Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ισπανία και Πορτογαλία εκθέτουν τον Μητσοτάκη - Έριξαν στο μισό τις τιμές στους λογαριασμούς ρεύματος


Την έγκριση της έδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εξαίρεση Ισπανίας και Πορτογαλίας αναφορικά με τον καθορισμό των τιμών του ρεύματος στις αγορές τους, με βάση δική τους, εθνική πρόταση για τους επόμενους 12 μήνες, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη περιορίστηκε για άλλη μια φορά σε ρόλο κομπάρσου

Καθώς κατά τη σχετική συζήτηση στη σύνοδο κορυφής πριν από περίπου ένα μήνα όχι μόνο δεν διεκδίκησε μέτρα ανακούφισης των πολιτών, αλλά δεν είπε κουβέντα για τα υπερκέρδη των εταιριών ενέργειας, ενώ συνεχίζει να παρακολουθεί τα νοικοκυριά να ματώνουν από το κύμα ακρίβειας που πλήττει τη χώρα, περιμένοντας να μετριαστεί ως δια μαγείας η έξαρση της ενεργειακής κρίσης.

Η συμφωνία των δύο χωρών, προβλέπει σύμφωνα με το Euronews τη δημιουργία προσωρινού μηχανισμού που θα περιορίζει την τιμή του φυσικού αερίου κατά μέσο όρο στα 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Αυτό θα επιτρέψει περίπου στο 40% των Ισπανών και Πορτογάλων καταναλωτών να δουν μείωση στο μισό των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας.

Από το περασμένο καλοκαίρι οι κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας καλούσαν τις Βρυξέλλες να εφαρμόσουν μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας που έχουν εκτοξευθεί.

«Πρωταθλήτρια» στο ακριβότερο ρεύμα η Ελλάδα

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα «καλπάζει» ανεξέλεγκτη για μία ακόμα μέρα και καταλαμβάνει μία ακόμα αρνητική πρωτιά επί των ημερών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα του Μητσοτάκη αναδεικνύεται για μία ακόμα ημέρα «πρωταθλήτρια», έχοντας την υψηλότερη τιμή ηλεκτρικού ρεύματος, ανά Μεγαβατώρα, όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα της ΡΑΕ.

Όπως ανακοίνωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, η μέση ημερήσια τιμή στην Ελλάδα εκτοξεύθηκε στα 252,12 ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 10,5%. Ενδεικτικά, αξίζει να υπογραμμιστεί πως δεύτερη είναι η Κροατία στα 246,57.

Όπως επισημαίνει το Euronews, «τα κράτη – μέλη της ΕΕ εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια σε μια αγορά χονδρικής που βασίζεται σε ένα σύστημα οριακής τιμολόγησης. Αυτό σημαίνει στην πράξη ότι όλοι λαμβάνουν την ίδια τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια που παράγουν ανεξάρτητα από τον τρόπο παραγωγής της. Στη συνέχεια, η τιμή καθορίζεται από τον πιο ακριβό τρόπο παραγωγής».

Σημειώνεται ότι Μαδρίτη και Λισαβόνα υποστήριξαν ότι πρέπει να επιτραπεί στις χώρες της Ιβηρικής χερσονήσου να περιορίσει τις τιμές μέχρι 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα λόγω της χαμηλής διασύνδεσής τους με τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι οι δύο χώρες της ιβηρικής χερσονήσου, έχουν πολύ μικρότερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς εισάγουν κυρίως από την Αλγερία, ενώ υψηλή είναι και η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.

https://www.documentonews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom