Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Οταν το "fast track" γίνεται "fast fuck"


Σε «κυβερνητικό τζίνι» εξελίσσεται το νομοσχέδιο επιτάχυνσης στρατηγικών επενδύσεων fast track αφού «πετάγεται» ακόμη και σε φαινομενικά άσχετες με τις επενδύσεις συσκέψεις. Για παράδειγμα, τις προάλλες έγινε σύσκεψη στο γραφείο του κ. Θ. Πάγκαλου με θέμα τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Στη σύσκεψη, πλην του αντιπροέδρου, συμμετείχαν όλοι οι «βαρέων βαρών» της κυβέρνησης, δηλαδή οι κκ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ι. Ραγκούσης, Ευ. Βενιζέλος, Φ. Πετσάλνικος, Χ. Παμπούκης, Μιχ. Χρυσοχοΐδης και Χ. Καστανίδης .

Σε κάποια στιγμή ο υπουργός Αμυνας ρώτησε τον κ. Παμπούκη αν ο νόμος περί ευθύνης υπουργών πρέπει να περιλαμβάνει και τις «γρήγορες αποφάσεις» που θα λαμβάνονται στο πλαίσιο του fast track. Και τότε ο Χάρης έκανε μια επίδειξη αγγλικού χιούμορ. «Το fast track, αν δεν εκτελεστεί σωστά, μπορεί να γίνει fast fuck» είπε και συμπλήρωσε: «ή fast prison». Ακριβώς γι΄ αυτό δεν θα υπογράψει τίποτα, ποτέ, κανείς, συμπληρώνω εγώ.



***
Δεν είχε τίποτα να κρύψει από τον κ. Μπαράκ Ομπάμα. Αναφέρομαι στον ισπανό που γδύθηκε μπροστά στον αμερικανό πρόεδρο. Η αιτία για το απροσδόκητο στριπτίζ ήταν η πρόταση ελληνοκύπριου εκατομμυριούχου που ζει στο Λος Αντζελες, ο οποίος, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», πρoσέφερε 1 εκατ. δολάρια σε όποιον θα τολμούσε να εμφανιστεί γυμνός ενώπιον του αμερικανού προέδρου. 

Δεν άργησε να βρεθεί ο πρόθυμος. Την περασμένη Κυριακή ο 24χρονος Ισπανός Χουάν Τζέιμς Ροντρίγκεζ πέταξε τα ρούχα του ενώπιον του Μπαράκ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Φιλαδέλφεια. Παρ΄ όλα αυτά ο Ελληνοκύπριος αρνείται να προσφέρει την αμοιβή αν δεν παραδεχθεί ο Ομπάμα το περιστατικό. Ωστόσο ο Λευκός Οίκος αρνείται να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο ενώ ο 24χρονος συνελήφθη και παρέμεινε υπό κράτηση για λίγες ημέρες. 

***

«Πορτοκαλί συναγερμός» έχει σημάνει στο στενό κομματικό επιτελείο του κ. Γ. Παπανδρέου μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Νομαρχιακού Συμβουλίου Αθηνών κ. Γρ. Φελώνη ότι δεν συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο της Περιφέρειας Αττικής επειδή είναι «βενιζελικός». «Κάποιοι δεν μπορούν να ξεχάσουν την 11η Νοεμβρίου» λένε οι προεδρικοί και διερευνούν κατά πόσον η «αντίδραση Φελώνη» έχει τη σιωπηλή ενθάρρυνση του κ. Ευ. Βενιζέλου και αν ο τελευταίος ετοιμάζεται να ασκήσει κριτική μετά τις τοπικές εκλογές. 

Στη γλώσσα ΠαΣοΚ η «11η Νοεμβρίου» είναι η ημερομηνία των εσωκομματικών εκλογών του 2007 ενώ όπως υπενθυμίζουν συνεργάτες του κ. Παπανδρέου «ο Σγουρός ήταν και παραμένει “βενιζελικός”». 

***
Πότε θα μιλήσει ο κ. Κ. Καραμανλής ; Ενώ κορυφαίοι αστρολόγοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά, προέκυψε μια σημαντική πληροφορία. Μου λένε ότι ο τέως πρωθυπουργός μελετά διεξοδικά το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011. Ο κ. Καραμανλής ζητεί ενημέρωση για τα οικονομικά από την Ρηγίλλης και ο κ. Αντ. Σαμαράς έχει στείλει αρκετές φορές τον αναπληρωτή τομεάρχη Οικονομίας της ΝΔ κ. Χρ. Σταϊκούρα στο γραφείο του πρώην Πρωθυπουργού. Δεν είναι λίγοι λοιπόν στη ΝΔ όσοι έχουν συμπεράνει ότι ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει πρώτη φορά κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2011, ακολουθώντας το «θεσμικό παράδειγμα» του κ. Κ. Σημίτη. 

***

Δεύτερη επίσκεψη στην Αθήνα μέσα σε έναν χρόνο του κ. Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρωθυπουργός θα μιλήσει στις 22 Οκτωβρίου στο Μεσογειακό Φόρουμ Επενδυτών Πράσινης Ανάπτυξης (Μediterranean Green Development Ιnvestors Forum) που διοργανώνεται στον Αστέρα της Βουλιαγμένης υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου. Ετερος κορυφαίος ομιλητής ο νομπελίστας Οικονομίας κ. Τζέφρι Σακς. 

***

Σε πάνελ του think tank «Friends of Εurope» συμμετείχε η κυρία Βάσω Παπανδρέου στις Βρυξέλλες δίπλα στην επίτροπο κυρία Βίβιαν Ρέντινγκ και στον - και σύμβουλο του έλληνα πρωθυπουργού- κ. Λέιφ Παγκρότσκι . Η Βάσω έχει καιρό να πυρπολήσει την ελληνική Βουλή, έτσι τα είπε «χύμα» για την κρίση στις Βρυξέλλες. «Πληρώνουμε τιςαδυναμίες του ευρώ» τόνισε ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει πρόβλημα πολιτικής ηγεσίας στην Ευρώπη» αφού «τα τοξικά και τα μπόνους συνεχίζονται σαν να μη συνέβη τίποτα». 

***
Στρατηγικό ελιγμό ετοιμάζει ο κ. Αντ. Σαμαράς. Μου λένε ότι ο πρόδρος της ΝΔ έχει δώσει εντολή στον σύμβουλό του επί των οικονομικών κ. Γιάννη Μουρμούρα και στον σύμβουλό του επί παντός του επιστητού κ. Χρύσανθο Λαζαρίδη να εκπονήσουν συγκεκριμένη πρόταση για την «αναδιαπραγμάτευση του μνημονίου». Η πρόταση αυτή θα παρουσιαστεί έπειτα από τις δημοτικές εκλογές και θα σημάνει τη διολίσθηση της ΝΔ από το «όχι στο μνημόνιο» σε ένα «μνημόνιο για τον λαό». Άλλωστε, τα ελλείμματα δεν είναι προβλήματα αφού μηδενίζονται πανεύκολα... 

***

Επισημοποιείται η συνεργασία του κ. Γ. Παπανδρέου με τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός έχει αναθέσει στον πρώην αντιπρόεδρο της ΕΚΤ τη συγκρότηση του οικονομικού γραφείου του. Ο κ. Παπαδήμος έχει ήδη προτείνει δύο οικονομολόγους. Κατά τα άλλα, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο ως καθηγητής- και συγκεκριμένα στο Χάρβαρντ. Μάλιστα θα διδάξει στο ίδιο τμήμα με εκείνο στο οποίο διδάσκει ο κ. Λάρι Σάμερς, πρώην επικεφαλής του οικονομικού επιτελείου του προέδρου Ομπάμα. 

***

O κ. Κ. Μητσοτάκης δεν ζήτησε την άδεια της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη για να εμφανιστεί τις προάλλες στο δελτίο ειδήσεων του Μega. «Ο Επίτιμος πιστεύει ότι αν η Ντόρα τον είχε αφήσει να βγει στα κανάλια πριν από τις εσωκομματικές εκλογέςτο αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό» λένε οι γνωρίζοντες, «γι΄ αυτό από τότε δεν ζητεί άδεια από κανέναν». 

Πολλοί «ντορικοί» όμως φρονούν πως αν ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε τότε δημοσίως πράγματι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό αφού η Ντόρα θα κέρδιζε πολύ λιγότερο από 40%. Ωστόσο ο πρώην πρωθυπουργός αξίζει τα «εύγε» και μόνο επειδή στην ηλικία του παραμένει ακμαίος στην πολιτική αρένα. Θυμίζω ότι αύριο κλείνει τα 92. Εύχομαι και στα 100 γερός, δυνατός και «killer στα κανάλια»! 

***

«Κύριε Καμίνη, ορίστε η λίστα με τις λαϊκές αγορές της Αθήνας για να τις επισκεφθείτε» είπε η επί των δημοσκοπήσεων της Ιπποκράτους κυρία Μαρία Καρακλιούμη στον υποστηριζόμενο από το ΠαΣοΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά υποψήφιο δήμαρχο Αθηνών κ. Γ. Καμίνη. «Μαρία, νομίζω ότι θέλετε να με υποβαθμίσετε» απάντησε αυστηρά ο κ. Καμίνης. Κάπως έτσι οι νοικοκυρές της Αθήνας δεν θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον τέως Συνήγορο του Πολίτη. 

***

Στην ομάδα πολιτικού σχεδιασμού της κυβέρνησης θεωρούν ανεξήγητες όχι τόσο τις επιδόσεις του κ. Ι. Δημαρά στις δημοσκοπήσεις όσο την καθίζηση των ποσοστών του υποψηφίου της ΝΔ κ. Βασ. Κικίλια. Μέλος της ομάδας προσπάθησε να μεταδώσει στους υπολοίπους τη δική του εξήγηση. «Ο Κικίλιας είναι μαύρος κύκνος» είπε, αφήνοντας «ξερούς» τον κ. Ι. Ραγκούση και την κυρία Ρεγγίνα Βάρτζελη. Το μέλος της ομάδας έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται στην παρομοίωση του μαθηματικού και συγγραφέα Νασίμ Ταλέμπ για τα απρόβλεπτα γεγονότα που συμβαίνουν μια φορά κάθε 100 χρόνια. 

Το θεατρικό έργο «Δεν μιλάμε γι΄ αυτά» σε σκηνοθεσία και μουσική Κώστα Γάκη, με πρωταγωνιστή τον Προμηθέα Νerratini-Δοκιμάκη παρακολούθησε την Πέμπτη το βράδυ στο Θέατρο του Νέου Κόσμου η κυρία Λούκα Κατσέλη, συνοδευόμενη από τον σύζυγό της κ. Γεράσιμο Αρσένη. Το έργο δεν αναφέρεται στους όρους του μνημονίου αλλά σε θέματα ερωτισμού και σεξουαλικότητας (και μάλιστα από ολόκληρη τη διαθέσιμη «γκάμα»...). Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι οι ηθοποιοί πετάνε τα ρούχα τους με λυτρωτική ευκολία και σε κάποιο σημείο το έργο γίνεται διαδραστικό. Δεν καλούνται βεβαίως οι θεατές να ελαφρώσουν τον ρουχισμό τους, απλώς χωρίζονται σε δύο ομάδες. Η πρώτη ομάδα βροντοφωνάζει την πρώτη συλλαβή («που») δημοφιλούς λέξης που προσδιορίζει το αρσενικό μόριο και η δεύτερη απαντά με τη δεύτερη συλλαβή. Αμέσως μετά η «άσκηση» επαναλαμβάνεται με εξίσου δημοφιλή δισύλλαβη λέξη που προσδιορίζει το θηλυκό μόριο. Συνεργάτης μου που ήταν ανάμεσα στους θεατές (και βράχνιασε από την πολλή «συμμετοχή») με ενημερώνει ότι το υπουργικό ζεύγος συμμετείχε με άνεση. Ο κ. Αρσένης και η κυρία Κατσέλη ήταν εντελώς ακομπλεξάριστοι μπροστά στα δρώμενα και γενικώς γέλασαν πολύ, κάνοντας τους νεαρούς θεατές που τους αναγνώρισαν και είχαν συνηθίσει το κάπως αυστηρό και βαρύ τεχνοκρατικό προφίλ τους να εκπλαγούν ευχάριστα. 

ΒΗΜΑτοδότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom