Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Φόβοι για την επάρκεια σε τρόφιμα και αγροτικά προϊόντα - Σπάει κόκαλα η ακρίβεια

Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ

Φόβους για την επάρκεια ορισμένων προϊόντων έχει δημιουργήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, με το λαό να πληρώνει (και) με αυτό τον τρόπο τις συνέπειες των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, χώρια την γενικευμένη ακρίβεια.

Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στο αλεύρι και στο ηλιέλαιο, όπου ήδη καταγράφονται ελλείψεις στα ράφια. Κάποια σούπερ μάρκετ έχουν βάλει πλαφόν στον αριθμό των συγκεκριμένων προϊόντων που μπορεί να αγοράσει ο καταναλωτής.

Πάνω απ' όλα ο «ανταγωνισμός»...

Ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, έχει συγκαλέσει για την Δευτέρα κυβερνητική σύσκεψη, με την συμμετοχή της ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σε αυτήν θα συζητηθούν οι τυχόν ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν σε είδη διατροφής και σε πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα, χωρίς βέβαια να αναμένονται ...συνταρακτικές αποφάσεις, αφού η κυβέρνηση ομνύει στην «ελεύθερη αγορά» και στον «ανταγωνισμό».

Πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισαν στο ΑΠΕ πως «επισιτιστικός κίνδυνος δεν υφίσταται για τη χώρα μας», σημειώνοντας ότι κατά τη διάρκεια της σύσκεψης θα εξετάσουν τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης για την αποτροπή κάθε επισιτιστικού κινδύνου.

Η Ελλάδα εισάγει από την Ουκρανία περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιέλαιου. Στελέχη της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έλεγαν ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες.

Οι εισαγωγές καλαμποκιού από Ρωσία και Ουκρανία ανέρχονται περίπου σε 500.000 τόνους, που προορίζονταν κυρίως για την παραγωγή ζωοτροφών. Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις του υπουργείου, το κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με εισαγωγές από τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότιο Αμερική.

Οι εισαγωγές μαλακού σιταριού από την Ουκρανία και την Ρωσία έφταναν τους 250.000 τόνους. Οι εισαγωγείς έχουν απευθυνθεί στις αγορές της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Ουγγαρίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Σύντομα, το αυξημένο κόστος στο αλεύρι θα περάσει στην λιανική τιμή του ψωμιού και των άλλων αρτοσκευασμάτων, αφού ήδη η πρώτη ύλη έχει αυξηθεί δραματικά.

Για τις ζωοτροφές και τα λιπάσματα, πέρα από το ζήτημα της επάρκειας, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στους αγρότες λόγω του αυξημένου κόστους τους.

Χωρίς αντίκρυσμα η τροπολογία

Την περασμένη εβδομάδα, η κυβέρνηση ψήφισε μια τροπολογία που την εμφάνισε δήθεν ως ρύθμιση που θα αντιμετώπιζε τάχα τα φαινόμενα αισχροκέρδειας και τις ελλείψεις. Η τροπολογία προέβλεπε την υποχρεωτική καταγραφή των αποθεμάτων των εταιρειών σε λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά, άλευρα, ηλιέλαιο, κ.α.

Οπως είχε αναφέρει στη συζήτηση στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, τα μέτρα της τροπολογίας δεν εξασφαλίζουν την επισιτιστική ασφάλεια. Παρουσίασε δε τις θέσεις του Κόμματος για το συγκεκριμένο ζήτημα, σημειώνοντας: «Εμείς προτείνουμε να καταγραφούν όχι μόνο αυτά, αλλά και να κρατικοποιηθούν τα αποθέματα αυτά και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι τα ζυμαρικά, τα όσπρια, το ρύζι και άλλα. Εμείς ζητάμε να διατεθούν στην κατανάλωση χωρίς χονδρεμπορικό και βιομηχανικό κέρδος για όσο καιρό διαρκεί αυτή η κρίση. Ζητάμε να κρατικοποιηθεί, να στηριχθεί και να επαναλειτουργήσει η λιπασματοβιομηχανία με φθηνό ρεύμα, αλλά ταυτόχρονα και με καταγραφή των πρώτων υλών που χρησιμοποιούνται για τα λιπάσματα, την αμμωνία κ.λπ. Ολα αυτά τα προϊόντα των χημικών βιομηχανιών να επιταχθούν, για να μπορέσει να προχωρήσει η παραγωγή λιπάσματος στη χώρα μας, για να διατεθεί φθηνό λίπασμα στον αγρότη, για να μπορέσει να καλλιεργήσει».

Επίσης, είχε προσθέσει πως «πρέπει να σταματήσει η παραγωγή βιοντίζελ από τα φυτικά έλαια», αφού λέει η κυβέρνηση ότι αυτήν τη στιγμή υπάρχει έλλειψη στην αγορά και συνολικά «να σταματήσουν οι εξαγωγές όλων των παραπάνω προϊόντων και βεβαίως να στηριχθούν οι καλλιέργειες των εαρινών σιτηρών και του ηλίανθου».

https://www.902.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom