Τρίτη 26 Απριλίου 2022

Ντοκουμέντο: Το φαραωνικό παλάτι του Mr ΔΕΗ στην Τζια!

Σκληρές ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση (πλην ΚΙΝ.ΑΛ.)

Το ανάκτορο, το οποίο αποτελείται από δύο υπόσκαφες βίλες, έκτασης 759,15 τ.μ., με πισίνες, δεσπόζει στη λοφοπλαγιά πάνω από το λιμάνι.

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Κόβουν την ανάσα οι φωτογραφίες από το ανάκτορο που χτίζει στην Κέα (τη γνωστή και ως Τζια) ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, τις οποίες παρουσιάζει σήμερα σε αποκλειστικότητα η «δημοκρατία». 

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας», πως ο «χρυσός» μάνατζερ άρχισε να χτίζει ένα κυκλαδίτικο παλάτι, αρκετό διάστημα αφότου ανέλαβε τα ηνία της -πρώην- Δημόσιας Εταιρείας Ενέργειας, οι εικόνες από το κτίσμα με τις φαραωνικές κατασκευές είναι σίγουρο πως θα προκαλέσουν ακόμη περισσότερο το κοινό αίσθημα.

Όπως είχαμε αναφέρει και στο προηγούμενο ρεπορτάζ μας, που δημοσιεύτηκε εκτάκτως το Μεγάλο Σάββατο, ο επικεφαλής της ΔΕΗ, ο οποίος αποτελεί επιλογή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και των στενών συνεργατών του, σκορπά το τελευταίο διάστημα χωρίς φειδώ εκατομμύρια στο μαγευτικό νησί.

Οι πληροφορίες, μάλιστα, που καταφτάνουν από την τοπική κοινωνία αναφέρουν πως τα περισσότερα από αυτά τα χρήματα διακινούνται… μαύρα, γι’ αυτό ο κύριος Στάσσης δεν ζητάει νόμιμα παραστατικά ούτε για τα υλικά. Και όλα αυτά τη στιγμή που τα ελληνικά νοικοκυριά βουλιάζουν από τους δυσβάσταχτους ενεργειακούς λογαριασμούς, οι οποίοι μάλιστα αποτελούν απότοκο των χειρισμών του.

Οι φωτογραφίες από το εξωφρενικού κόστους ανάκτορο, το οποίο δεσπόζει ήδη στη λοφοπλαγιά που αντικρίζει κανείς μπαίνοντας στο λιμάνι της Τζια, αν και βρίσκεται ακόμη υπό κατασκευή, μιλούν από μόνες τους. 

Αποτελείται από δύο υπόσκαφες βίλες, έκτασης 759,15 τετραγωνικών μέτρων, με πισίνες και δεκάδες δωμάτια, τα οποία είναι όλα χτισμένα αμφιθεατρικά, ώστε να «κοιτούν» το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου μέσα σε έκταση που φτάνει τα 8,5 στρέμματα. Οι φαραωνικές κατασκευές έτσι όπως «βουλιάζουν» στην αγκαλιά του λόφου ζαλίζουν!

Σμιλευμένη πέτρα ανυπολόγιστου κόστους έχει χρησιμοποιηθεί σε όλα τα χτίσματα, ενώ ακόμη και τα μονοπάτια και οι περιφράξεις είναι πλινθόκτιστες, ώστε να εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο, που βρίσκεται πάνω από τη «μαγική» -αλλά όχι τόσο πολυσύχναστη- παραλία Γιαλισκάρι. Εξάλλου, ένα τέτοιο κτίσμα σε παραθαλάσσιο, νησιωτικό λόφο έχει πάντοτε πολλαπλάσιο κόστος ανά τετραγωνικό σε σχέση με κάποιο αντίστοιχο σε αστικό ιστό.

Ο πλούτος, που ξεχειλίζει, δεν μπορεί φυσικά να εξηγηθεί από την ετήσια αμοιβή την οποία λαμβάνει ο κ. Στάσσης για τις υπηρεσίες που παρέχει στη ΔΕΗ, παρά το γεγονός πως αυτή αγγίζει τα 360.000 ευρώ τον χρόνο. 

Γιατί φυσικά αυτό το ανάκτορο για να στηθεί απαιτείται ποσό με πολλά μηδενικά, το οποίο είναι αδύνατον να απέκτησε το golden boy ακόμη και κατά τη θητεία του, ως country manager, στη θυγατρική της ιταλικής ενεργειακής εταιρίας Enel Group, στη Ρουμανία, όπως κάποιοι «κύκλοι της ΔΕΗ» ευαγγελίζονται. 

Αλήθεια, πού βρήκε τόσα χρήματα τα τελευταία χρόνια ο κ. Στάσσης; Το ερώτημα θα πρέπει να απασχολήσει τις εισαγγελικές Αρχές της χώρας.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η προέγκριση της άδειας δόμησης (Α/Α 70994) για το ανάκτορο του κ. Στάσση εκδόθηκε από την Υπηρεσία Δόμησης (ΥΔΟΜ) του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όπου υπάγεται η Κέα, στις 7 Οκτωβρίου του 2019, δηλαδή λίγους μήνες μετά τον διορισμό του, που έγινε στις αρχές Αυγούστου του 2019. 

Η οριστική άδεια (Α/Α 86439), ωστόσο, εκδόθηκε στις 3 Δεκεμβρίου του 2019. Φυσικά, το παλάτι άρχισε να χτίζεται καιρό αργότερα και εφόσον ο κ. Στάσσης είχε ήδη διατελέσει για μεγάλο διάστημα πρόεδρος της ΔΕΗ.

Όπως προκύπτει, τέλος, από την άδεια, ο κ. Στάσσης έχει την κυριότητα του έργου μαζί με τη Βασιλική Στασινοπούλου. Δηλαδή, ο καθένας τους κατέχει το 50%.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ακόμη πως επί των ημερών του κ. Στάσση, και συγκεκριμένα το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση οργάνωσε τον αποκλεισμό του Δημοσίου από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα σήμερα το Δημόσιο να κατέχει το 34% των μετοχών και, επομένως, να μην έχει κανένα έλεγχο επί των τιμολογίων.

Επί των ημερών του, επίσης, αποφασίστηκε η επίσπευση του κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων, το οποίο σήμερα πληρώνουμε πιο ακριβά από… ακριβά. Κάπως έτσι ο κ. Στάσσης, που δεν είχε τελικά MBA, όπως ήθελε να πλασάρει η κυβέρνηση, «φουσκώνοντας» το βιογραφικό του, αλλά MSc, έγινε ο μόνος Ελληνας που κέρδισε από τα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ…

Σκληρές ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση (πλην ΚΙΝ.ΑΛ.) για τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας»

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας». Τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης εξέδωσαν οργισμένες ανακοινώσεις για την οργιαστική χλιδή της βίλας που χτίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ στην Τζια. Ελαβαν, βέβαια, ως απάντηση την εκκωφαντική σιωπή της κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ζήτησε την παραίτηση του Γιώργου Στάσση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «την ώρα που οι πολίτες παθαίνουν εγκεφαλικά από λογαριασμούς της ΔΕΗ διπλάσιους και τριπλάσιους από τους μισθούς τους, ο εκλεκτός του κ. Μητσοτάκη που την ιδιωτικοποίησε, ο κ. Στάσσης, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Κυριακάτικης Δημοκρατίας, φτιάχνει πολυτελή έπαυλη 759 τ.μ. στην Τζια». 

Εκανε, επίσης, λόγο για golden boys που έχουν «πάει το πλιάτσικο σε διαστημικό επίπεδο» και σχολίασε δεικτικά πως «τζάμπα» ζητάει εκλογές από τον κ. Μητσοτάκη επειδή «οι άνθρωποι θα μείνουν γαντζωμένοι στις καρέκλες τους μέχρι να φάνε και τα πόμολα».

Το ΜέΡΑ25, από την άλλη, έκανε λόγο για πρόκληση απέναντι στην κοινωνία: «Σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας “Κυριακάτικη Δημοκρατία”, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ του κ. Μητσοτάκη -και του κ. Χατζηδάκη τότε- κ. Στάσσης, που ετοιμάζεται να λάβει μισθό 360.000 ευρώ τον χρόνο -πέρα από τα μπόνους που μοιράζουν τα… golden boys της ιδιωτικοποιημένης, πια, ΔΕΗ της Ν.Δ. (που την ξεπούλησε) και του ΣΥΡΙΖΑ (που είχε δρομολογήσει το ξεπούλημά της)-, χτίζει πολυτελείς επαύλεις στην Τζια 759 τ.μ. την ώρα που οι πολίτες λαμβάνουν λογαριασμούς με ρήτρες αναπροσαρμογής στο ύψος των μπόνους των golden αυτών boys. Η πρόκληση απέναντι στην κοινωνία είναι τόσο μεγάλη όση, βέβαια, και η κοροϊδία της Μητσοτάκης Α.Ε.».

Σφοδρή ήταν και η αντίδραση της Ελληνικής Λύσης, που συνδύασε το θέμα με την αποχώρηση της εταιρίας Total από τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Κρήτη. «Η απόφαση της εταιρίας Total Energies να αποχωρήσει από τα τεμάχια “Δυτική Κρήτη” και “Νοτιοδυτική Κρήτη” λίγο μετά τις κυβερνητικές εξαγγελίες περί επιτάχυνσης των εξορύξεων καταδεικνύει την πλήρη ανικανότητα της κυβέρνησης» ανέφερε η ανακοίνωση, για να συνεχίσει: «Την ίδια στιγμή οι αποκαλύψεις για την επίδειξη χλιδής και πλούτου από τα διορισμένα “Golden Boys” της Ν.Δ. στον τομέα της ενέργειας, την ώρα που οι Ελληνες καταληστεύονται από τις αυξήσεις στο ρεύμα, γεννούν σοβαρότατα ερωτήματα»

Το ΚΙΝ.ΑΛ., κατά την προσφιλή τακτική του, απέφυγε να καυτηριάσει το θέμα, το οποίο αποτελεί αιχμή κυβερνητικής αποτυχίας και πιθανόν διαφθοράς, τα αποτελέσματα των οποίων θα ταλανίζουν για χρόνια ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.

Το non paper που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα

Με ένα non paper που δημοσιεύτηκε αρχικά στο σάιτ του Χρήστου Ράπτη ifemerida και στη συνέχεια αναπαρήχθη σε πολλά συστημικά μέσα, με τίτλο «Όλη η αλήθεια για την επένδυση του Γ. Στάσση στην Τζια» επέλεξαν κάποιοι, που κρύφτηκαν πίσω από τον τίτλο «κύκλοι της ΔΕΗ», να προσποιηθούν πως απαντούν στην αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας».

Αν και κανείς δεν μπήκε στον κόπο να μας εξηγήσει τι είδους «κύκλοι» είναι αυτοί (εφαπτόμενοι με ένα κοινό σημείο εσωτερικά ή εξωτερικά ή μήπως τεμνόμενοι), το γεγονός απόδειξε, δυστυχώς, ακόμη μία φορά, πως τα καλοταϊσμένα από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μέσα ενημέρωσης προσπαθούν να σκεπάσουν με ταφόπλακα την ελληνική δημοσιογραφία.

Στο non paper, εν πάση περιπτώσει, οι κύκλοι ανέφεραν πως «ο κ. Στάσσης, προτού αναλάβει καθήκοντα στη ΔΕΗ επί τουλάχιστον μία 15ετία διατέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος (CEO) της Enel στο εξωτερικό, με μισθούς πολλαπλάσιους σε σχέση με τις σημερινές απολαβές του στη ΔΕΗ» και πως «η απόκτηση της έκτασης και η ανέγερση δύο κατοικιών συνολικού εμβαδού 759 τ.μ. έχουν καθαρά επενδυτικό χαρακτήρα».

Μας είπαν, εν ολίγοις, οι «κύκλοι» πως ο Γιώργος Στάσσης άφησε θέση με περισσότερα χρήματα για να έρθει στη ΔΕΗ για αδιευκρίνιστους λόγους και πως πρέπει να του πούμε και «ευχαριστώ», γιατί τάχα μου κάνει «επένδυση».

Φυσικά, στην πραγματικότητα, την «επένδυση» την κάνει με τα χρήματα του ρημαγμένου ελληνικού λαού, γιατί τις βίλες άρχισε να τις χτίζει καιρό αφότου διορίστηκε στη ΔΕΗ. Οι φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατία», στις οποίες φαίνεται καθαρά πως οι εργασίες στο κυκλαδίτικο ανάκτορό του ακόμη συνεχίζονται, το αποδεικνύουν πέραν κάθε αμφιβολίας.

Θα πρέπει, φυσικά, να μας απαντήσουν οι «κύκλοι της ΔΕΗ» με ποια αρμοδιότητα απαντούν σε θέμα που σχετίζεται με προσωπικές, οικονομικές υποθέσεις του προέδρου τους.

Το γεγονός πως οι υπουργοί Άδωνις Γεωργιάδης και Θανάσης Πλεύρης, που απηχούν τις απόψεις του «κόμματος της Novartis», έσπευσαν να υπερασπιστούν τον κ. Στάσση, προφανώς επιβεβαιώνει το ρεπορτάζ μας. Κι αποδεικνύει πως πρόκειται για κύκλους εφαπτόμενους με ένα κοινό σημείο: τη διαφθορά.

δημοκρατία

Το Μαξίμου κάλυψε πλήρως τον πρόεδρο της ΔΕΗ για το «ανάκτορο» στην Τζια

Να βάλει τέλος στα επικριτικά δημοσιεύματα επιχείρησε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αναφορικά με το θέμα που προέκυψε μετά το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Δημοκρατία», σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης χτίζει «ανάκτορο 749 τ.μ.» στην Τζια.

«Αν υπάρχουν οποιεσδήποτε καταγγελίες, η χώρα έχει θεσμικά όργανα που διερευνά τέτοιες καταγγελίες», δήλωσε καταρχάς ο κ. Οικονόμου, ο οποίος πρόσφερε πλήρη κάλυψη στον εκλεκτό του Κυριάκου Μητσοτάκη, λέγοντας πως «από εκεί και πέρα ο κ. Στάσσης πολύ πριν γίνει πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είχε μια επαγγελματική πορεία σε σημαντικές πολυεθνικές εταιρείες με πολύ υψηλές αμοιβές που του επέτρεψαν να δρομολογήσει από πριν γίνει διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ και να υλοποιεί την επένδυση αυτή».

Η παραπάνω δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσε την άμεση αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος μέσω του Νάσου Ηλιόπουλου τόνισε μεταξύ άλλων πως ο πρωθυπουργός ήταν εκείνος που διόρισε τον κ. Στάσση στη ΔΕΗ με 360.000 ευρώ τον χρόνο, προκειμένου να κάνει τη «βρώμικη δουλειά».

«Δεν προξενεί καμία εντύπωση πως ο κ. Μητσοτάκης καλύπτει πλήρως τον εκλεκτό του για τη ΔΕΗ κ. Στάσση για την υπερπολυτελή έπαυλη 759τ.μ. που φτιάχνει στη Τζιά. Αυτός εξάλλου τον διόρισε με 360.000 ευρώ το χρόνο στη ΔΕΗ για να κάνει τη βρώμικη δουλειά της αποκρατικοποίησης. Όσο τα golden boys του κ. Μητσοτάκη ζουν στη χλιδή, τόσο οι πολίτες θα πληρώνουν τα σπασμένα τους στους λογαριασμούς του ρεύματος. Πλησιάζει όμως η ώρα που θα τους στείλουν πίσω το λογαριασμό», είπε ο εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος.

https://www.efsyn.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom