Συνέντευξη του Γιάννη Φραγγίδη, προέδρου ΠΟΕΕΠ - Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».
Η «Εφ.Συν.» την Τρίτη το απόγευμα συνομίλησε για την ευρύτερη σημασία ενός απεργιακού αγώνα που ήδη έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις με τον Γιάννη Φραγγίδη, πρόεδρο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών (ΠΟΕΕΠ) και του Σωματείου Εργαζομένων στη «Μαλαματίνα».
Χθες όμως χτυπήθηκε και ο ίδιος άγρια από τα ΜΑΤ έξω από το εργοστάσιο στο Kαλοχώρι και μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο «Παπανικολάου» γεμάτος μώλωπες, αφού έχασε δύο φορές τις αισθήσεις του, φέροντας τραύματα σε κεφάλι, θώρακα και πόδια, ενώ το βράδυ έγινε γνωστό ότι συνελήφθη!
Νωρίτερα, ενώ περίμενε να υποβληθεί σε αξονική τομογραφία, μας περιέγραψε την επίθεση.
«Βρεθήκαμε όπως συνηθίζουμε νωρίς το πρωί έξω από το εργοστάσιο με μεγάλη συμμετοχή. Ξαφνικά ήρθαν 6-7 κλούβες των ΜΑΤ με αστυνομικούς, διευθυντές και εισαγγελέα. Εμείς είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να συναντηθούμε με τη διοίκηση της εταιρείας που ζητούσε να ανοίξει το εργοστάσιο. Παρόντες ήταν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και από το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.
Από τη διοίκηση μας έβαλαν προϋποθέσεις για να γίνει μια συνάντηση, ζητήσαμε να πάμε στο ΕΚΘ. Η εργοδοσία ήταν ανένδοτη. Δεν ήθελαν να γίνει τίποτα. Μετά δόθηκε εντολή να γίνει επέμβαση των ΜΑΤ. Θεωρώ ότι στοχοποιήθηκα, με προπηλάκισαν άσχημα και με χτύπησαν. Ζαλίστηκα, έπεσα κάτω, μπήκα στο ασθενοφόρο».
● Με ποια αιτήματα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σας; Ποια είναι η στάση εργοδοσίας-υπουργείου Εργασίας; Πώς σχολιάζετε τις αιτιάσεις της εταιρείας για «25 εργαζομένους που απεργούν» και τα αστυνομικά μέτρα;
Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και συνεχίζονται με το ίδιο αίτημα, την επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων στις θέσεις που βρίσκονταν πριν. Πρόκειται για πέντε συναδέλφους στην παραγωγή και 10 πωλητές-οδηγούς-βοηθούς.
Έχουμε κλείσει έναν μήνα με επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις και πήραμε ομόφωνη απόφαση για συνέχιση των κινητοποιήσεων για άλλες 15 μέρες. Εάν η εταιρεία δε βάζει λίγο νερό στο κρασί της είναι δικό της θέμα.
Εμείς έχουμε βάλει πλάτη εδώ και πολλά χρόνια. Στο παρελθόν δεχθήκαμε μειώσεις 20% στους μισθούς μας για να βοηθήσουμε και περαιτέρω πτώση στις μηνιαίες αποδοχές μας, ενώ όλα ακριβαίνουν και τον μέσο μισθό να βρίσκεται στα 1.000-1.100 ευρώ.
Με το που ήρθαν οι νέοι ιδιοκτήτες, ενώ προβλεπόταν από το σχέδιο εξυγίανσης και από δικαστική απόφαση, να συνεχίσει η λειτουργία της επιχείρησης με όλους τους εργαζομένους (86) και τις ειδικότητές τους, ο καινούργιος ιδιοκτήτης την καταστρατηγεί. Μάλιστα προβλέπεται μεγάλο κούρεμα των χρεών και των προηγούμενων υποχρεώσεων.
Θα προσφύγουμε στη Δικαιοσύνη και θα ζητάμε να ακυρωθούν η πρόταση εξυγίανσης και η απόφαση εξυγίανσης, γιατί πιστεύουμε ότι με τον τρόπο που λειτούργησε μέσα σε τρεις μήνες η καινούργια ιδιοκτησία, απολύει ανθρώπους που έχουν εργαστεί για πάνω από 20-25 χρόνια και δε νομίζουμε ότι αυτός είναι ο σωστός δρόμος για να επανέλθει η εταιρεία, που και αυτή τη στιγμή είναι κερδοφόρα.
Τα νούμερα που παρουσιάζει η εταιρεία διαστρεβλώνουν τη συμμετοχή της απεργίας με διάφορες προσθαφαιρέσεις, καθώς στους 25 εργαζομένους δεν προσθέτει τους 15 απολυμένους απεργούς που δεν τους υπολογίζει, όπως και υπολογίζει εργαζομένους σε τμήματα εκτός Θεσσαλονίκης ή άλλους με ατομικές συμβάσεις, που επισήμως δε συμμετέχουν στην απεργία, αλλά δε διαφωνούν κιόλας. Κάνουμε μια ειρηνική αλλά δυναμική και πειθαρχημένη διαμαρτυρία.
● Τι είδους συμπαράσταση-αλληλεγγύη έχετε γνωρίσει ως τώρα; Αυτές τις μέρες η Θεσσαλονίκη έρχεται στο επίκεντρο της επικαιρότητας. Πώς θα οργανώσετε τον αγώνα σας εν όψει ΔΕΘ;
Μαζί μας βρίσκεται πολύς αλληλέγγυος κόσμος όλων των χρωμάτων και όλων των παρατάξεων. Μας έχει αιφνιδιάσει θετικά η παρουσία αλληλέγγυων, δημοτικών παρατάξεων και συμβουλίων, όπως του Δήμου Συκεών-Νεάπολης.
Τα κόμματα της Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ, ΜέΡΑ25, ΚΚΕ) και της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, αλλά και το ΠΑΜΕ ήρθαν και είναι επί καθημερινής βάσης εκεί. Αναμένεται και αντιπροσωπεία από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.
Δεχόμαστε συμπαράσταση και οικονομική ενίσχυση από συνδικάτα όλης της Ελλάδας, κοντά μας είναι και νέοι άνθρωποι-φοιτητές. Αυτό μας δίνει δύναμη για να αγωνιζόμαστε. Όλη η κοινωνία της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, αλλά και όλη η Ελλάδα είναι με το μέρος μας γιατί βλέπει ότι έχουμε δίκιο.
Πήγαμε στο υπουργείο Εργασίας, δυστυχώς μόνο για να πάμε, αυτό διαπιστώσαμε.
Θα παρουσιάσουμε τον αγώνα μας σε διάφορα στέκια φοιτητών και κοινωνικών ομάδων, θα συμμετάσχουμε σε συσκέψεις με σωματεία του ΠΑΜΕ και θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 6/9 πορεία προς το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης.
Οι μόνοι που δεν μας έχουν συμπαρασταθεί είναι οι βουλευτές της Ν.Δ., το ΥΜΑΘ και ο περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, παρότι στο παρελθόν έχουν επισκεφθεί τα γραφεία της ομοσπονδίας μας. Αυτή τη φορά απουσιάζουν.
● Τι σημασία έχει για το σύνολο των εργαζομένων ο αγώνας σας ειδικά μετά την ψήφιση του νόμου Χατζηδάκη και τον περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία;
Ο αγώνας μας είναι ευρύτερος, δεν είναι μόνο των εργαζομένων ή των απολυμένων της «Μαλαματίνας». Περιλαμβάνει και το αύριο, λειτουργώντας σήμερα. Έρχεται να βάλει φρένο στον νόμο Χατζηδάκη που θεωρούμε από τους πιο ντροπιαστικούς και θα έλεγα ανάρμοστους απέναντι στην εξέλιξη της ίδιας της ζωής. Να θέλεις να κάνεις οικογένεια και να μη σε αφήνει. Να θέλεις να αναπτυχθείς και να μη σε αφήνει.
Με αυτή την έννοια, ο δικός μας αγώνας είναι όλης της εργατικής τάξης, όπως των εργαζομένων στα Λιπάσματα Καβάλας και της ΛΑΡΚΟ. Έχει πάρει άλλες διαστάσεις και γι’ αυτό ακριβώς γνωρίζει αυτή την αποδοχή. Δεν έχει να κάνει με πολιτικά και κομματικά πιστεύω, αλλά με την ανάγκη για δουλειά και την ανάγκη για υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων. Είναι ένας αγώνας-σχολείο για το πώς πρέπει να διεκδικεί κανείς και πρέπει να αποτελέσει παράδειγμα για το μέλλον.
Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου