Η δημοσκόπηση άρχισε αμέσως μετά το προεδρικό διάγγελμα, την περασμένη Πέμπτη
Ευθύνες, κατά κύριο λόγο στον Πρόεδρο Χριστόφια, σε υπουργούς του και την Κυβέρνηση για την τραγωδία στο Μαρί, αποδίδουν οι πολίτες, οι οποίοι ζητούν κι άλλες παραιτήσεις. Η δημοσκόπηση της RΑΙ Consultants, που έγινε για λογαριασμό του «Φιλελεύθερου», καταδεικνύει πως η κοινωνία τοποθετείται και αποδίδει ευθύνες για την εθνική τραγωδία της 11ης Ιουλίου 2011.
Η δημοσκόπηση άρχισε αμέσως μετά το προεδρικό διάγγελμα, την περασμένη Πέμπτη και έγινε με ανοικτές ερωτήσεις και χωρίς προταθείσες επιλογές. Ως εκ τούτου, όλες οι απαντήσεις ήταν αυθόρμητες.
Για τις ευθύνες σε σχέση με την πολύνεκρη τραγωδία στο Μαρί, η τοποθέτηση των πολιτών είναι ξεκάθαρη και είναι σαφές πως πρωτίστως φορτώνεται στους πολιτικούς.
Το 39% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι την ευθύνη έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το 38% η Κυβέρνησή του (7% το Υπουργικό Συμβούλιο), το 25% ο παραιτηθείς υπουργός Άμυνας, Κώστας Παπακώστας, το 14% ο Μάρκος Κυπριανού. Παράλληλα, αποδίδονται ευθύνες στη Βουλή και στους πολιτικούς.
Σε σχέση με τις παραιτήσεις, είναι προφανές ότι η συντριπτική πλειοψηφία (87%) δεν θεωρεί αρκετό αυτό που έχει ήδη γίνει. Δηλαδή, με τις παραιτήσεις του υπουργού Άμυνας και του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς.
Σύμφωνα με την έρευνα κοινής γνώμης, το 33% των ερωτηθέντων θεωρεί πως θα πρέπει να υποβάλει την παραίτησή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας και το 16% ο υπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού. Περαιτέρω, το 14% θεωρεί πως θα πρέπει να παραιτηθεί στο σύνολό της η Κυβέρνηση (και 4% το Υπουργικό Συμβούλιο).
Η τραγωδία στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των πολιτών έναντι των θεσμών. Διαφαίνεται και διαμορφώνεται μια σαφής αμφισβήτηση από μέρους των πολιτών και έναντι του Κράτους, του Προέδρου, της Βουλής, των πολιτικών εν γένει.
Είναι σαφές από τη δημοσκόπηση, ότι οι πολίτες τοποθετούνται στις εξελίξεις σε σχέση με τη φονική έκρηξη στο Μαρί, ανεξάρτητα της κομματικής τους τοποθέτησης. Είναι δε ενδεικτικό ότι οι ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, σε μικρότερο μεν ποσοστό από τους άλλους, αλλά το κάνουν, τοποθετούνται κριτικά έναντι της διαχείρισης που έγινε.
Ταυτότητα έρευνας
Μέγεθος δείγματος: 623 άτομα
Κάλυψη: Παγκύπρια, αστικές και αγροτικές περιοχές, άντρες και γυναίκες
Μεθοδολογία: Τυχαία πολυσταδιακή στρωματοποιημένη δειγματοληψία
Μέθοδος συλλογής στοιχείων: Τηλεφωνικές συνεντεύξεις από το τηλεφωνικό κέντρο της RΑΙ Consultants
Συλλογή στοιχείων: 14-15 Ιουλίου 2011
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου