Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Νεκροί στη Γερμανία από επιδημία γαστρεντερίτιδας-Επαγρύπνηση στην Ελλάδα


Επαγρύπνηση στους γιατρούς και εντατικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις τροφίμων συστήνει το ΚΕΕΛΠΝΟ μετά την επιδημία γαστρεντερίτιδας και την εμφάνιση περιστατικών με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο που εμφανίζεται ιδιαίτερα σε περιοχές της Βόρειας Γερμανίας και ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε δύο ασθενείς, ενώ συνολικά έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα.

Σημειώνεται ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θάνατοι μπορεί να έχουν φτάσει τους 10 εξαιτίας του E.coli. Πιθανότερη αιτία για την εκδήλωση της επιδημία είναι η κατανάλωση αγγουριών και άλλων λαχανικών από την Ισπανία. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση του ΕΦΕΤ τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν έχουν διακινηθεί στην Ελλάδα.

Στην Ελλάδα έχουν ενημερωθεί όλοι οι αρμόδιοι φορείς για την διενέργεια ελέγχων. Συγκεκριμένα, ο ΕΦΕΤ έχει ενημερώσει τις επιχειρήσεις τροφίμων, σούπερ μάρκετ, αγορές κ.α. για τους σχετικούς προληπτικούς ελέγχους.

Σε επαγρύπνηση οι γιατροί για το E.coli



Με εντολή του υπουργείου Υγείας, το ΚΕΕΛΠΝΟ αποστέλλει οδηγίες στις αρμόδιες ΥΠΕ και τους ιατρικούς συλλόγους της χώρας και συστήνει επαγρύπνηση όλων των επαγγελματιών υγείας, ώστε να διαγνώσουν έγκαιρα τις περιπτώσεις που συνδέονται με την επιδημία αυτή. Συγκεκριμένα οι ασθενείς με κλινική εικόνα γαστρεντερίτιδας, που συνοδεύεται από αιματηρή διάρροια, και που αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στη Β. Γερμανία πρέπει να αντιμετωπίζονται με προσοχή και να δηλώνονται στο ΚΕΕΛΠΝΟ.

Κανένας λόγος ανησυχίας για το E.coli, επισημαίνει το ΚΕΕΛΠΝΟ

Στην χώρα μας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΕΛΠΝΟ, δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, εφόσον μέχρι τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένα κρούσμα από το δίκτυο επιδημιολογικής επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το ΚΕΕΛΠΝΟ βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα αρμόδια ευρωπαϊκά δίκτυα με σκοπό την παρακολούθηση της εξέλιξης της επιδημίας.

Για την αποφυγή τροφικής δηλητηρίασης, ο Ε.Φ.Ε.Τ. συνιστά στους καταναλωτές να ακολουθούν τις ορθές πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία των γευμάτων. Δηλαδή πολύ καλό πλύσιμο των λαχανικών με άφθονο καθαρό νερό, ειδικά αυτών που θα καταναλωθούν ωμά και να φροντίζουν για την προσωπική τους καθαριότητα κατά την προετοιμασία του φαγητού, όπως και για την καθαριότητα του χώρου προετοιμασίας του.

Τι έχει συμβεί στη Γερμανία

Στις 22 Μαΐου 2011, η Γερμανία ανέφερε επιδημία γαστρεντερίτιδας από εντεροαιμορραγικό στέλεχος E.Coli, με συμπτώματα: ήπια πυρετική κίνηση, εμέτους, αιματηρή διάρροια και ως επιπλοκή την εμφάνιση ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. Το Escherichia coli (E. coli) είναι ένα βακτήριο με ραβδοειδές σχήμα, το οποίο αποτελεί μέρος της φυσικής χλωρίδας του εντέρου των θερμόαιμων ζώων και του άνθρωπου. Το βακτήριο αυτό, το οποίο για τα ζώα είναι αβλαβές, στον άνθρωπο, κάποια στελέχη του, μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, με συμπτώματα όπως η διάρροια και, σε σπάνιες περιπτώσεις, αιμολυτική νόσο σε συνδυασμό με νεφρική ανεπάρκεια, ειδικά σε μικρά παιδιά, ανοσοκατασταλμένα άτομα και ηλικιωμένους .

Στις 27 Μαΐου, οι γερμανικές αρχές ανέφεραν ότι έχουν καταγραφεί 276 κρούσματα με κλινική εικόνα ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου. Στην επιδημία αυτή, το 87% των κρουσμάτων είναι ενήλικες, με σαφή επικράτηση των γυναικών (68%). Δυο ασθενείς με διάγνωση ουραιμικού αιμολυτικού συνδρόμου έχουν καταλήξει.

Οι περισσότερες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στη Β. Γερμανία (κυρίως Αμβούργο, Β. Κ. Σαξωνία, Schleswig-Holstein), ενώ μεμονωμένα κρούσματα έχουν αναφερθεί στην Δυτική και Ανατολική Γερμανία .

Η πηγή της μόλυνσης με E.coli

Η πηγή της επιδημίας δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί και η επιδημιολογική μελέτη είναι ακόμη σε εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμηση κινδύνου που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC). Οι επίσημες Υγειονομικές Αρχές της Γερμανίας υποψιάζονται ότι μολυσμένα τρόφιμα ευθύνονται για την επιδημία. Οι τελευταίες έρευνες εστιάζουν στα ωμά λαχανικά. Τα πρώτα αποτελέσματα του ελέγχου των περιπτώσεων (σε 25 περιστατικά και 96 ελέγχους), που δόθηκαν από το Robert Koch Institut (RKI) και τις υγειονομικές αρχές του Αμβούργου, υποδηλώνουν σημαντική συσχέτιση ανάμεσα στη λοίμωξη και την κατανάλωση ωμής ντομάτας, φρέσκων αγγουριών και μαρουλιών. Δείγματα από φρέσκα αγγούρια που εισάγονται από την Ισπανία στο Αμβούργο εξετάσθηκαν και βρέθηκαν θετικά στις τοξίνες Shiga (Shiga toxin E.Coli). Λαμβάνοντας υπόψη ότι η επιδημία βρίσκεται σε εξέλιξη, το RKI και το Federal Institut for Risk Assessment (BfR) προτείνουν στους κατοίκους στη Γερμανία ν’ αποφεύγουν την κατανάλωση ωμής ντομάτας, φρέσκων αγγουριών και φυλλώδους σαλάτας, κυρίως στο βόρειο τμήμα της χώρας, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση. Συστήνονται τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και κυρίως καλό πλύσιμο των ωμών λαχανικών.

Άλλα κράτη-μέλη που ανέφεραν περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας με ουραιμικό αιμολυτικό σύνδρομο είναι: η Σουηδία ανέφερε 10 περιπτώσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο 2 περιστατικά, η Δανία 3 περιστατικά, η Ολλανδία 1 περιστατικό. Να σημειωθεί ότι όλα τα κρούσματα αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στην Γερμανία.
http://www.healthview.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom