Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Και νέα έκρηξη (12η σ' ένα χρόνο) σε αγωγό φυσικού αερίου στην Αίγυπτο


Aγνωστοι,μασκοφόροι,δολιοφθορείς ανατίναξαν για ακόμα μια φορά στη χερσόνησο του Σινά τμήμα του αγωγού μεταφοράς αερίου στο Ισραήλ και στην Ιορδανία με αποτέλεσμα να διακοπεί η παροχή του αερίου, αναφέρουν οι υπήρεσίες ασφάλειας της Αιγύπτου. Είναι η δωδέκατη επίθεση αυτού του είδους μέσα σε ένα χρόνο.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην περιοχή Μασάιντ, δυτικά της πόλης Αλ Αρίς, στις ακτές της Αιγύπτου στην Μεσόγειο. Δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας και οχήματα της πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.

Σύμφωνα με τις Αρχές μασκοφόροι ένοπλοι τοποθέτησαν εκρηκτικά κάτω από τον αγωγό. Εκρήξεις που είχαν συμβεί στο παρελθόν προκάλεσαν σε κάποιες περιπτώσεις διακοπή της λειτουργίας του αγωγού για εβδομάδες.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο για την παροχή αερίου, η οποία είχε συναφθεί πριν από 20 χρόνια επί των ημερών του Μουμπάρακ, προκαλεί αντιδράσεις σε πολλούς Αιγύπτιους. Οι επικριτές της επισημαίνουν ότι το Ισραήλ δεν καταβάλει δίκαιο τίμημα για το αέριο που αγοράζει.

Τον αγωγό διαχειρίζεται η εταιρεία Gasco, θυγατρική της κρατικής εταιρίας EGAS.

Το Ισραήλ παράγει το 40% της ενέργειας που καταναλώνει με τη χρήση φυσικού αερίου και η Αίγυπτος του παρέχει το 43% του αερίου που εισάγει.

Το αιγυπτιακό αέριο καλύπτει το 80% της ζήτησης της Ιορδανίας για ηλεκτροπαραγωγή, δηλαδή 6,8 εκατ. κυβικά μέτρα την ημέρα.

Το κυβερνών αιγυπτιακό Ανώτατο Συμβούλιο των Ένοπλων Δυνάμεων είχε δεσμευτεί να εντείνει τα μέτρα ασφαλείας στην περιοχή το Νοέμβριο.

Ωστόσο οι βεδουίνοι κάτοικοι της χερσονήσου διαμαρτύρονται ότι το Κράτος τους παραμελεί και ότι, παρά την σημαντική τουριστική ανάπτυξη στην περιοχή, οι ιδίοι δεν βλέπουν όφελος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom