Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Μακελειό με 74 νεκρούς σε ποδοσφαιρικό αγώνα στην Αίγυπτο (Βίντεο)

Θρήνος στην Αίγυπτο για τη νέα Εθνική τραγωδία,αυτή τη φορά σε ποδοσφαιρικό γήπεδο

Τριήμερο εθνικό πένθος στην Αίγυπτο για τα αιματηρά επεισόδια σε αγώνα ποδοσφαίρου που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 74 άτομα κήρυξε το κυβερνών Ανώτατο Συμβούλιο Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου.

74 άνθρωποι νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής απολογισμός ποδοσφαιρικού αγώνα στο Πορτ Σάιντ στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί πως οι αρχικές αναφορές μιλούσαν για πέντε νεκρούς αλλά ο αριθμός τους, όσο περνούσε η ώρα, άλλαζε δραματικά προς το χειρότερο, από το υπουργείο Υγείας.
Τα επεισόδια έγιναν μεταξύ οπαδών των ομάδων Αλ-Μασρί και Αλ-Αχλί (μιας εκ των πιο επιτυχημένων ομάδων της Αιγύπτου) που έληξε 3-1, μία σπάνια νίκη για την Αλ-Μασρί.Οι οπαδοί της Αλ Μάσρι εισέβαλαν στο γήπεδο και άρχισαν να κυνηγούν τους παίχτες και τους οπαδούς της Αλ Αχλί  αμέσως με τη λήξη του αγώνα.

Οι οπαδοί της Αλ-Μάσρι πέταξαν πέτρες, βεγγαλικά και μπουκάλια,ενώ έφεραν μαχαίρια κι άλλα αιχμηρά αντικείμενα  τραυματίζοντας θανάσιμα παίκτες και  θεατές του αγώνα.

Όπως αναφέρει το Associated Press κάποιοι από τους νεκρούς είναι άνδρες των σωμάτων ασφάλειας, που δεν φαίνεται να έκαναν κάτι για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν τα επεισόδια, δεν είναι όμως σαφές πώς έχασαν τη ζωή τους αυτοί ή τα άλλα θύματα.

Εξάλλου, ο ανταποκριτής του BBC, Τζον Λέιν ανέφερε ότι αρκετοί από τους οπαδούς πέρασαν με χαρακτηριστική ευκολία μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα, αφού ο έλεγχος που τους διενεργήθηκε πριν από την είσοδο στις εξέδρες ήταν υποτυπώδης.

Οι θάνατοι των περισσότερων οπαδών οφείλονται είτε σε ασφυξία,είτε από κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και βαθιά κοψίματα, όπως λένε οι αναφορές των Αρχών.

Κάποιοι παίκτες μάλιστα, υποστήριξαν ότι είχαν γεμίσει με πτώματα τα αποδυτήρια, κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανόν να ανέβει ο αριθμός των νεκρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δύο συγκεκριμένες ομάδες είναι οι μεγαλύτερες της χώρας και το μίσος ανάμεσά τους είναι τεράστιο.

Μετά την είδηση των φονικών επεισοδίων στο Πορτ Σάιντ, επεισόδια σημειώθηκαν στο Κάιρο, ενώ ακυρώθηκε ένα άλλο παιχνίδι.

Η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι η Αιγυπτιακή Βουλή θα συνεδριάσει εκτάκτως για να ληφθούν μέτρα ενάντια στη βία. Το πιο ανησυχητικό σημείο είναι το γεγονός ότι οι πολυπληθείς οπαδοί της Αλ-Αχλί ετοιμάζουν αντίποινα και σκοπεύουν να ταξιδέψουν απόψε στο Πορτ-Σαίντ από το Κάιρο για να εκδικηθούν για τους συνοπαδούς τους.

Η κυβέρνηση θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα, υπό τον Πρωθυπουργό Καμάλ αλ –Γκανζούρι.

Εκτάκτως θα συνέλθει και η αιγυπτιακή Βουλή, προκειμένου να ληφθούν μέτρα ενάντια στη βία.

Ο επικεφαλής του στρατιωτικού συμβουλίου, αρχιστράτηγος Μοχάμεντ Χουσείν Ταντάουι, ανακοίνωσε τη σύσταση ειδικής επιτροπής, που θα διερευνήσει τα γεγονότα.

Οι «Αδελφοί Μουσουλμάνοι» κατηγόρησαν τους οπαδούς του έκπτωτου Προέδρου της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, για τα αιματηρά επεισόδια.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom