Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Πανικόβλητη αναδίπλωση Μητσοτάκη για τον λιγνίτη


Υπό την πίεση των ανατιμήσεων στην ενέργεια ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες από την Κοζάνη την παράταση της λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων τουλάχιστον μέχρι το 2028 και την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης του λιγνίτη ● Για «ομολογία αποτυχίας» της κυβερνητικής πολιτικής με την επιλογή της βίαιης απολιγνιτοποίησης, έκανε λόγο η αντιπολίτευση.

του Γιάννη Μπασκάκη

Σε μια πανικόβλητη αναδίπλωση στο θέμα του λιγνίτη υποχρεώθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπό την πίεση των εκρηκτικών ανατιμήσεων στην ενέργεια, κάνοντας όπισθεν ολοταχώς στην επιλογή του για τη βίαιη επίσπευση της απολιγνιτοποίησης που αύξησε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο, ομολογώντας έτσι τις προσωπικές του ευθύνες και την αποτυχία της πολυδιαφημισμένης ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. 

Χθες ο πρωθυπουργός επέστρεψε στον τόπο του ενεργειακού εγκλήματος, στην Κοζάνη, και ανακοίνωσε την παράταση της λειτουργίας λιγνιτικών μονάδων τουλάχιστον μέχρι το 2028, καθώς και την αύξηση κατά 50% της εξόρυξης του λιγνίτη.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων του νέου φωτοβολταϊκού πάρκου των Ελληνικών Πετρελαίων στην Κοζάνη
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Ειδικότερα, μιλώντας στα εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου, είπε ότι «για την επόμενη διετία σίγουρα είναι λογικό να αυξήσουμε την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, μεγιστοποιώντας, αυξάνοντας κατά 50% την εξόρυξή του ώστε να μειώσουμε βραχυπρόθεσμα την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο». 

Και μπορεί, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις, να χαρακτήρισε το μέτρο «προσωρινό», αλλά δεν έμεινε εκεί. Πρόσθεσε πως «είναι επίσης βέβαιο ότι η νέα μονάδα, την οποία κατασκευάζει η ΔΕΗ, “Πτολεμαΐδα 5”, θα λειτουργήσει ως λιγνιτική μονάδα για τα επόμενα χρόνια. Εκτιμώ, το πιο πιθανό, ώς το 2028. 

Και αν χρειάζεται να παραμείνουν σε λειτουργία κάποιες από τις πιο σύγχρονες παλιές μονάδες της ΔΕΗ, όπως η “Μελίτη”, ο “Αγιος Δημήτριος 5”, αυτό είναι κάτι το οποίο θα αξιολογηθεί ανάλογα με τις ανάγκες της στιγμής, αλλά και ανάλογα φυσικά με τη διαμόρφωση των τιμών και τη διαθεσιμότητα του φυσικού αερίου».

Και επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη στροφή του αυτή, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι ο λιγνίτης είναι «μια λύση ανάγκης σε δεδομένη χρονική στιγμή, η οποία έρχεται να υποκαταστήσει το συγκυριακά ακριβότερο και όχι εν αφθονία πλέον -λόγω του αποκλεισμού της ρωσικής οικονομίας- φυσικό αέριο. Και το πρόβλημα αυτό είναι κοινό για όλη την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα»

Αλλά όσο και αν ο πρωθυπουργός προσπαθεί να τα ρίξει όλα στον πόλεμο -ο οποίος αναμφίβολα έχει μεγεθύνει το πρόβλημα καθιστώντας την κατάσταση δραματική- η ενεργειακή πορεία της χώρας έχει χαραχτεί και έχει αποδειχτεί προβληματική με τη ραγδαία αύξηση των τιμών ήδη από πριν τον πόλεμο. 

Ο πρωθυπουργός επιχείρησε ακόμα να μεταθέσει τις ευθύνες στην αξιωματική αντιπολίτευση, λέγοντας ότι η απολιγνιτοποίηση «ξεκίνησε ουσιαστικά το 2010 με μια σταδιακή απόσυρση παλιών λιγνιτικών μονάδων. Και βέβαια η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία μας ασκεί σήμερα κριτική, θα πρέπει να της θυμίσουμε ότι όσα χρόνια κυβερνούσε η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη μειώθηκε κατά 50%. Επαναλαμβάνω, κατά 50%. Από 19,5 τεραβατώρες ετησίως σε 10 τεραβατώρες ετησίως.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον προκλητικό να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα». Αποσιώπησε βέβαια έτσι ότι η πολιτική διαφωνία κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν αφορά την ίδια την απολιγνιτοποίηση και το κλείσιμο των πιο παλιών και άρα πολύ πιο ρυπογόνων μονάδων, αλλά την επίσπευσή της και τη βίαιη εφαρμογή της. 

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα, ο σχεδιασμός επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων μέχρι το 2030, χωρίς να περιλαμβάνει την απόσυρση της τελευταίας μονάδας «Πτολεμαΐδα 5» (που ακόμα δεν έχει λειτουργήσει, αλλά επί Ν.Δ. είχε προγραμματιστεί να αποσυρθεί μέχρι το 2025 και να μετατραπεί σε φυσικού αερίου).

Από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος είχε εξαγγείλει ότι η Ελλάδα θα απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, είχε αποφασίσει το κλείσιμο όλων των λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής έως το 2023 με εξαίρεση μία, δηλαδή την «Πτολεμαΐδα 5», αυξάνοντας την εξάρτηση από το φυσικό αέριο και χωρίς να έχει φροντίσει, μέσω άλλων πηγών ενέργειας, να μειώσει την ευαλωτότητα της χώρας στις διεθνείς κρίσεις.

Σε μια προφητική του δήλωση στην Αντα Ψαρρά, ο Γιάννης Λιάσης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας και πρώην δήμαρχος Αμυνταίου, σχολιάζοντας την επίσπευση του κλεισίματος της μονάδας στην περιοχή του, τόνιζε ότι «ασφαλώς πίσω από αυτή την επίσπευση βρίσκεται η επιδίωξη να προωθηθεί το φυσικό αέριο. Αλλά η εξάρτησή μας αποκλειστικά από εισαγόμενο φυσικό αέριο προκαλεί ανησυχίες για την επίδραση που μπορεί να έχουν στην τιμή του εξωγενείς παράγοντες, όπως, λ.χ., η πρόσφατη κρίση στην Ουκρανία» («Εφ.Συν.» 22.12.2019). Και βέβαια δεν αναφερόταν στον μεταγενέστερο σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά στα γεγονότα του 2014.

«Ο κ. Μητσοτάκης σήμερα στην Κοζάνη παραδέχτηκε αυτό που ξέρει όλη η χώρα: ότι οι εγκληματικές επιλογές του με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και τη βίαιη και χωρίς σχέδιο απολιγνιτοποίηση οδήγησαν στα σημερινά αδιέξοδα», σχολίασε ο ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας πως «αφού πολλαπλασίασε την εξάρτηση της χώρας από το φυσικό αέριο και άφησε τα γαλάζια golden boys της ΔΕΗ να στήνουν παιχνίδια κερδοσκοπίας, τώρα τρέχει να αυξήσει την παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Οι πολίτες ξέρουν: Οι υπέρογκοι λογαριασμοί στο ρεύμα έχουν την υπογραφή Μητσοτάκη, πλέον το παραδέχεται και ο ίδιος».

Για «ομολογία αποτυχίας» του πρωθυπουργού έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Δημήτρης Μάντζος, σχολιάζοντας πως «το πολυδιαφημισμένο σχέδιό του για απολιγνιτοποίηση παίρνει παράταση. Στερνή μου γνώση να σ’ είχα πρώτα» και προσθέτοντας ότι «η βίαιη υποκατάσταση του λιγνίτη από την κυβέρνηση με εισαγόμενο φυσικό αέριο κατέστησε τη χώρα μας εξαιρετικά ευάλωτη οικονομικά, γεωπολιτικά και όσον αφορά την ασφάλεια εφοδιασμού. Τα αποτελέσματα τα ζούμε εδώ και 8 μήνες, με την έκρηξη των τιμών στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και το άγχος να διασφαλιστεί η αδιάκοπη παροχή ενέργειας».

Εφημερίδα των Συντακτών 7/4/22

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom