Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

Ολική έκλειψη της σελήνης αύριο,ένα σπάνιο φαινόμενο


Ολική έκλειψη της σελήνης θα σημειωθεί αύριο 21 Δεκεμβρίου 2010,κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, δηλαδή τη μικρότερη σε διάρκεια μέρα του χρόνου.Αυτή η σύμπτωση αποτελεί ένα σπάνιο φαινόμενο που είχε ξανασυμβεί το 1638. Η έκλειψη θα αρχίσει στις 8.33 το πρωί ώρα Ελλάδος και θα διαρκέσει περίπου τρεισήμισι ώρες, ενώ η σκιά της Γης θα καλύψει πλήρως το δορυφόρο της από τις 9:41 και για τα επόμενα 72 λεπτά, σύμφωνα με τη NASA...

Στην Ελλάδα το φαινόμενο θα συμβεί ουσιαστικά στη «δύση» του φεγγαριού, συνεπώς δεν θα είναι ορατό.

Η σεληνιακή έκλειψη παρουσιάζεται όταν η γη παρεμβάλλεται ανάμεσα στη σελήνη και τον ήλιο, εμποδίζοντας με αυτό τον τρόπο τις ηλιακές ακτίνες να πέσουν στο φεγγάρι. Καθώς η σελήνη μετακινείται σταδιακά στη ζώνη της σκιάς, την οποία ρίχνει πάνω της η γη, ο δορυφόρος αλλάζει βαθμιαία χρώματα, από το γκρι προς το πορτοκαλί ή το βαθύ κόκκινο.

Αντίθετα με τις ηλιακές εκλείψεις, οι σεληνιακές εκλείψεις είναι απολύτως ασφαλείς για παρατήρηση με γυμνά μάτια.

Το φαινόμενο θα είναι πλήρως ορατό μόνο στη βόρεια και νότια Αμερική, τη βορειοδυτική Ευρώπη (Σκανδιναβικές χώρες και Ισλανδία) και τη νοτιοανατολική Ασία. Υπολογίζεται ότι περίπου ενάμισι δισεκατομμύριο άνθρωποι θα μπορέσουν να δουν την έκλειψη, στο βαθμό που το επιτρέπουν οι κατά τόπους καιρικές συνθήκες.

Η προηγούμενη ολική σεληνιακή έκλειψη είχε γίνει στις 21 Φεβρουαρίου του 2008. Το 2011, θα υπάρχουν δύο ολικές σεληνιακές εκλείψεις στη Γη, στις 15 Ιουνίου και στις 10 Δεκεμβρίου. Την επόμενη φορά που θα συμπέσουν πανσέληνος, ολική σεληνιακή έκλειψη και χειμερινό ηλιοστάσιο θα είναι στις 21 Δεκεμβρίου 2094.

2 σχόλια:

blackbedlam είπε...

Καλέ Δημήτρη με την όλική εκλειψη της ζωή μας,να πεί καποιος τι θα κάνουμε και πως θα την αντιμετωπίσουμε;

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή ΒΒ άσε να το παίξουμε και μια μέρα ρομαντικοί!!!!
Μαύρα τα πράγματα κι όσο πάνε και χειροτερεύουν.Υπάρχει διέξοδος αλήθεια;
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!