Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Όχι στον εθελοντισμό της υποταγής

Ανακοίνωση των κομματικών οργανώσεων Ζωγράφου του ΚΚΕ με αναφορά στις δράσεις εθελοντισμού του 5ου - 6ου Δημ. Σχολείου Ζωγράφου

Με πρόσχημα υπαρκτές και επείγουσες κοινωνικές ανάγκες όπως η συντήρηση ελεύθερων χώρων (πάρκα, πλατείες κτλ) επιστρατεύεται και πάλι από δημοτικούς και άλλους παράγοντες, ο «εθελοντισμός».

Την εξάπλωση και θεσμοθέτηση του εθελοντισμού σε ευαίσθητες κοινωνικές δομές και άλλες υπηρεσίες, που είτε δεν υπάρχει καθόλου κρατική μέριμνα, είτε καταργείται κι αυτή η στοιχειώδης, προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση και η ΕΕ με κύριο στόχο τη συναίνεση στην αντιλαϊκή πολιτική και την κοινωνική συνοχή που κινδυνεύει από τη διευρυνόμενη εξαθλίωση.

Με αφορμή τη θέσπιση «περιβαλλοντικής εβδομάδας» του υπουργείου παιδείας, οι μαθητές του 5ου-6ου Δημ. Σχολείου Ζωγράφου προχώρησαν σε δράσεις «εθελοντισμού». Οι μικροί μαθητές κλήθηκαν να βάψουν τα παγκάκια της πλατείας Αγ. Γερασίμου η οποία έχει να συντηρηθεί χρόνια.

Παρόμοιες δράσεις είχαμε και την περασμένη χρονιά από γυμνάσια της περιοχής μας (καθαρισμός του πάρκου στη Γ. Παπανδρέου). Αυτές οι δράσεις αποτελούν συνέχεια των διαφόρων περιβαλλοντικών και άλλων προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν κατακλύσει τα προγράμματα σπουδών, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Όλες αυτές οι κατευθύνσεις έχουν σαν στόχο, τις συνειδήσεις, το μυαλό των νέων ανθρώπων, των αυριανών εργαζόμενων. Από πολύ μικρή ηλικία τα νέα παιδιά πρέπει να εμπεδώσουν, ότι το περιβάλλον, η καθαριότητα, η υγεία, η παιδεία, η στήριξη των κοινωνικών δομών, αποτελούν κυρίως προσωπική ευθύνη του κάθε νέου ανθρώπου- εργαζόμενου. Οι αντιλαϊκές πολιτικές των κυβερνήσεων και της ΕΕ, η κερδοφορία των μονοπωλίων, πρέπει να μείνουν πάση θυσία στο απυρόβλητο.

Η καινούρια δημοτική αρχή του δήμου Ζωγράφου(ΣΥΡΙΖΑ) δείχνει δείγματα γραφής σε όλα τα παραπάνω. Σε ερώτηση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο τελευταίο δημ. συμβούλιο για το ποια είναι η θέση της διοίκησης του Δήμου για αυτές τις δράσεις και με δεδομένο ότι διευθύντρια του 6ου Δημ. Σχολείου ήταν η σημερινή αντιδήμαρχος Παιδείας, αυτό που ειπώθηκε από τη διοίκηση είναι ότι επρόκειτο για εγκύκλιο του υπουργείου και έγινε με την ενημέρωση και συμμετοχή των γονιών.

Δεν μας εκπλήσσει η συγκεκριμένη στάση, εξάλλου λίγος καιρός έχει περάσει από τη συνέντευξη του αντιδήμαρχου καθαριότητας και μέλους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικών Συνοικιών που μέσα σε άλλα είπε για το ζήτημα της καθαριότητας: «ήδη οι πολίτες ζητούν να προσφέρουν εθελοντικά εργασία. Θα το κάνουμε οργανωμένα και με σχέδιο για να έχει και διάρκεια και αποτέλεσμα».

Για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας, οι «υποψήφιοι διαχειριστές» του καπιταλιστικού συστήματος και οι τοπικοί (δημοτικοί και άλλοι) υποστηρικτές τους που φορτώνουν την καπιταλιστική κρίση στις λαϊκές οικογένειες, που εκτοξεύουν την ανεργία στα ύψη και κάνουν τις εργασιακές σχέσεις (ωράριο κ.λπ.) «λάστιχο», τώρα ζητούν από τους άνεργους, τους νέους, τα μικρά παιδιά, τους κακοπληρωμένους εργάτες και υπαλλήλους να εργαστούν εθελοντικά, να «υπογράψουν» φαρδιά – πλατιά τη συναίνεσή τους στη βαρβαρότητα.

Το καπιταλιστικό κράτος θέλει να μειώσει έως και να μηδενίσει το κομμάτι εκείνο του προϋπολογισμού, που δαπανάται για στοιχειώδεις υπηρεσίες προς όφελος του λαού, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα για την ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών οι οποίοι και στην περίοδο της κρίσης που οι ίδιοι προκάλεσαν εξακολουθούν να καταγράφουν υπερκέρδη.

Επισημαίνουμε σε όσους καλοπροαίρετα επιδοκιμάζουν και ενισχύουν τον «εθελοντισμό» της υποταγής, ότι προσφέρουν κακές υπηρεσίες στους ίδιους και στις μελλοντικές γενιές.

Ο μόνος εθελοντισμός που είναι απαραίτητος στις μέρες μας είναι η οργάνωση στα ταξικά συνδικάτα, στις λαϊκές επιτροπές αγώνα, στα μόνα όργανα που στην λαίλαπα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας μπορούν να αντιπαρατάξουν, την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη και την αποφασιστική πάλη για να γίνει ο παραγόμενος κοινωνικός πλούτος, κτήμα της εργατικής τάξης, των φτωχών αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΖΩΓΡΑΦΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ

από zografou.net

Αξίζει να διαβαστεί και η αντίθετη άποψη για το ζήτημα που εκφράζει το http://zografou-live.gr:Σκέψεις σχετικά με την …απίστευτη ανακοίνωση του ΚΚΕ Ζωγράφου

Σχόλιο Ζείδωρον:Το δικό μας σχόλιο είναι ακριβώς αυτό που γράψαμε στην προηγούμενη εθελοντική δραστηριότητα,προ διμήνου στην πλατεία της Ανοιξης και ισχύει ακριβώς ως έχει:

Βέβαια κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα από το πως παρουσιάζει το ίδιο θέμα το http://zografou-live.gr/,που μιλάει για την "Ανοιξη της Αλληλεγγύης",εκεί θα δείτε και πλούσιο φωτογραφικό υλικό από το βάψιμο και το σκούπισμα της πλατείας.

Προσωπικά συντασσόμεθα με την θέση του ΖografouNet γιατί τέτοιου είδους εθελοντικές πράξεις στις μέρες που ζούμε μας θυμίζουν τα σχέδια και τις προτάσεις της Αννούλας της Διαμαντοπούλου και του Πέτρου Δούκα για "Εθελοντική εργασία των Ανέργων"! Ε,όχι ευχαριστούμε,αλλά δεν θα πάρουμε...

Παρ' όλα αυτά έχουμε να κάνουμε μια πρόταση στους εθελοντές αν σκοπεύουν να συνεχίσουν παρεμφερή δράση:τις επόμενες Κυριακές ας ανασκομπωθούν και με επικεφαλής τη Δήμαρχο ας κάνουν καμία βόλτα από τις Παιδικές Χαρές της πόλης,οι οποίες τυπικά είναι κλειστές εδώ και τρεις μήνες,στην ουσία όμως ανοικτές,εγκαταλελειμμένες στο έλεος του Θεού και σκυλοβρωμάνε,ενώ καταστρέφονται και τα όποια όργανα υπάρχουν εκεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom