Τρίτη 31 Μαΐου 2011

31 Μαΐου 1987 η "ελεύθερη ραδιοφωνία" στον αέρα-"ΑΘΗΝΑ 9.84"


Ήταν εκείνη την Κυριακή, στις 31 Μαΐου του 1987, που άρχιζε η περιπέτεια.

Όταν στους 98.4 μεγακύκλους από τα FM οι Αθηναίοι άκουσαν τον Εθνικό Ύμνο κι όταν αμέσως μετά ο Διευθυντής Γιάννης Τζανετάκος κήρυττε την έναρξη λειτουργίας του Δημοτικού Ραδιοσταθμού και προανήγγειλε το μήνυμα του Δημάρχου Αθηναίων Μιλτιάδη Έβερτ, όλα είχαν ξεκινήσει.

Δρόμος επιστροφής δεν υπήρχε. Οι προσπάθειες του προέδρου του σταθμού Νίκου Απέργη και όλων των άλλων συντελεστών τελεσφόρησαν. Το πρόγραμμα του "ΑΘΗΝΑ 9.84" ήταν ήδη στον αέρα.
Οπως άλλωστε "στον αέρα" ήταν όλο το εγχείρημα. Με τον κίνδυνο από στιγμή σε στιγμή να σταματήσουν τα πάντα.

Καθώς ο σταθμός εξέπεμπε δίχως άδεια λειτουργίας, δίχως καν νομικό πλαίσιο κατοχύρωσης, θα μπορούσε ο κάθε τυπολάτρης εισαγγελέας να εισβάλει στον πρώτο όροφο του "νέου Δημαρχείου" της οδού Λιοσίων και τα υπό τις οδηγίες του αστυνομικά όργανα να ισοπεδώσουν τα πάντα.....



Ο "ΑΘΗΝΑ 9.84" δεν ξεκίνησε από το πουθενά. Είχε ήδη στρωθεί ο δρόμος.Από τους δεκάδες ραδιοπειρατές, κάποιοι από τους οποίους είχαν - για το πολύ περιορισμένο κοινό τους- δώσει δείγματα δημιουργικής δουλειάς με φαντασία και έμπνευση.

Την πρώτη μέρα του νέου έτους αναλαμβάνουν επισήμως τα καθήκοντά τους οι τρεις Δήμαρχοι των τριών μεγάλων πόλεων της χώρας, οι θριαμβευτές των εκλογών του φθινοπώρου του περασμένου χρόνου.Ο Μιλτιάδης Έβερτ στην Αθήνα , ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος στον Πειραιά, ο Σωτήρης Κούβελας στην Θεσσαλονίκη.Και οι τρεις είχαν περιλάβει στο προεκλογικό τους πρόγραμμα τη δέσμευση για ίδρυση δημοτικών ραδιοσταθμών.Και εννοούσαν να υλοποιήσουν την υπόσχεση τους.

Και στο τέλος Μαΐου βγαίνει στον αέρα ο "ΑΘΗΝΑ 9.84".

Η "ελεύθερη ραδιοφωνία" ( που συνδέθηκε ιστορικά με τον αθηναϊκό ραδιοσταθμό ) ήταν γεγονός. Μετά απ' αυτό οποιαδήποτε απόπειρα φίμωσης γινόταν πολύ δύσκολη. Σχεδόν αδύνατη.

Πολλά στελέχη των προδρομικών προσπαθειών της κρατικής ραδιοφωνίας ήρθαν να πλαισιώσουν τον "ΑΘΗΝΑ 9.84".

Από ραδιοπειρατές έως διανοούμενους - αναζητητές διαύλων ελεύθερης έκφρασης. Ήταν όμως το "Κανάλι 15" του Ρούσου Κούνδουρου ( που είχε ήδη μετατραπεί σε πολιτιστική - πολιτική Κίνηση- Κίνημα ), που κυοφόρησε το αθηναϊκό εγχείρημα. Στο "Κανάλι 15" απευθύνθηκε ο Μιλτιάδης Έβερτ. Ο ίδιος ο ιδρυτικός Διευθυντής του "ΑΘΗΝΑ 984", Γιάννης Τζανετάκος , ήταν τότε το κεντρικό στέλεχος της κίνησης "Κανάλι 15"...

Ο αθηναϊκός λαός υποδέχτηκε με ιδιαίτερη θερμότητα το Ρ/Σ του Δήμου Αθηναίων.

Οι πάντες περίμεναν εκείνη την Κυριακή, στις 31 Μαΐου του 1987, ν' ακούσουν την "άλλη φωνή". έγινε γνωστό τότε πως τα καταστήματα ηλεκτρονικών αύξησαν κατά 1000% τις πωλήσεις τους σε ραδιοφωνάκια τρανζίστορ.Και υποχρεώθηκαν σε αλλεπάλληλες εισαγωγές.
Ήταν τότε που άρχισαν οι Αθηναίοι να παίρνουν τα ραδιοφωνάκια στο γραφείο, στο μαγαζί, στη δουλειά.Τότε που φρόντισαν να εξοπλίσουν όλοι το αυτοκίνητό τους με ραδιοκασετόφωνο. Ήταν η εποχή που τους μυημένους εραστές κάποιων εκλεκτών φωνών του προγράμματος της κρατικής ραδιοφωνίας με τον πολίτη- ακροατή έπαιρνε άλλες διαστάσεις.

Οι εποχές άλλαζαν...

Την περιέργεια των Αθηναίων (των κατοίκων του λεκανοπεδίου για να κυριολεκτούμε,) διαδέχτηκε η ικανοποίηση.Κι εκείνη, η εμπιστοσύνη.
Για τους Αθηναίους, ο "9.84" έγινε πολύ γρήγορα το δικό τους ραδιόφωνο...
Καθώς αισθάνονταν ότι εκφράζονται μέσα απ' αυτό.
Ως ένα βαθμό ότι συνδιαμορφώνουν και το πρόγραμμα του...

Ο τύπος υποδέχτηκε μ' ενθουσιασμό σχεδόν το πείραμα του "ΑΘΗΝΑ 9.84". με τα σημερινά δεδομένα μοιάζει απίστευτο ότι οι επιτυχίες αλλά και οι περιπέτειες του σταθμού γίνονταν συχνά πρωτοσέλιδοι τίτλοι στις μεγαλύτερες αθηναϊκές εφημερίδες.

Τις εφημερίδες που φρόντισαν τότε (για πρώτη φορά οι περισσότερες), να θεσμοθετήσουν ειδικές στήλες ραδιοφώνου και να "διαπιστεύσουν" ειδικούς συντάκτες. Πρόκειται για τους "προγόνους" του σημερινού ραδιοτηλεοπτικού ρεπορτάζ.

Το μικρό καράβι συνεχίζει το δρόμο του.
Ίσως όχι όπως ξεκίνησε, και πώς θα μπορούσε.

Όλα άλλαξαν από τότε.
Όλα αλλάζουν καθημερινά.
Συνεχίζει το δρόμο του με τις ίδιες πάντα τις ιδρυτικές αρχές.
Εκ των οποίων πρώτη ήταν και παραμένει ο σεβασμός στην αισθητική των ακροατών.

Στη διάρκεια του ταξιδιού εκατοντάδες "ραδιοφωνάνθρωποι" ταξίδεψαν με το καράβι.
Κάποιοι παραμένουν ακόμα εδώ.
Άλλοι έφυγαν και επέστρεψαν.
Άλλοι πήγαν "σ' άλλες πολιτείες".
Και ποιος δεν πέρασε από τον "9.84".

Ξαφνιάζεται κανείς όταν αρχίζει να θυμάται.
Και να απαριθμεί.
Όλοι ή σχεδόν όλοι, όπου κι αν βρέθηκαν όπου κι αν βρίσκονται μετέφεραν κάτι από το πνεύμα του "ΑΘΗΝΑ 9.84".
Και όλοι κρατούν στην καρδιά τους μια θέση για τις "μέρες ραδιοφώνου του 1987...
http://www.athina984.gr/984fm/istoria

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom