Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

ΠΑΣΟΚ: Κύμα αμφισβήτησης κατά Ανδρουλάκη

Εβδομήντα δύο μόλις ώρες μετά τις κάλπες και με φόντο την παραμονή στην τρίτη θέση, σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών έθεσε ανοιχτά θέμα ηγεσίας

Ισχυροί κλυδωνισμοί στο ΠΑΣΟΚ έπειτα από την ευθεία και δημόσια πλέον αμφισβήτηση της ηγεσίας από σειρά πρωτοκλασάτων στελεχών εβδομήντα δύο μόλις ώρες μετά από την Κυριακή της κάλπης και με φόντο την παραμονή στην τρίτη θέση και την ξεκάθαρα μη ικανοποιητική αύξηση των εκλογικών ποσοστών.

Η δημόσια ρουκέτα που εκτόξευσε ο πρώτος σε σταυρούς ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος, με ηχηρή παρέμβασή του, ζήτησε να πάρει τον λόγο η βάση του κόμματος, έφερε παγωμάρα στη Χαριλάου Τρικούπη. «Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα. 

Για διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές» έγραψε σε άρθρο του στο protothema.gr ο Νίκος Παπανδρέου, στον απόηχο μάλιστα της απόφασης του Νίκου Ανδρουλάκη να μην ορίσει τον ίδιο ως επικεφαλής της ευρωομάδας αλλά τον Γιάννη Μανιάτη, παρόλο που ήρθε δεύτερος σε σταυρούς.

Νωρίς το πρωί τον χορό της αμφισβήτησης ανέλαβε να σύρει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, που τάχθηκε υπέρ της άμεσης προσφυγής στην εσωκομματική κάλπη. «Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης να επισπευσθούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους να έχουν ολοκληρωθεί. Restart ηγετικό, πολιτικό, οργανωτικό, για το ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς!» έγραψε ο αντιπρόεδρος της Βουλής στην επιστολή του προς τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ν. Ανδρουλάκης. Ενθετες: Ν. Παπανδρέου, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Νάντια Γιαννακοπούλου, Π. Γερουλάνος

Αμεση αντίδραση

Θετική υπήρξε η αντίδραση από σειρά στελεχών, ανάμεσά τους ο Παύλος Γερουλάνος και ο Απόστολος Πάνας. Αμεση υπήρξε η αντίδραση του Νίκου Ανδρουλάκη στην επίμαχη επιστολή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, μέσω κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη, οι οποίοι ανέφεραν πως το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια, όπως ανέφεραν. 

Βεβαίως, αμέσως μετά την παρέμβαση του Νίκου Παπανδρέου, η Χαριλάου Τρικούπη, ευρισκόμενη σε απόλυτη αμηχανία, επιχείρησε να παίξει σε γραμμή άμυνας. Ο Νίκος Ανδρουλάκης φαίνεται πως απορρίπτει προσώρας την επίσπευση των εσωκομματικών διαδικασιών, αφήνοντας αιχμές στους αμφισβητίες.

«Οι καταστατικές διαδικασίες προβλέπουν εκλογή αρχηγού το φθινόπωρο του 2025. Ως εκ τούτου, λοιπόν, όλα θα τηρηθούν, όπως προβλέπεται στο καταστατικό. Αυτό είναι που εγγυάται την ενότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Θανάσης Γλαβίνας, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ στον Αθήνα 9.84. Τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στον Νίκο Ανδρουλάκη, όπως ο Δημήτρης Μάντζος, τόνισαν την ανάγκη να μη μετατραπεί το εκλογικό αποτέλεσμα σε εσωκομματική κρίση.

Στον αντίποδα η Νάντια Γιαννακοπούλου δήλωσε πως τίθεται ξεκάθαρα θέμα ηγεσίας, καθώς, όπως είπε, ο πρόεδρος δεν είναι μόνο για το χειροκρότημα, αλλά και για να αναλαμβάνει την ευθύνη, πόσο μάλλον όταν η ευθύνη για πολιτικές επιλογές είναι δικές του, καθώς, όπως κατήγγειλε, τα όργανα δεν λειτουργούν. 

Εξαιρετικά αιχμηρή υπήρξε και η παρέμβαση του Χάρη Καστανίδη, του πρώην υπουργού και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα πως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έλεγε προεκλογικά πως η «πράσινη» παράταξη θα είναι δεύτερο κόμμα και απέτυχε. Ο Νίκος Ανδρουλάκης και τα «πράσινα» στελέχη δίνουν ραντεβού την προσεχή Τετάρτη στα κομματικά όργανα, με το κλίμα να αναμένεται εκρηκτικό.

Θέσεις μάχης για διεκδίκηση της ηγεσίας παίρνουν οι υποψήφιοι δελφίνοι

Οι κεραίες όλων στρέφονται στο κατά πόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφασίσει να προσφύγει στη βάση, σηκώνοντας το γάντι που του έριξαν οι εσωκομματικοί αμφισβητίες, με τους υποψήφιους δελφίνους να παίρνουν ήδη θέση μάχης. Ετοιμος να διεκδικήσει την ηγεσία της «πράσινης» παράταξης εμφανίζεται ο Μανώλης Χριστοδουλάκης.

Ο νεαρός βουλευτής δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με τον τελευταίο να μην έχει κρύψει την ενόχλησή του για μια σειρά από κινήσεις του, μεταξύ άλλων, για την απόφασή του να συμμετάσχει στην περιβόητη εκδήλωση για την Κεντροαριστερά. 

Ενδιαφέρον για το τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη δείχνει και ο Παύλος Γερουλάνος, ο οποίος είχε κατέβει και στις περασμένες εσωκομματικές εκλογές, όπως και στη μάχη για τον δήμο της πρωτεύουσας. Πολύ κοντά στην απόφαση να θέσει υποψηφιότητα βρίσκεται ο δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας.

Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στο περιβάλλον του δημάρχου αναφέρουν πως εμφανίζεται προβληματισμένος από τις τελευταίες εξελίξεις και το αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής, και προαναγγέλλουν πως αναμένεται να μιλήσει πολιτικά τις επόμενες ημέρες. 

Εισηγήσεις να κατέβουν ως υποψήφιοι στην εσωκομματική κούρσα δέχονται και άλλα στελέχη, όπως ο Παύλος Χρηστίδης και ο Μιχάλης Κατρίνης, ωστόσο δεν φαίνεται να έχουν αποφασίσει. 

«Αυτή η καθαρή -και μπορεί να είναι και σκληρή- ανοιχτή πολιτική συζήτηση πρέπει να γίνει. Δεν είναι θέμα ανθρωποφαγίας. Δεν είναι κανένας στο απυρόβλητο» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Κατρίνης σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

Οσον αφορά τη Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία πρώτη άσκησε κριτική στην ηγεσία, δηλώνοντας αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν το βράδυ της Κυριακής τα πρώτα αποτελέσματα πως πρέπει να συζητηθούν όλα στα κομματικά όργανα, ακόμα και το θέμα της ηγεσίας, όταν ρωτήθηκε στο Action24 για το εάν προτίθεται να θέσει υποψηφιότητα, σχολίασε πως πρώτα πρέπει να μπαίνει το άλογο και μετά το κάρο. 

«Καθίστε πρώτα να ανοίξει η συζήτηση και να οδηγηθούμε σε διαδικασίες. Εδώ είμαστε να συζητήσουμε τα πάντα» ανέφερε χαρακτηριστικά, μην αποκλείοντας το ενδεχόμενο να ριχθεί κι εκείνη στην εσωκομματική κούρσα. 

δημοκρατία 13/6/24

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom