Σάββατο 7 Μαΐου 2011

Βόλτα στο πάρκο του Γουδή


Μιας και ζέσταινε ο καιρός βρήκαμε την αφορμή να κάνουμε μία βόλτα στο πάρκο του Γουδιού. Όχι αυτό το διαμορφωμένο των 49 στρεμμάτων. Αλλά το άλλο το άγριο και γι’ αυτό πιο ωραίο, που είναι πίσω από το Ρυθμό και εκτείνεται από το 5ο Λύκειο μέχρι το κολυμβητήριο του δήμου Αθηναίων.

Ένα κομμάτι του είναι αυτοφυές κυρίως γύρω από το ρέμα και το άλλο, το πευκόφυτο έχει προκύψει από την αναδάσωση που έκανε ο δήμος Ζωγράφου, επί Μπέη, προκειμένου να αποτρέψει την κατασκευή οικιών, αξιωματικών του στρατού. Τα δέντρα που επιλέχθηκαν τότε μπορεί να μην ήταν τα ενδεδειγμένα, γι’ αυτό και δεν ψηλώνουν, το πάρκο όμως σώθηκε και αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία. Ολόκληρη την έκταση την διαχειρίζεται πλέον ο δήμος Ζωγράφου.

Αιτία της Βόλτας ήταν τα φιλοκυβερνητικά δημοσιεύματα που με αφορμή το υπό έκδοση προεδρικό διάταγμα για τον Υμηττό προεξοφλούν την κατεδάφιση όλων των αυθαιρέτων στον Υμηττό. Εμείς να θυμίσουμε ότι η έκταση αυτή ανήκει σήμερα στη Β Ζώνη Υμηττού, που θεωρητικά επιβάλει αυστηρούς κανόνες δόμησης.

Θεωρητικά γιατί στη πράξη η πρωτοτυπία του να υπάρχουν δύο ναοί κολλητά ο ένας στον άλλον δε νομίζουμε ότι τους σέβεται ιδιαίτερα. Η προσπάθεια πάντως του ναού να επεκταθεί με νέες χρήσεις σταμάτησε ευτυχώς, σχετικά εγκαίρως. Εκεί που το πράγμα έχει ξεφύγει τελείως είναι με το κέντρο ρυθμός όπου δυστυχώς δεν κατέστη δυνατή η φωτογράφηση των αυθαίρετων επεκτάσεών του επειδή η πόρτα του παρακείμενου σχολείου ήταν κλειστή. Αλλά όταν ο ενοικιαστής του, τύγχανε και δημοτικός σύμβουλος της απελθούσας διοικούσας παράταξης…

Συνεχίζοντας πιο πάνω διαπιστώνουμε ότι η πόρτα για τα αυτοκίνητα του κολυμβητηρίου παραμένει ανοιχτή με αποτέλεσμα αρκετά αυτοκίνητα να σταθμεύουν μέσα στο δάσος υποβαθμίζοντας τόσο την ποιότητα του χώματος όσο και το αισθητικό μέρος τους δάσους. Την ίδια στιγμή που το πάρκινκ μπροστά από το κλειστό γήπεδο μπάσκετ παραμένει αποκλεισμένο για τα αυτοκίνητα των αθλητών!

Ευχάριστη έκπληξη είναι σίγουρα τα καλαίσθητα όσο και πρακτικά παγκάκια που έχει τοποθετήσει ο δήμος Ζωγράφου. Μπορεί να φαίνεται πεζό, αλλά ακόμη και τα παγκάκια σε ένα πάρκο δείχνουν αν ο δήμος θέλει ο κόσμος να τα χρησιμοποιεί ή όχι. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε πλατείες που καλύπτονται από τραπεζοκαθίσμτα, τα παγκάκια εξαφανίζονται.

Σίγουρα ο δήμος θα μπορούσε με μηδαμινό κόστος να κάνει αρκετά περισσότερα πράγματα στο άλσος, σεβόμενος φυσικά το χαρακτήρα του, όπως να το να διαμορφώσει μία διαδρομή για τρέξιμο, ανάλογη με αυτή του άλσους στα Ιλίσια. Η άνοιξη ήρθε και είναι ευκαιρία το μέρος αυτό της πόλης μας να αποκτήσει την σημασία που του αξίζει.

Και όχι να παραμένει χώρος εναπόθεσης αδρανών υλικών επειδή ο εργολάβος που κάποτε ανέλαβε ένα έργο δεν έχει που να τα πάει. Χρήση που αν δεν κάνουμε λάθος απαγορεύεται και σε αρκετές περιπτώσεις επεμβαίνει ο ΣΠΑΥ.

Όπως και να έχει, το άλσος διατηρώντας αρκετά από τα φυσικά χαρακτηριστικά του, πράγμα που είναι σημαντικό, αποτελεί ένα πολύ όμορφο σημείο για περπάτημα δίπλα στην πυκνοδομημένη πόλη μας.

Οι δυνατότητες της περιοχής είναι αρκετά μεγαλύτερες γιατί αν ενωνόταν με το άλσος χωροφυλακής, το πάρκο στρατού, το δάσος του σωτηρία θα σχηματίζοντας επιτέλους τον πυρήνα του μητροπολιτικού πάρκου Γουδί. Οπότε και θα μιλήσουμε για μια πραγματική όαση μέσα στην Αθήνα. Προϋπόθεση βέβαια είναι η πολιτική βούληση και η κατεδάφιση του badmighton αλλά γι΄ αυτά θα μιλήσουμε και θα τα διεκδικήσουμε την Κυριακή 8 Μάη στις 11.30 στο πάρκο Γουδί στη συγκέντρωση, πορεία και γλέντι που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα για τη δημιουργία του μ.π, Γουδί.
από ZOGRAFOU BLOGING

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom