Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Η ιστορία του Ηρακλή και το σκυλολόι της Ε.Π.Ο

Όσοι εύκολα μιλάτε για "σκοπιανές σημαίες" και αποπροσανατολίζετε την κοινή γνώμη, διαβάστε για την Ιστορία του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, τις εθνικές υπηρεσίες που πρόσφερε σε δύσκολους καιρούς και το σκυλολόι της Ε.Π.Ο. που έκρινε ότι μόνο ο φάκελος του Ηρακλή δεν ήταν πλήρης και ότι μόνο αυτός έπρεπε να απολέσει στα χαρτιά ότι κέρδισε εντός αγωνιστικών χώρων


Σκοπός : "Η εις άπασας τας κοινωνικάς τάξεις διάδοσις της Γυμναστικής και η παρασκευή αθλητών"

Όμιλος Φιλόμουσων

Η αθλητική ιστορία της Θεσσαλονίκης ξεκινάει με τον Όμιλο Φιλόμουσων από τον οποίοξεπήδησε και ο Ηρακλής. Αν και ο όμιλος είχε αρχικά ως σκοπο την διάδοση των γραμμάτων σύντομα δημιούργησε αθλητικό τμήμα. Οι προπονήσεις γίνονταν σε χώρο που ήταν στην πραγματικότητα θέατρο αλλά και στην αυλή του γηροκομείου. Σταδιακά όμως το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό άρχιζε να μειώνεται και μια ομάδα αθλητών του ομίλου ζήτησε και πέτυχε την παραχώρηση χώρου στα ξυλάδικα για την δημιουργία αθλητικού κέντρου. Στις 29 Νοεμβρίου 1908 συγκεντρώθηκαν οι Κ.Κατσανος, Α. Μαλτος, Δ. Κοντορεπας, Αιμ. Κοπανος, Ι. Κυρου, Δ. Χατζοπουλος, Α. Κοσμοπουλος, Γ. Σωτηριαδης. Γ. Βαπορη και άλλοι και υπέγραψαν το πρώτο καταστατικό με 36 άρθρα του Μακεδονικού Γυμναστικού Συλλόγου.

Ο ΗΡΑΚΛΗΣ

Ο όρος μακεδονικός όμως δεν άρεσε στις τουρκικές αρχές και απαίτησαν την αλλαγή του. Έτσι το όνομα άλλαξε σε Ελληνικός Γυμναστικός Σύλλογος ο Ηρακλής. Είναι άγνωστο ποιος έδωσε το όνομα αυτό όπως και το γιατί θεωρήθηκε ενοχλητικό ο όρος "Μακεδονικός" και όχι το "Ελληνικός". Οι αλλαγές στο καταστατικό έγιναν στις 13 Μαρτίου 1911 υπό την προεδρία του Ι Κουσκουρα.

Η συμμετοχή του Ηρακλή στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 1906

Η ομάδα του Ομίλου είχε κυανόλευκη στολή. Το 1906 ο Όμιλος ήταν στις δόξες του. Τότε κηρύχθηκαν οι διεθνείς Ολυμπιακοί Αγώνες των Αθηνών. Ο Όμιλος σκέφθηκε ότι σε αυτήν την παγκόσμια αθλητική οργάνωση έπρεπε να παρουσιαστεί και ο Ελληνισμός της Μακεδονίας. Έπρεπε να φανεί η εκπολιτιστική δύναμη και η υπεροχή του ελληνικού στοιχείου. Ο Όμιλος έστειλε στην Αθήνα την ποδοσφαιρική του ομάδα και ομάδα αθλητών, οι οποίοι, όμως, φορούσαν μαύρα ρούχα σε ένδειξη πένθους γιο τον αλύτρωτο Ελληνισμό! 
Οι αθλητές αναχώρησαν με τις ευχές του Ελληνισμού της Θεσσαλονίκης και έγιναν μάλιστα δεκτοί με ενθουσιασμό από το Δήμαρχο Βόλου και στην Αθήνα όπου τους επιφυλάχθηκε ιδιαίτερη υποδοχή. Τους αθλητές συνόδευσε και η Φιλαρμονική του Συλλόγου Μοναστηρίου το πλοίο δε που μετέφερε τους αθλητές είχε σημαιοστολιστεί. Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ομίλου αγωνίστηκε με την ομάδα του Εθνικού Αθηνών (0-4) και των Άγγλων της Σμύρνης (0-9). Επειδή όμως η επιτροπή απέκλεισε τον Εθνικό έδωσε την τρίτη νίκη στην ομάδα των Φιλόμουσων. Το βραβείο έφερε την υπογραφή του τότε διαδόχου. Δυστυχώς το βραβείο αυτό καταστράφηκε στην πυρκαγιά του 1917. 

Οι πρώτοι αγώνες και η απελευθέρωση της πόλης

Στις 7 και 8 Απριλίου 1912 διοργανώθηκαν οι πρώτοι επίσημοι αγώνες στην Θεσσαλονίκη που ακόμα ήταν υπό τουρκική κατοχή, Πήραν μέρος συνολικά 169 αθλητές. Λίγο αργότερα ο Ηρακλής έστειλε αποστολή στους Β` παναιγυπτιακους και πανελλήνιους αγώνες στην Αλεξάνδρεια όπου πήρε την τρίτη θέση στο άλμα εις μήκος με τον Κ. Καστριτση. Νέα αποστολή πήρε μέρος σε αγώνες στην Καβάλα ενώ τον Σεπτέμβριο ο Ηρακλήςδιοργάνωσε ναυτικούς αγώνες. Οι Α΄ ναυτικοί αγώνες Θεσσαλονίκης έγιναν στις 22 Σεπτεμβρίου. Η επιτυχία ήταν τέτοια που τούρκοι αξιωματικοί ευχήθηκαν να μιμηθούν και οι τούρκοι το παράδειγμα του Ηρακλή.

Όμως μετά από λίγες μόνο μέρες άρχισε ο πρώτος βαλκανικός πόλεμος και οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες. Τελικά 36 μέρες μετά τους αγώνες η Θεσσαλονίκη είδε Ελληνικό στρατό μετά από σχεδόν 500 χρόνια. Το πρώτο πράγμα που έκαναν οι άνθρωποι του 
Ηρακλή ήταν να θέσουν στην διάθεση του πρίγκιπα Νικολάου ομάδα 50 ατόμων που τελικά συγκρότησαν σώμα που χρησιμοποιήθηκε από τον αρχηγό δημόσιας ασφάλειας της Θεσσαλονίκης για περιπόλους μέσα στην πόλη.

Μετά την απελευθέρωση τέθηκε θέμα ονομασίας. Σε συνέλευση που έγινε στις 24 και 26 Απριλίου 1913 υπερίσχυσε η άποψη να παραμείνει το όνομα του ημίθεου. Ταυτόχρονα ψηφίστηκε νέος κανονισμός 54 άρθρων. Άλλο σημαντικό θέμα ήταν η αναγνώριση του συλλόγου από τις Ελληνικές αρχές. Έπρεπε να προσκομιστούν κάποια έγγραφα που όμως δεν υπήρχαν καθώς η ίδρυση έγινε υπό τουρκική κατοχή, Τελικά στις 11 Ιανουαρίου 1915 ο 
Ηρακλής καταχωρήθηκε στο βιβλίο αναγνωρισμένων σωματείων. Έτσι ο Ηρακλήςμας είναι η παλαιότερη ομάδα στην πόλη της Θεσσαλονίκης, με την αγνότερη ιστορία, και πρόσφερε μεγάλες εθνικές υπηρεσίες στο παρελθόν στο έθνος. Πρωτοπόρος, και κυρίως ΕΛΛΗΝ κάτω από τουρκική κατοχή. 

Οι κύκλοι της διαπλοκής και της ανικανότητας, που έφτασαν στο αηδιαστικό ‘σήμερα’ το Ελληνικό ποδόσφαιρο, έφτασαν μέχρι του σημείου να ολοκληρώσουν την κακόγουστη φάρσα τους εις βάρος του ιστορικότερου Συλλόγου, μετασχηματίζοντας τη γελοία φάρσα σε πρωτοφανές έγκλημα. Οι διαπλεκόμενοι των κασετών, των στημένων αγώνων, οι ανεχόμενοι τη βία και οι, με κάθε τρόπο προαγωγοί της, οδηγούν στην έκρηξη τον κάθε νοήμονα Ελληνα φίλαθλο και πολίτη, όταν ανακηρύσσουν, με πλεόνασμα ξεδιαντροπιάς ως το ‘απόλυτο κακό του χώρου’ τον ΗΡΑΚΛΗ. Τον ΗΡΑΚΛΗ, ο οποίος, ακόμη και με τα πιο ατράνταχτα επιστημονικά στοιχεία των Οικονομολογικών γνωματεύσεων, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΒΙΩΣΙΜΟΣ, τον ΗΡΑΚΛΗ, που, μέσα από τα τεράστια προβλήματα, που έχει να διαχειριστεί, ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ, είναι ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΚΑΘΑΡΟΣ και ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ. 

Αυτό ακριβώς έκριναν ως έγκλημα οι επιτροπές της ΕΠΟ και για αυτό, εδώ και δύο χρόνια απεργάζονταν το έγκλημα εις βάρος του ΗΡΑΚΛΗ, του κόσμου και της ιστορίας του. Την αθλιότητά τους τη γνωρίσαμε, εμείς και το φίλαθλο πανελλήνιο. Καιρός, ίσως, να γνωρίσουν τα επίχειρα των κατάπτυστων αποφάσεών τους…  
http://www.istorikathemata.com/2011/05/blog-post_05.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom