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου, ο πυρήνας τους δηλαδή προήλθαν από την ομάδα των αυτόνομων στεκιών. Η συνέλευση διαλύθηκε συγχρονικά τις ημέρες που έγινε η δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ. Τότε 4 συμμετέχοντες προχώρησαν σε δημόσια δήλωση, ενώ η πλειοψηφία της συνέλευσης προζώρησε στην κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου. Από καιρό όμως έχει περιέλθει σε αδιέξοδο και είχε πάψει να προσφέρει.
Εκείνη την περίοδο οι 4 έκαναν λόγο για «όσους αρνούνται με τον ποιο ξεκάθαρο τρόπο να καταδικάσουν την δολοφονική επίθεση στην απεργιακή συγκέντρωση.» Αυτό που δεν είπαν είναι τα όσα ακούστηκαν σε εκείνη τη συνέλευση. Αρκετοί από τους σημερινούς καταληψίες ούτε λίγο ούτε πολύ επικρότησαν την επίθεση στην απεργία και οι υπόλοιποι εμμέσως συντάχθηκαν μαζί τους, αν και διαφωνούσαν με τα όσα έγιναν. Λίγες ημέρες μετά ακολούθησε η ανακοίνωση της Αυτόνομης Συνέλευσης Ζωγράφου.
Γράφαμε τότε  ότι όσοι στηρίζουν τέτοιες καταστάσεις πρέπει να απομονωθούν από τον κόσμο του κινήματος. Δυστυχώς αυτό δεν έγινε ούτε στη γειτονιά μας.
Κατρακύλα δίχως πάτο.
Την άποψή μας για την κατάληψη της Βίλας δεν θα την εκθέσουμε εδώ. Θα εκθέσουμε όμως τα όσα έγιναν εχθές και τις ημέρες που προηγήθηκαν. Έτσι κι αλλιώς την υποθέτετε.
Από τις πέτρες λοιπόν στους απεργούς του ΠΑΜΕ και την αυτιστική κατάληψη της Βίλας Ζωγράφου, έφθασαν στο σημείο ορισμένοι από τους «καταληψίες» να απαγορεύουν σε ανοικτή κατά τα άλλα εκδήλωσή τους όχι μόνο την φωτογράφηση τοίχων από το Σκονάκι αλλά και την παρεμπόδιση συλλογής υπογραφών για την μήνυση του Ι. Καζάκου σε μέλη της επιτροπής κατοίκων. Και φυσικά οι υπόλοιποι να τους ανέχονται!
Προχώρησαν όμως κι άλλο βήμα παραπέρα. Σε συνέλευση της επιτροπής που συμμετείχαν αρκετοί εκ των καταληψιών αποφασίστηκε το αυτονόητο, ότι η επιτροπή κατοίκων είναι ελεύθερη να κάνει την συνέλευσή της στη Βίλα Ζωγράφου, όπως έκανε και πριν μάθουν οι περισσότεροι εξ’ αυτών που πέφτει η Βίλα. Αφού συμμετείχαν στην διαδικασία ψήφισαν μάλιστα και υπέρ αυτής της άποψης.
Σε σχετικές προσυνενοήσεις για την προηγούμενη συνέλευση, αυτή τελικά δεν έγινε γιατί υπήρχαν αντιδράσεις από τους καταληψίες. Ήθελαν να πληροφορηθούν το θέμα της συζήτησης, να εγκρίνουν το τι θα πει ο καθένας και απείλησαν ότι άμα πει κανείς η Βίλα να περάσει στο δήμο θα γίνει χαμός. Η συνέλευση τελικά έγινε στο παλαιό δημαρχείο.
Η επόμενη συνέλευση, μία εβδομάδα μετά ορίζεται να γίνει στη Βίλα Ζωγράφου γίνονται οι σχετικές συνεννοήσεις. Η επιτροπή έχει άλλη άποψη για την Βϊλα, οι καταληψίες άλλη. Η επιτροπή θεωρεί ότι δεν μπορεί να ζητάει την άδεια για το αν θα έρθει στην Βίλα Ζωγράφου, όπως είχε συμφωνηθεί σε προηγούμενη συνέλευση, οι καταληψίες επιμένουνπροσχηματικά ότι πρέπει να συζητηθεί στην συνέλευσή τους. Για να έχουν εκεί την άνεση να αρνηθούν φυσικά.
Είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του χώρου η αποθέωση της διαδικασίας και η αποσιώπηση της ουσίας.
Ο χρόνος περνάει η συνέλευση κανονίζεται στην Βίλα, αυταπατόμενοι οι της επιτροππής ότι οι καταληψίες δεν την θεωρούν τσιφλίκι τους και δεν θα υπάρχει πρόβλημα αφού από δωμάτια, άπειρα.
Γίνεται η σχετική αφισοκόλληση της γειτονιάς Δευτέρα βράδυ. 2 ώρες μετά δεν έχει μείνει κανένα αφισάκι. Όπως αποκαλύφθηκε χθες δράστες κάποιοι από τους συμμετέχοντας στην κατάληψη. Με την ανοχή των υπολοίπων φυσικά.
Και φθάνουμε χθες το βράδυ όταν φτάνουν σιγά σιγά στη Βίλα οι πρώτοι κάτοικοι για τη συνέλευση. Επιτροπή υποδοχής καμιά 25ρια άτομα που απαγορεύουν την διεξαγωγή της συνέλευσης. 20 χρονα πιτσιρίκια δε διστάζουν να προπηλακίσουν 50 χρονες γυναίκες!! Φωνές, αντεγκλήσεις, σκηνές ροκ. Ευτυχώς στο χώρο υπάρχουν και λογικότεροι καταληψίες που απομακρύνουν σε ένα δωμάτιο με κλειστή πόρτα όσους καταληψίες παρεκτρέπονται.
Ανέδειξαν μερικοί τέτοια αμετροέπεια που «αναρωτιούντασαν» πως θα έκανε η επιτροπή συνέλευση αν δεν ήταν αυτοί εκεί. Προπηλακίζουν ανθρώπους με αναγνωρισμένη προσφορά στο τοπικό κίνημα, παιδαρέλια που πίνουν τις μπύρες του στο στέκι τους και νομίζουν ότι κάνουν επανάσταση.
Σε καμία περίπτωση δε λέμε ότι οι πράξεις όλων δεν πρέπει να κρίνονται ή ότι θα πρέπει να αποδίδουμε φόρο τιμής. Είναι άλλο το ένα όμως και άλλο το άλλο.
Η επιτροπή αποφασίζει να φύγει και να συνεδριάσει στο παλαιό δημαρχείο. Η πόρτα της Βίλας κλείνει πίσω της με τη φράση «άντε στα σπίτια σας».
Τα όσα συνέβησαν προφανώς δεν ενδιαφέρουν κανέναν που έχει συνηθίσει να κοιτάει μόνο «την δουλειά του». Τόσα χρόνια να μην θέλει να δει τι γίνεται γύρω του ή να σωπαίνει.
Τα όσα συνέβησαν πρέπει να προβληματίσουν όμως όσους δεν θέλουν η Βίλα Ζωγράφου να αλλάξει ιδιοκτήτες. Κυρίως όμως όσους θα συνεχίσουν να «συνεργάζονται» με τέτοιες ολοκληρωτικές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom