Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

Ασυνόδευτοι ανήλικοι το 1/3 των αιτούντων άσυλο στην Ε.Ε.


Περίπου 88.300 ασυνόδευτοι ανήλικοι ζήτησαν άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης το 2015 και το 13% από αυτούς ήταν παιδιά μικρότερα των 14 ετών που διέσχισαν ηπείρους μόνα, χωρίς τους γονείς τους, αναζητώντας έναν τόπο για να ζήσουν με ασφάλεια.

Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι, προσπαθώντας να
ξεφύγουν από τη φτώχεια και τους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έφτασαν πέρσι στην Ευρώπη. Μολονότι ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών το 2015 ήταν διπλάσιος εκείνου της προηγούμενης χρονιάς, ο αριθμός των ασυνόδευτων ανηλίκων τετραπλασιάστηκε, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat.

Από το 1,26 εκατομμύριο ανθρώπους που αιτήθηκαν άσυλο στην ΕΕ πέρσι, το ένα τρίτο ήταν ανήλικοι.

Τέσσερις στους 10 ασυνόδευτους ανήλικους ζήτησαν άσυλο στη Σουηδία. Στη χώρα αυτή κάποιοι ζητούν να ενταθούν οι έλεγχοι καθώς υπάρχουν υποψίες ότι ενήλικα άτομα υποδύονται τους ανήλικους για να εξασφαλίσουν την προστασία που σε διαφορετική περίπτωση θα τους αρνούνταν οι αρχές.

Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν συγκεκριμένα τις αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε πρόσωπα που "θεωρούνται ότι είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι". Αυτό σημαίνει είτε ότι οι αρχές των χωρών δέχτηκαν την ηλικία που δήλωσαν οι ίδιοι οι αιτούντες είτε ότι η ηλικία τους εξακριβώθηκε με άλλους τρόπους.

Πάνω από το 90% όσων ταξίδεψαν μόνοι, χωρίς έναν γονιό ή κηδεμόνα, ήταν αγόρια. Από αυτά, τα μισά ήταν ηλικίας 16-17 ετών. Το 50% κατάγονταν από το Αφγανιστάν και το 16% από τη Συρία.

Μετά τη Σουηδία, οι βασικοί προορισμοί των ασυνόδευτων ανηλικών ήταν η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία.
Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom