Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

Επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα με τη Ρωσία αποφάσισε η σύνοδος του ΝΑΤΟ

«Ναι σε όλα» η στάση πολεμικής εμπλοκής της κυβέρνησης

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, που συναντώνται στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, με αφορμή την εισβολή...

Οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, που συναντώνται στις Βρυξέλλες, συμφώνησαν να στείλουν επιπλέον στρατεύματα στην ανατολική πτέρυγα της Συμμαχίας, με αφορμή την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, κάνοντας ένα ακόμα βήμα στην κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης.

«Παραμένουμε ενωμένοι και ανένδοτοι στην αποφασιστικότητά μας να αντιτεθούμε στην επιθετικότητα της Ρωσίας, να βοηθήσουμε την κυβέρνηση και τον λαό της Ουκρανίας και να υπερασπιστούμε την ασφάλεια όλων των συμμάχων», αναφέρει μια κοινή δήλωση των ηγετών των 30 χωρών-μελών του ΝΑΤΟ που συναντήθηκαν στις Βρυξέλλες.

Οι ηγέτες συμφώνησαν να συστήσουν άλλες τέσσερις μονάδες μάχης, στη Βουλγαρία, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, ενώ στο στόχαστρο μπήκε και η Κίνα, στην οποία απευθύνεται «προειδοποίηση» να μην υποστηρίξει τη Ρωσία στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σε δήλωσή του, ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ είπε επίσης ότι θα «ενισχυθεί η άμυνα» και στον κυβερνοχώρο, καθώς και η άμυνα έναντι «βιολογικών, χημικών, ραδιολογικών και πυρηνικών απειλών», ενώ το ΝΑΤΟ θα βοηθήσει και την Ουκρανία να αμυνθεί σε αυτόν τον τομέα. Είπε ακόμη ότι η χρήση χημικών όπλων «θα αλλάξει εντελώς τη φύση της σύγκρουσης, θα είναι κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα έχει εκτεταμένες συνέπειες». Επιπλέον ισχυρίστηκε ότι η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία «άλλαξε το περιβάλλον ασφαλείας μας μακροπρόθεσμα» και πως το ΝΑΤΟ είναι προετοιμασμένο για αυτό.

Επίσης, οι ηγέτες των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτέμβρη 2023, «λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

«Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» ζητά ο Ζελένσκι

Οπρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς τη χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που αναρτήθηκε στο «Telegram», ο Ουκρανός πρόεδρος απευθυνόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είπε πως «για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας» και επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση αεροσκαφών και αρμάτων μάχης: «Έχετε χιλιάδες καταδιωκτικά αεροσκάφη. Αλλά δεν μας έχετε δώσει ακόμη», είπε.

«Έχετε τουλάχιστον 20.000 τανκς (…) Η Ουκρανία έχει ζητήσει το ένα τοις εκατό του συνόλου των τανκς σας! Δώστε τα μας ή πουλήστε τα μας! Αλλά εξακολουθούμε να μην παίρνουμε ξεκάθαρη απάντηση», ισχυρίστηκε.

«Ναι σε όλα» η στάση εμπλοκής της ελληνικής κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, είπε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας με την αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, στη στήριξη των κυρώσεων, καθώς και στην υποδοχή άνω των 13.000 Ουκρανών προσφύγων.

Έκανε επίσης ειδική μνεία στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τόνισε ότι για να έχουν αποτελεσματικότητα ως μέσο πίεσης είναι αναγκαία η ενιαία εφαρμογή τους από όλες τις χώρες του ΝΑΤΟ.

Η εμπλοκή της Ελλάδας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο δεν εξαντλείται μόνο στην αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και στις κυρώσεις κατά της Μόσχας, αλλά και στις διευκολύνσεις που παρέχει, μέσω των βάσεων, στους ΝΑΤΟικούς για τη συγκέντρωση στρατού στα σύνορα με τη Ρωσία.

Επιπλέον, ο Κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κατάσταση στη Μαριούπολη και στις ανθρώπινες απώλειες που, όπως είπε, αποτελούν τραγωδία όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για την Ελλάδα που πενθεί ήδη απώλειες ομογενών. 

ΑΠΕ - ΜΠΕ 
Από 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom