Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Τα παιδία παίζει για το ποιος έχει το πάνω χέρι!!!

η Νομοθετική και η Δικαστική εξουσία στα "χαρακώματα"
Εξακολουθεί το πινγκ πονγκ δηλώσεων-ανακοινώσεων κι επιστολών μεταξύ Υπουργού Δικαιοσύνης,Βουλευτών και Δικαστών.Οι μεν Δικαστές αρνούνται να προσέλθουν στη Βουλή για "ακρόαση",ο δε υπουργός τους συστήνει να κατανοήσουν το Σύνταγμα.
Και μεις περιμένουμε να μπούνε ο κλέφτες στη φυλακή....  
Εμ θα περιμένουμε μέχρι να βγάλει ο ήλιος κέρατα!!!

Παρακολουθείστε το σημερινό επεισόδιο της σειράς όπως καταγράφεται στο protothema.gr

Σαφές μήνυμα προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης έστειλε ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Καστανίδης, τονίζοντας ότι «προηγείται η νομοθετική εξουσία».

Ο υπουργός προέβη στη συγκεκριμένη δήλωση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής, ύστερα από το θέμα που έχει ανακύψει τις τελευταίες εβδομάδες με την άρνηση των δικαστών να προσέλθουν στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και να συμμετέχουν στη συζήτηση για την «οργάνωση και λειτουργία της Δικαιοσύνης».

Αναλυτικά, ο κ. Καστανίδης ανέφερε πως «η Δικαιοσύνη δεν αισθάνεται απομονωμένη... Επίσης, οι ένιοι εκ των δικαστικών λειτουργών, συμπεριφερόμενοι με το συγκεκριμένο τρόπο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (σ.σ. αυτοί που δεν πήγαν) αποδεικνύουν ότι δεν έχουν κατανοήσει ότι και κατά το Σύνταγμα η πρώτη εξουσία στο καθεστώς της διακρίσεως των εξουσιών είναι η νομοθετική εξουσία. Δεν είναι ούτε η εκτελεστική ούτε η δικαστική εξουσία. Και ως καλοί νομικοί και πιστεύω κατέχοντες και εδραία τη συνείδηση του ρόλου και της αποστολής τους, θα ερμηνεύσουν σωστά, στο μέλλον τουλάχιστον, όπως έκανε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι είναι υποχρέωσή τους το να προσέρχονται στη Βουλή όταν τούτο ζητείται από την αρμόδια επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας».

Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, κ. Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ενημερώνοντας τα υπόλοιπα μέλη για το «χρονικό της κόντρας», αλλά και για τους λόγους που επικαλούνται οι δικαστές για να απορρίψουν την πρόσκληση.

Αναλυτικά, αυτό που ενοχλεί τη δικαστική εξουσία είναι η λέξη «ακρόαση» που αναφέρει ο κανονισμός της Βουλής για τέτοιες συνεδριάσεις, η οποία θεωρούν ότι δεν συνάδει με την ισότιμη θέση που κατέχουν με τους βουλευτές.

Από την άλλη, ο κ. Παπαϊωάννου δήλωσε πως «αυτός είναι ο Κανονισμός της Βουλής, τον οποίο η επιτροπή Διαφάνειας δεν μπορεί να αλλάξει και εφόσον ενοχλεί τη δικαστική εξουσία, θα ήταν προτιμότερο να έρθουν στη Βουλή και να καταθέσουν τις ενστάσεις τους».

Επιπροσθέτως, ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε και στην επιστολή του προέδρου του Αρείου Πάγου, κ. Γιώργου Καλαμίδα, με την οποία ενημερώνει την επιτροπή ότι δεν θα παραστεί, καθώς το να ερωτάται από βουλευτές επί παντός επιστητού «δεν συνάδει με το θεσμικό ρόλο που εκπροσωπεί».

Ο πρόεδρος της επιτροπής δήλωσε σχετικά: «Με λύπη δέχτηκα την επιστολή, γιατί περίμενα ότι θα έχουμε ολοκληρωμένη θεσμική εκπροσώπηση του Αρείου Πάγου και θα κάνουμε μια ολοκληρωμένη συζήτηση. Οφείλουμε να δώσουμε απάντηση, εκφράζοντας τη λύπη μας, γιατί με αυτήν τη συμπεριφορά προσβάλλεται ο θεσμός της λαϊκής κυριαρχίας και να εκφράσουμε την αγωνία μας γατί τέτοιες συμπεριφορές αποδυναμώνουν τους θεσμούς».

Τελικά, τα μέλη της Επιτροπής αποφάσισαν να στείλουν επιστολή στον πρόεδρο του Αρείου Πάγου, κ. Γιώργο Καλαμίδα, στην οποία θα του εκφραζουν τη λύπη τους για την άρνησή του να παραστεί στη Βουλή, αλλά και την αγωνία τους για τις συνέπειες που μπορεί να έχει η επιμονή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να μην συνδιαλέγεται με τη νομοθετική εξουσία, καλώντας τον εκ νέου να αναθεωρήσει τη στάση του και να προσέλθει στη Βουλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom