Παρασκευή, 31 Οκτωβρίου 2014

Πυρ ομαδόν από τους Δικαστές κατά της Κυβέρνησης


Ιδιαίτερα υψηλούς τόνους χρησιμοποίησαν στις τοποθετήσεις τους οι πρόεδροι των δικαστικών Ενώσεων κατά την Πανδικαστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εφετείου.

Τα πυρά τους στράφηκαν κυρίως προς την Κυβέρνηση λόγω της άρνησής της όπως είπαν να εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις και ειδικά αυτές του Μισθοδικείου με τις οποίες δικαιώθηκαν οι δικαστικοί λειτουργοί για τις περικοπές των αποδοχών τους και την καθιέρωση του αφορολόγητου του 25% των αποδοχών τους.


Φωτογραφικές διατάξεις και συνεχείς τροποποιήσεις νόμων που δίνουν την εντύπωση ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την προστασία του δημοσίου συμφέροντος κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κώστας Τζαβέλλας.

Η πρόεδρος Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Βασιλική Θάνου έκανε λόγο για "προσπάθεια απαξίωσης και υποβάθμισης του θεσμού της Δικαιοσύνης και του θεσμικού ρόλου των δικαστικών λειτουργών».

Χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα η κ. Θάνου μίλησε για «μείζον θεσμικό ζήτημα» αναφερόμενη στην μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων από την Εκτελεστική Εξουσία υπογραμμίζοντας ότι: «Συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για την έννομη τάξη και το Κράτος Δικαίου, κίνδυνο για τη Δημοκρατία. Με την μη εφαρμογή τους η κυβέρνηση θέτει εκτός λειτουργίας τον θεσμό της Δικαιοσύνης μετατρέπει τον εαυτό της σε κυβέρνηση κράτους απολυταρχικού και δείχνει σαφώς στον πολίτη και εάν έχει δικαστική απόφαση που τον δικαιώνει εντούτοις το κράτος κατά τρόπο αυθαίρετο και παράνομο αρνείται την εφαρμογή της». Η κ. Θάνου ήταν κατηγορηματική «Η κυβέρνηση υποχρεούται, με βάση τις συνταγματικές αρχές και τις αρχές του κράτους δικαίου, να εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις... Επιβάλλεται να εφαρμόσει άμεσα στο σύνολο της τις δικαστικές αποφάσεις», είπε.

Τα πυρά της προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων εστράφησαν και στο οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Η κ. Θάνου κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών για «αλαζονική λογική» καθώς και ότι κινείται «εκτός των πλαισίων του Κράτους Δικαίου» με αφορμή τις δηλώσεις του ότι οι πολιτικοί αποφασίζουν την δημοσιονομική πολιτική και όχι οι δικαστές αλλά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών για «παραπληροφόρηση του κόσμου» σχετικά με το ποσό που πρέπει να δοθεί στους δικαστές στην προσπάθεια του , όπως είπε στην ομιλία της, να στέψει τον κόσμο εναντίο τους.

Η κ. Θάνου επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις ότι οι δικαστές είναι προνομιούχοι λέγοντας με έμφαση: «Εμείς οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι των άλλων κοινωνικών ομάδων ούτε προνομιούχοι έναντι αυτών, όπως επιμένει να θέλει να μας εμφανίζει για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Είμαστε μαζί με τους Έλληνες πολίτες» υπογραμμίζοντας ότι και στους δικαστές επιβλήθηκαν τα ίδια μνημονιακά μέτρα με μειώσεις μισθών που άγγιξαν το 60%.

«Προστατεύουμε με τις αποφάσεις μας τα ατομικά και εργασιακά δικαιώματα των πολιτών όταν αυτοί προσφεύγουν στα Δικαστήρια για να ζητήσουν προστασία και μπορούν να είναι βέβαιοι ότι αυτό θα εξακολουθήσουμε να πράττουμε και στο μέλλον» είπε η κ. Θάνου και αναφέρθηκε σε δικαστικές αποφάσεις - σταθμό σε μια προσπάθεια να υπερασπίσει την... τιμή των δικαστών που δέχονται επιθέσεις ότι «λειτουργούν προς το συμφέρον τους» λέγοντας χαρακτηριστικάQ

«Εμείς οι δικαστές εκδίδουμε αποφάσεις στην διαδικασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μειώνονται οι δόσεις στις τράπεζες.
Εμείς οι δικαστές με αποφάσεις μας από τον α βαθμό έως τον Άρειο Πάγο κηρύξαμε αντισυνταγματικό το «χαράτσι» της ΔΕΗ.
Εμείς οι δικαστές αναστέλλουμε τις αποφάσεις της Διοίκησης για απολύσεις των συμβασιούχων
Εμείς οι δικαστές κηρύξαμε αντισυνταγματικές τις μειώσεις των μισθών των στρατιωτικών και των σωμάτων ασφαλείας».

Παράλληλα, μίλησε και για τη απόφαση του μισθοδικείου που κήρυξε «αντισυνταγματικές τις τελευταίες, τρίτες κατά σειρά, μειώσεις των αποδοχών των δικαστών» τονίζοντας ότι η πλειοψηφία του Ανώτατου Δικαστηρίου δεν απαρτίζουν δικαστές.

Η κ. Θάνου έκανε λόγο για δυσλειτουργία στη Δικαιοσύνη με αφορμή «συνεχείς τροποποιήσεις των νόμων, η πολυνομία και οι αιφνιδιαστικές, αποσπασματικές και συχνά φωτογραφικές τροπολογίες σε άσχετα με το θέμα τους νομοσχέδια...».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, πρόεδρος Εφετών, Ειρήνη Γιανναδάκη διερωτήθηκε πως είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόσει τις δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια, ενώ ανέφερε ότι με ευθύνη της Κυβέρνησης μπλοκάρουν τα δικαστήρια, καθώς η Κυβέρνηση για λιμένα ζητήματα εξαντλεί όλους τους δικαστικούς βαθμούς (φτάνει μέχρι Συμβούλιο της Επικρατείας και Άρειο Πάγο). Μάλιστα, τόνισε η κυρία Γιανναδάκη, ότι στα Διοικητικά Δικαστήρια εκκρεμούν σήμερα 368.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 85.520 είναι φορολογικές.Με βάση τους αριθμούς αυτούς διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να έρθει κάποιος να κάνει επενδύσεις σε μια χώρα που το κράτος δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Παράλληλα, η κυρία Γιανναδάκη τόνισε ότι αναπαράγεται αρνητική εικόνα για τους δικαστές και επικρατεί παραπληροφόρηση και εμπάθεια.

Η πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, αναφέρθηκε σε παραπληροφόρηση μέσω του Τύπου για τις αποδοχές των δικαστικών λειτουργών και την επιστροφή των αναδρομικών τους, ενώ σημείωσε ότι η απόφαση του Μισθοδικείου για την φοροαπαλλαγή του 25% των αποδοχών των συναδέλφων της, από την πλευρά της Κυβέρνησης αντιμετωπίζεται σαν να μην υπάρχει.

Φωτογραφικές διατάξεις και συνεχείς τροποποιήσεις νόμων που δίνουν την εντύπωση ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς και όχι την προστασία του δημοσίου συμφέροντος κατήγγειλε ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος Κώστας Τζαβέλλας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «νομοθετεί αποσπασματικά και άρρυθμα, σε σημείο που να θέτει σε προφανή κίνδυνο την ορθότητα των νομοθετημάτων και να δίνει την εντύπωση εξυπηρέτησης σκοπών άλλων, εκτός στόχευσης εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος».

Ανάλογες θέσεις ανέπτυξε και ο πρόεδρος της Ένωσης Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους , Κωνσταντίνος Βαρδακαστάνης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής πρότεινε να υπάρξει κοινό θεσμικό όργανο δικηγόρων και δικαστών για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων στη Δικαιοσύνη. Όργανο που θα απαρτίζεται από αιρετούς εκπροσώπους - δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόρους.

Στην πανδικαστική συγκέντρωση παρευρέθησαν μεταξύ άλλων οι βουλευτές, Προκόπης Παυλόπουλος, Κώστας Καραγκούνης, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Σταύρος Κοντονής, Θανάσης Παφίλης, Βασίλης Καπερνάρος , Θεοδώρα Τζάκρη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: