Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για τις διαδηλώσεις εν μέσω.... συλλαλητηρίων σ' όλη τη χώρα!

Η συναίνεση του ΚΙΝΑΛ και η απάντηση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ

Με την ψήφο και του ΚΙΝΑΛ ψηφίζεται απόψε στη Βουλή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις σε μια  προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει «σιγήν ιχθύος» μπροστά στα αντεργατικά μέτρα που παίρνει και προετοιμάζει.Την
ίδια ώρα θα γίνονται συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Έμφαση στην ατζέντα της καθημερινότητας δίνει η κυβέρνηση με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις διαδηλώσεις.

Το στίγμα που ενδέχεται να δώσει με δική του παρέμβαση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής είναι πως γίνεται πράξη η δέσμευση της κυβέρνησης να διασφαλιστεί ότι οι μειοψηφίες δεν μπορούν να καταπατούν τα δικαιώματα των πολλών. «Η άσκηση ενός δικαιώματος προϋποθέτει σεβασμό στα δικαιώματα των άλλων. Κάθε δικαίωμα πρέπει να είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο που να διασφαλίζει το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των άλλων», έλεγαν χαρακτηριστικά επί τούτου κυβερνητικά στελέχη.

Η συναίνεση του ΚΙΝΑΛ
Το νομοσχέδιο και η ψήφισή του πάντως έχουν ιδιαίτερη σημασία για έναν ακόμη λόγο: τη συναίνεση του ΚΙΝΑΛ που εξασφάλισε η κυβέρνηση με τους χειρισμούς του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο οποίος, με τις τροποποιήσεις της τελευταίας στιγμής στο κείμενο του νομοσχεδίου, κατάφερε να κάμψει τις αντιστάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η κυβέρνηση, βέβαια, είχε εγκαίρως στείλει το μήνυμα ότι το νομοσχέδιο, εάν χρειαστεί, θα ψηφιστεί μόνο με τις ψήφους της ΝΔ, αλλά η ψήφισή του από μια ευρύτερη πλειοψηφία αυτομάτως δίνει στην παρέμβαση της κυβέρνησης ευρύτερη πολιτική νομιμοποίηση.

Παράλληλα, απομονώνει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ και παγώνει την οποιαδήποτε προσέγγισή του με το ΚΙΝΑΛ, στο οποίο πάντως οι αναταράξεις από την απόφαση να στηρίξει το νομοσχέδιο είναι έντονες και αναμένεται με ενδιαφέρον η στάση κάποιων βουλευτών στη σημερινή ψηφοφορία, όπως του Χάρη Καστανίδη ή ακόμη και του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ επιφυλάξεις στα κομματικά όργανα εξέφρασαν και οι Ευαγγελία Λιακούλη και Μιχάλης Κατρίνης.

Η απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ
Απαντώντας, μάλιστα, στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ πως το νομοσχέδιο θα μείνει ουσιαστικά ανεφάρμοστο, κυβερνητικά στελέχη υπενθύμιζαν πως τα ίδια λέγονταν π.χ. για τον αντικαπνιστικό νόμο, αλλά η συμμόρφωση των πολιτών και άρα η νομιμοποίησή του και σε πολιτικό και σε κοινωνικό επίπεδο υπήρξε εντυπωσιακή. Το ίδιο εκτιμάται έτσι πως μπορεί να γίνει και με το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις, καθώς, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, «δεν θα αποτελέσει πεδίο ασκήσεων ανυπακοής».

Στην κυβέρνηση λένε επίσης, δικαιολογώντας την παρέμβασή τους, πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη, η οποία δεν έχει πλαίσιο οργάνωσης του τρόπου με τον οποίο γίνονται διαδηλώσεις και συναθροίσεις.

Έτσι, με το νομοσχέδιο δεν εμποδίζεται κάποιος που θέλει να διαδηλώσει ούτε καν οι ολιγομελείς ομάδες. Αντιθέτως – όπως πάντα λένε στην κυβέρνηση – διασφαλίζονται απόλυτα τα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, αλλά δεν είναι δικαίωμά τους να ταλαιπωρούν τους πολλούς.

Από εκεί και πέρα, σε ό,τι αφορά την κριτική που δέχεται το νομοσχέδιο από τον ΣΥΡΙΖΑ, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ διαστρεβλώνει, παραποιεί και παραπληροφορεί, με στόχο να φανατίζει και να υποκινεί ακρότητες. Νομίζει ότι μπορεί ακόμη να τρέφεται από πολιτικές πεζοδρομίου και να εμφανίζεται σαν προστάτης τους», λένε και προσθέτουν πως «ξέρουν πολύ καλά στην Κουμουνδούρου ότι το νομοσχέδιο αυτό δεν θίγει το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, αλλά την αυθαιρεσία των λίγων σε βάρος των πολλών».

Συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα
«Αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί, κανείς συμβιβασμός με τη καταστολή»,θα φωνάξουν ξανά απόψε  οι διαδηλωτές σε όλη τη χώρα.

Συλλαλητήρια που θα γίνουν σήμερα:

Στην Αθήνα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 μ.μ., στο Σύνταγμα. Στις 7.15 μ.μ. έχουν οριστεί οι προσυγκεντρώσεις, ενώ δρομολογούνται πούλμαν.

Στη Θεσσαλονίκη, το αγωνιστικό ραντεβού από εργατικά συνδικάτα είναι στις 8 μ.μ.,στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Στην Πάτρα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8.00 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του ΕΚ Πάτρας.

Στο Αγρίνιο, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Στην Αλεξανδρούπολη στις 8 μ.μ. στον Φάρο

Στα Γιάννενα, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Στη Ζάκυνθο, στις 8.30 μ.μ. στην Π. Νομαρχία

Στο Ηράκλειο, εργατικά σωματεία καλούν στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας.

Στη Θήβα, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Στην Καβάλα, στις 7.30 στην πλατεία Καπνεργάτη

Στην Καλαμάτα, εργατικά σωματεία καλούν στις 7.30 μ.μ.,στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

Στη Λευκάδα στις 8 μ.μ. στον Άγιο Μηνά.

Στη Μυτιλήνη, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο διοργανώνει συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλατεία Σαπφούς. Παράλληλα, καλεί όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς των εργαζομένων, των αγροτών, των βιοτεχνών, των εμπόρων και όλους τους μαζικούς φορείς του νησιού σε σύσκεψη την Δευτέρα 6 Ιούλη, στις 7.30 το απόγευμα, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43) για την καλύτερη οργάνωση της κινητοποίησης.

Στη Νάουσα, στις 8 μ.μ. στην πλατεία

Στην Ξάνθη, στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία

Στην Πρέβεζα, στις 7.30 μ.μ., στην παραλία έξω από το Δημαρχείο.

Στον Πύργο, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία ΟΤΕ

Στην Ηγουμενίτσα στις 8 μ.μ. στον ΟΤΕ

Στην Παραμυθιά στις 8 μ.μ. στην αρχή του Πεζόδρομου

Στη Σάμο, το ΕΚ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Χαλκίδα, στις 8 μ.μ. στον πεζόδρομο Αβάντων (πίσω από τα δικαστήρια)

Στα Χανιά σωματεία της περιοχής καλούν στις 8 μ.μ., στην πλατεία Αγοράς.

Στα Τρίκαλα σε κινητοποίηση καλούν εργατικά σωματεία και φορείς στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  • Στη Λάρισα το ΕΚ έκανε την κινητοποίηση χθες Τετάρτη 8 Ιούλη στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.
  • Στην Κέρκυρα, ο Κερκυραϊκός Σύνδεσμος καλεί το Σάββατο 11 Ιούλη, στις 11 π.μ. στον πεζόδρομο της Γεωργίου Θεοτόκη.
Πληροφορίες από https://www.newsit.gr/ 902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Read more: Go to TOP and Bottom