Κυριακή, 26 Οκτωβρίου 2014

Πέρασαν τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες (με.. αστερίσκους οι 3!!!) - Ικανοποίηση από Σαμαρά και Χαρδούβελη


Με επιτυχία πέρασαν τον σκόπελο των «τεστ αντοχής» οι ελληνικές τράπεζες τη στιγμή που 25 συνολικά τράπεζες της ευρωζώνης απέτυχαν, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πανευρωπαϊκών stress tests που πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε συνεργασία με την EBA.

Σύμφωνα με αυτά, από τις 130 τράπεζες που ελέγχθηκαν οι 105 πέρασαν με επιτυχία τα τεστ ενώ δεν κατάφεραν να περάσουν τον κεφαλαιακό πήχη του 5,5% 25 τράπεζες.

Από τις ελληνικές τράπεζες, η Αlpha Bank πέρασε με επιτυχία τα τεστ καθώς συμπεριλαμβάνεται στην ομάδα των 105 τραπεζών, ενώ οι υπόλοιπες τρείς τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Εurobank) παρόλο που βρίσκονται στη δεύτερη ομάδα, περνούν τα τεστ με αστερίσκους.Όπως αναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις 25 αυτές τράπεζες οι 12 ήδη έχουν καλύψει τις όποιες κεφαλαιακές τους ανάγκες καθώς προχώρησαν σε αυξήσεις κεφαλαίου ύψους 15 δισ. ευρώ το 2014. Στην -υπο ομάδα - αυτή περιλαμβάνεται η Τράπεζα Πειραιώς. Για την Εθνική Τράπεζα προέκυψαν κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 930 εκατ. ευρώ ενώ για την Eurobank οι κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 1,76 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως αναφέρεται σε υποσημείωση της ΕΚΤ πρακτικά οι δύο αυτές τράπεζες αν ληφθεί υπόψιν η «δυναμική διάσταση» του Ισολογισμού τους «πρακτικά δεν αντιμετωπίζουν» κεφαλαιακό έλλειμμα.

Συνολικά, η επίπτωση στις τράπεζες από τον έλεγχο της ΕΚΤ ανέρχεται σε 62 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 25 δισ.ευρώ αφορούν σε κεφαλαιακό έλλειμμα και τα 37 δισ. ευρώ στην προσαρμογή της αξίας του ενεργητικού τους.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε επίσης ότι οι 130 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες είναι εκτεθειμένες σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια επιπλέον ύψους 136 δισ. ευρώ.

Διαβάστε εδώ την αναλυτική ανακοίνωση της Alpha Bank κι εδώ την ανακοίνωση της Πειραιώς

Σαμαράς: Ξεπέρασαν κάθε προσδοκία
Την ιδιαίτερη ικανοποίησή του αναφορικά με τα αποτελέσματα των δοκιμασιών κεφαλαιακής αντοχής των ελληνικών συστημικών τραπεζών εξέφρασε προ ολίγου ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνεται σε γραπτή δήλωση του πρωθυπουργού: «Τα τεστ αντοχής των Ελληνικών τραπεζών ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Πλέον, βήμα- βήμα, πάνω σε στέρεες βάσεις, βγαίνουμε από την κρίση. Έτσι μόνον δημιουργείται μια νέα Ελλάδα και υπερήφανη και οικονομικά ισχυρή και κοινωνικά δίκαιη. Αυτή την πορεία δεν επιτρέπεται να την ανακόψει κανείς».

Ικανοποίηση Χαρδούβελη
Ως ιδιαίτερα ικανοποιητική εξέλιξη χαρακτήρισε την επιτυχή ολοκλήρωση των δοκιμασιών αντοχής της ΕΚΤ από τις ελληνικές συστημικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, με ανακοίνωσή του.

Μετά την εξέλιξη αυτή, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει, ότι «ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει ο κ.Χαρδούβελης, «είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα πέρασε με επιτυχία την πολύ δύσκολη άσκηση των stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τους τελευταίους μήνες, οι ελληνικές τράπεζες έχουν ολοκληρώσει δύο κύκλους stress test. Ανακεφαλαιοποιήθηκαν με επιτυχία και αυτή τη στιγμή διαθέτουν ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Πρόκειται για μια πολύ θετική εξέλιξη που επιβεβαιώνει την ορθή πολιτική που εφάρμοσε η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος στον τραπεζικό τομέα. Είναι, επίσης, εξαιρετικά σημαντικό ότι διατηρούνται αδιάθετα τα αποθέματα των 11,4 δισ. του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Τα δεδομένα αυτά δείχνουν ότι η επιτυχημένη ανακεφαλαιοποίηση και ανασυγκρότηση του τραπεζικού τομέα δημιουργεί πλέον στέρεες βάσεις για να μπορέσουν οι τράπεζες να ενισχύσουν δυναμικά την ανάκαμψη της οικονομίας. Ως Πολιτεία αναμένουμε ότι οι τράπεζες θα αφοσιωθούν στην χρηματοδότηση της οικονομίας, δηλαδή στην ουσιαστική ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: