Με ένα πρωτοφανές νομοθέτημα, που ούτε οι πλέον φανατικοί νεοφιλελεύθεροι μπορούσαν να φανταστούν στην προ – ΔΝΤ εποχή, η Κυβέρνηση επιχειρεί να θέσει τέλος στα δωρεάν σχολικά βιβλία και να τα αντικαταστήσει απόηλεκτρονικά! Μάλιστα, το νομοσχέδιο παρουσιάστηκε στο σημερινό (29/12) Υπουργικό Συμβούλιο, στην καρδιά δηλαδή των εορτών, μπας καιπαρακαμφθούν οι αντιδράσεις μαθητών – γονέων – καθηγητών...
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, ο ΟΕΔΒ θα αντικατασταθεί από ένα φορέα ιδιωτικού δικαίου, στα πλαίσια του οποίου "Ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής σχολικών βιβλίων, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή", θα είναι απλώς μια συμπληρωματική δραστηριότητα! Βασική αποστολή αυτού του ημιδημόσιου φορέα, που θα εδρεύει στην Πάτρα θα είναι η τεχνολογική υποστήριξη των υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και της εκπαίδευσης».
Μια από τις κύριες αρμοδιότητες του οργανισμού αυτού θα είναι το λεγόμενο «ψηφιακό σχολείο», στα πλαίσια του οποίου θα προωθηθούν τα ηλεκτρονικά βιβλία. Το ψηφιακό σχολείο θα χρηματοδοτείται από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), το οποίο ως γνωστόν λήγει το 2013!
Όπως λοιπόν μπορεί να φανταστεί κανείς το σχέδιο νόμου δεν φαίνεται να ασχολείται καθόλου με την ταμπακιέρα,δηλαδή τι θα γίνει μετά το 2013; Ποιός και με ποια κονδύλια θα τυπώνει τα βιβλία τα οποία θα στέλνονται στα σχολεία μέσω e-mail; To Υπουργείο, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, το σχολείο, οι γονείς, χορηγοί...ποιος;
Ως γνωστόν το Μνημόνιο πετσοκόβει τις δαπάνες των Υπουργείων, ο Καλλικράτης είναι ένα άδειο κέλυφος χωρίς πόρους, τα σχολεία δεν έχουν λεφτά ούτε για χαρτί τουαλέτας... Από ότι φαίνεται λοιπόν, το Υπουργείο Παιδείας, αποφάσισε κοφτά και ωμά, πως τις δαπάνρες για την μετατροπή των ηλεκτρονικών βιβλίων σε έντυπη μορφή, θα τις επωμίζονται οι γονείς!
Ναι, οι γονείς που μπορεί να είναι άνεργοι ή επισφαλώς εργαζόμενοι και με τις τράπεζες στην... πλάτη τους! Εκτός βέβαια και αν δούμε και στην Ελλάδα το μοντέλο άλλων χωρών (πχ Νορβηγία) όπου τα βιβλία τυπώνονται με τη χορηγία επιχειρήσεων....
Ποιοι άλλοι φορείς καταργούνται
Επίσης με το νομοσχέδιο της Α. Διαμαντοπούλου καταργούνται το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής 'Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και οΟργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
Στη θέση των τεσσάρων φορέων, που ούτως ή άλλως έχουν απαξιωθεί καθώς το υπουργείο Παιδείας αναθέτει σε ιδιώτες τη δουλειά τους, συγκροτείται Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου με επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας και περιορίζεται σε γνωμοδοτήσεις όταν του ζητούνται. Για τον ορισμό του προέδρου απαιτείται έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής.
Το νομοσχέδιο αναφέρει ότι με μεταβατικές διατάξεις θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη ένταξη του υπηρετούντος επιστημονικού προσωπικού στον νέο φορέα, ενώ θα ρυθμιστούν οι όροι συνέχισης της απασχόλησης του διοικητικού προσωπικού. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό του ΟΕΔΒ προβλέπεται η μετάταξή του σε υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας ή εποπτευόμενα νομικά πρόσωπα.
Τέλος, με το νομοσχέδιο αλλάζει ο τρόπος εισαγωγής μαθητών στα πειραματικά σχολεία. Μόνο στα δημοτικά η επιλογή θα γίνεται με κλήρωση. Στα λύκεια η εισαγωγή θα γίνεται μετά από εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων που, με βάση την εμπειρία αντίστοιχων εξεταστικών διαδικασιών σε ιδιωτικά σχολεία, προϋποθέτει πολλές ώρες ιδιαίτερων μαθημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχία.Αυτό σημαίνει ότι στα πειραματικά σχολεία θα φοιτούν κυρίως παιδιά που οι γονείς τους μπορούν να σηκώσουν το βάρος της προετοιμασίας. Στα γυμνάσια η επιλογή των μαθητών θα γίνεται με βάση προϋποθέσεις που θα ορίζει το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο κάθε σχολείου. Άρα και εδώ μπορεί να έχουμε εισαγωγή μετά από εξετάσεις.
Άλλη μια λοιπόν σκληρά ταξική ρύθμιση που θα στέλνει τα παιδιά εύπορων οικογενειών σε πρότυπα σχολεία και τα υπόλοιπα «στο σωρό»!
2 σχόλια:
Ζείδωρε, Δημήτρη, διάβαζα τώρα για τον Όταν Έχω Διάβασμα Βαριέμαι.
Θυμάσαι, έτσι λέγαμε τον ΟΕΔΒ όταν ήμασταν μαθητές.
Να τι ακριβώς εννοούσα λίγο πριν τις Δημοτικές εκλογές, όταν έλεγα ότι ο Καλλικράτης στα πλαίσια του ΔΝΤ δεν θα κάνει τίποτε άλλο από το να
προχωρήσει σε ιδιωτικοποιήσεις, που το οικονομικό τους βάρος θα το υποστούν οι Δημότες.
Αλλά βρε Δημήτρη, νομίζω ότι κάτι δεν λέμε σωστά και δεν πείθουμε.Αναμασάμε τα ίδια καιρό τώρα.Τα αποτελέσματα δεν βλέπω.
Το τραβάω από δω, το μετράω από κει, δεν μου βγαίνει που να πάρει η ευχή
Με την ελπίδα ότι δεν μπορεί να τραβήξει άλλο με τούτην την αδράνεια και ότι ο κόσμος θα μπορέσει οργανωμένα να αντισταθεί, να δράσει, να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της τάξης του,γιατί βρε παιδιά δίχως οργάνωση δεν μπορεί να προχωρήσει τίποτε απολύτως.
Μένω με την ελπίδα, ότι θα μπορέσουμε να ανατρέψουμε τον εφιάλτη.
Να ευχηθώ,τι να ευχηθώ, άντε καλή υγεία τουλάχιστον ,να μην τύχη τίποτα έκτακτο σε κανέναν μας.
Άντε όμως και μερικά χαμόγελα χαράς, με φίλους και αγαπημένους, να πάρουμε λιγάκι δύναμη λίγη αισιοδοξία.
Καλή χρονιά Δημήτρη, από καρδιάς καλή χρονιά.
Δημήτρη, βλέποντας κάθε Σεπτέμβρη για πολλά χρόνια, τόνους βιβλίων να διανέμονται σε παλέτες και να καταλήγουν τα περισσότερα καμμένα/σκισμένα/πεταμένα από δω κι από κει, προτιμώ τα ψηφιακά.
Ακόμα, πες με μυστήρια, αλλά προτιμώ να επωμίζονται το κόστος των βιβλιων οι γονείς, παρά όλοι μας. Έτσι ίσως πέσει και καμιά μπάτσα όταν το "πληρωμένο από το μισθό του γονέα" βιβλίο καταστραφεί ή χαθεί. Μου φαίνεται αδιανόητο να καίγεται βιβλίο! Ίσως έτσι μάθουμε στα "καμάρια" μας, ότι το βιβλίο δεν το καις!
Για τις υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις περί εξετάσεων, περιμένω κύμα καταλήψεων, πράγμα που θα βολέψει και τους ήδη βολεμένους εκπαιδευτικούς (σαν αυτόν που περιγράφω στο πρόσφατο post) οι οποίοι από το 85 που καταργήθηκε ο θεσμός του επιθεωρητή εκπαίδευσης, κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από τη δουλειά τους.
Σαφώς αν τώρα ξαφνικά τους φορτώνεται στο κεφάλι κάποιος που θα τους ελέγχει, θα τους κακοφανεί!
Προσπαθώ να είμαι δίκαιη και να βλέπω και τις θετικές αλλαγές, νομίζω.
Καλή σου μέρα!
Δημοσίευση σχολίου