Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Οι "νεκροθάφτες" της ενημέρωσης


Πέρασε μια εβδομάδα ουσιαστικά χωρίς ενημέρωση εξαιτίας των απεργιών, μιας 24ωρης και μιας 48ωρης, που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ.
Αν και η ενημέρωση είναι αγαθό και δικαίωμα του πολίτη να πληροφορείται τι συμβαίνει στον τόπο του και στον κόσμο, οι λειτουργοί των μέσων ενημέρωσης, του στέρησαν επί μια ολόκληρη εβδομάδα αυτό το δικαίωμα και μάλιστα μία εβδομάδα εξελίξεων ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας για την τύχη της χώρας.
Δυστυχώς για την πλειοψηφία των πολιτών, η ενημέρωση - με ευθύνη ιδιοκτητών ΜΜΕ και δημοσιογράφων - δεν είναι πλέον ανάγκη και αυτό καταγράφεται. Και αυτό έχει να κάνει με την ποιότητα της ενημέρωσης, η οποία συνεχώς υποβαθμίζεται με αποκλειστική ευθύνη των δημοσιογράφων και του συνδικαλιστικού της οργάνου.
Η ΕΣΗΕΑ έχει το αντισυνταγματικό προνόμιο να αποτελεί με νόμο τη μόνη συνδικαλιστική εκπροσώπηση των δημοσιογράφων. Είναι δηλαδή, στην ουσία ένα μονοπωλιακό σωματείο, ένα είδος συντεχνίας. Είναι το μοναδικό συνδικαλιστικό σωματείο στον ελεύθερο κόσμο, του οποίου δε γίνεσαι αυτοδίκαια μέλος ως εργαζόμενος σε μέσο ενημέρωσης, αλλά πρέπει να δώσεις εξετάσεις.
Η πολιτική της ΕΣΗΕΑ ήταν πάντα η απόχτηση οικονομικών προνομίων για τα μέλη της, με το πλέον κραυγαλέο το αγγελιόσημο, που εισπράττεται από τρίτους υπέρ των δημοσιογράφων.
Το αγγελιόσημο είναι φόρος υπέρ τρίτων που αντίκειται στο κοινοτικό δίκαιο.
Οι εργοδότες ενίσχυσαν τις προσπάθειες των δημοσιογράφων για την απόχτηση προνομίων και την εξεύρεση παράλληλων εργασιών και απασχολήσεων, γιατί με τον τρόπο αυτό πλήρωναν λιγότερα σε μισθούς και σε εισφορές. Έτσι οι δημοσιογράφοι έφθασαν στο σημείο να είναι οι μεγαλύτεροι πολυθεσίτες, αναλαμβάνοντας ακόμη και δεοντολογικά ασυμβίβαστες με το δημοσιογραφικό λειτούργημα εργασιακές σχέσεις.
Έχομε πλήθος δημοσιογράφων διαπιστευμένων σε υπουργεία και σε νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, κατά τα άλλα ανεξάρτητους λειτουργούς της ενημέρωσης.
Πως συμβιβάζεται το ανεξάρτητο δημοσιογραφικό λειτούργημα, η διαπίστευση για τη συλλογή πληροφοριών με σκοπό την ενημέρωση του κοινού, με την προβολή της πολιτικής ενός υπουργού;
Εύλογα διερωτάται ο απλός πολίτης: Ποιούς εξυπηρέτησε η 72ωρη απεργία στα ΜΜΕ αυτή την εβδομάδα;
http://www.kentri.gr/

6 σχόλια:

Τυπο-θραύστης είπε...

... καλησπέρα ...
... αντιλαμβάνομαι την αγωνία να μείνει ζωντανή η ενημέρωση, αλλά από το σημείο αυτό έως το να ομολογείται η διάθεση για "δεύτερα" σωματεία και το ότι το αγγελιόσημο είναι φόρος υπέρ τρίτων, άρα παράνομο, μυρίζουν θέσεις και ορέξεις "Συγκροτήματος Ταύρου" ...
... άλλο πράγμα να κατηγορείς τον Σόμπολο και τους γύρω του για "βλαχοπονηριές" και "παλαιοσυνδικαλισμό" και άλλο να κάνεις κριτική και να καταλογίζεις αποκλειστικές ευθύνες για την ποιότητα της ενημέρωσης - στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί ...
---
Υ.Γ.: ... όταν μιλάνε οι "Αυριανιστές" για σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση κάτι δεν πάει καλά στο βασίλειο της Δανιμαρκίας ...
... έρρωσο ...

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητέ Σταύρο καλησπέρα!
Αντιλαμβάνεσαι φυσικά ότι δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν το http://www.kentri.gr/πρόσκειται στον Κουρή ή όχι.Γνωρίζω βέβαια την αντίθεσή του στο αγγελιόσημο,με τη διαφορά πως το ήθελε για την πάρτη του!
Αυτά που γράφει το Κεντρί για μένα που δεν είμαι δημοσιογράφος είναι σωστά διότι:
α)Κάθε φορά που υπάρχουν σοβαρά θέματα για ενημέρωση απεργούν,αντιθέτως όταν απολύονται συνάδελφοί τους κάνουν την πάπια.
β)Είναι αλήθεια πως είναι το μοναδικό σωματείο που για να γραφτείς δεν αρκεί να δουλεύεις αλλά δίνεις εξετάσεις και θα θυμάσαι τι γινόταν παλαιότερα!
γ)Γιατί θα πρέπει εγώ που βάζω μια αγγελία να πληρώνω έξτρα για το ταμείο των δημοσιογράφων.Υπάλληλος του εκδότη είναι,όχι δικός μου.Το ίδιο συμβαίνει με το ΔΕΤΕ των Τελωνειακών που τα τελευταία χρόνια το βάλανε στο λογαριασμό της ΔΕΗ και το πληρώνουμε όλοι κι ας μην έχουμε καμία σχέση με το Τελωνείο.
δ)δεν νομίζω να διαφωνείς πως υπάρχουν δημοσιογράφοι πολυθεσίτες την ώρα που συνάδελφοί τους είναι άνεργοι
και ε)Πως συμβιβάζεται ο ελέγχων δημοσιογράφος να είναι ταυτόχρονα υπάλληλος του ελεγχόμενου βουλευτή ή υπουργού ως γραφείο τύπου;
Αγαπητέ Σταύρο δυστυχώς είναι πολλά τα στραβά στο χώρο των δημοσιογράφων κι όσο συνεχίζουν έτσι τόσο απαξιώνονται στη συνείδηση του κόσμου.Κάποτε (ως νεαρός μαθητής γυμνασίου)ειλικρινά πίστευα πως η δημοσιογραφία ήταν λειτούργημα.Δυστυχώς κι εδώ διαψεύστηκα,όπως και σε τόσα άλλα σ' αυτόν εδώ τον τόπο.
Να είσαι καλά,καλό βράδυ!

ANNA FLO είπε...

Η δημοσιογραφία είναι λειτούργημα Δημήτρη αλλά φυσικά καταστρατηγείται όπως και από άλλα επαγγέλματα- λειτουργήματα.
Η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων ποτέ δεν υπήρξε...και ας μην εργάζονταν δίπλα σε υπουργό...Πάντα πρόσκεινται σε ένα κόμμα άρα και μεροληπτούν και πάντα υπακούουν στα κελεύσματα των εκδοτών που και αυτοί έχουν το δικός τους συμφέρον να υποστηρίζουν πολιτικούς.
Η απεργία τους γιατί θα πρέπει να ήταν μια άλλη μέρα?
Εδώ διαφωνώ. Να ενημερωθεί ο πολίτης μετά την λήξη της απεργίας τους. Και αυτοί εργαζόμενοι είναι και έχουν το δικαίωμα της συμμετοχής με άλλους κλάδους εργαζομένων στην απεργία.
Καλό βράδυ και καλή μας εβδομάδα

Phivos Nicolaides είπε...

Στέκομαι στην ποιότητα της ενημέρωσης, η οποία συνεχώς όχι μόνο υποβαθμίζεται, αλλά προκαλεί και ανήκεστο βλάβη στην κρίση του τηλεθεατή... Διερωτώμαι, ισχύει ακόμη το αγγελιόσημο;

zeidoron dtsoukas είπε...

Αγαπητή Αννα καλημέρα!
Σε γενικές γραμμές έτσι είναι αλλά όπως σε όλους τους κλάδους έτσι και στη δημοσιογραφία κάποιοι ξεχωρίζουν και βέβαια δεν είναι από τους προβεβλημένους.Για τη μέρα της απεργίας η άποψή μου είναι πως θα πρέπει στις μεγάλες απεργίες με πλήθος διαδηλωτών καλό θα είναι να μεταδίδουν τα διαδραματιζόμενα να γνωρίζει ο κόσμος τι γίνεται κι ας απεργήσουν μια άλλη μέρα.
Να είσαι καλά,καλή εβδομάδα επίσης!

zeidoron dtsoukas είπε...

Και βέβαια ισχύει αγαπητέ Φοίβο το αγγελιόσημο!
Εισπράττεται μαζί με το κόστος της διαφήμισης,περίπου 20% και από κει πάει στο ταμείο της Ενωσης Συντακτών.
Διάβασε σχετικά http://andriotakis.wordpress.com/2010/07/05/ageliosimo_2/
Ο μάγκας ο Κουρής της Αυριανής επειδή δεν χρησιμοποιούσε δημοσιογράφους της ΕΣΗΕΑ το εισέπραττε μεν δεν το απέδειδε δε!
Ομορφος κόσμος αγγελικά πλασμένος.
Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

Read more: Go to TOP and Bottom